Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recept na bábovku, kterou rozeberete na buchtičky a přidáte šodó

Buchtičky obalené strouhanými ořechy nebo mákem upečete ve formě na bábovku, abyste je poté zase rozebrali na jednotlivé kousky. Pak připravíte vanilkový krém, na nějž vám nabízíme hned tři recepty, ať máte na výběr. A můžete si užít chuť dětství.
Buchtičky se šodó, spečené do tvaru bábovky. Ta vypadá velmi kompaktně, ale jde...

Buchtičky se šodó, spečené do tvaru bábovky. Ta vypadá velmi kompaktně, ale jde velice snadno rozebrat na jednotlivé, krásně nadýchané buchtičky. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Oblíbené buchtičky se šodó mají mezi sladkými jídly stabilní postavení, milují je malí i velcí. Patří prostě mezi klasiku. O jejich značné oblibě svědčí i to, že "buchtičky se šódó" mají dokonce svá vlastní soutěžní klání (více zde).

Originální recept od Jiřího Plavce z Cítova u Mělníka navíc dokazuje, že i klasika může dostat nezvyklý kabát a dá se jí vdechnout ještě chuťový rozměr navíc.

Zlaté noky se žloutkovým krémem krok za krokem

Ingredience potřebné na těsto: 500 g hladké mouky, 1 sáček sušeného droždí, 50 g cukru krystal, špetka soli, 1 lžička jemně strouhané citrónové kůry, 2 žloutky, 70 g másla a 300 až 350 ml mléka. Na obalení: 150 g másla, 250 g jemně strouhaných vlašských ořechů, 150 g cukru krystal a máslo na vymazání formy.

Ve velké míse promíchejte odváženou mouku se solí a sušeným droždím. Dále do...
Do důlku nechte sklouznout žloutky, přilijte vlažné máslo a mlékem zadělejte...
Z vykynutého těsta odebírejte lžičkou menší kousky, každý hned smočte v másle a...

Mouku smíchejte s droždím, cukrem, solí a citrónovou kůrou, do důlku přidejte žloutky, rozehřáté zchladlé máslo a vlažným mlékem zadělejte těsto. Poprášené moukou ho poté nechte v teple pod utěrkou vykynout.

Jakmile těsto vykyne na dvojnásobný objem, odebírejte z něj lžičkou menší kousky, každý hned smočte v rozehřátém zchladlém másle a obalte ve směsi strouhaných ořechů s cukrem. Zatoužíte-li po obměně, můžete strouhané vlašské ořechy nahradit lískovými, případně mandlemi či mákem, postup je jinak stejný. 

V másle smočené a v ořechové směsi obalené noky vkládejte do formy na bábovku...
Nutný je test špejlí, zda je bábovka propečená i uvnitř.
Servírujte rozebrané na jednotlivé nadýchané buchtičky, spolu s vanilkovým...

Takto upravené "noky" vkládejte jeden vedle druhého do formy na bábovku, kterou jste vytřeli máslem. Formu plňte dle velikosti do poloviny až dvou třetin, obsah při dokynutí (cca 20 minut) a následném pečení značně nabyde.

Troubu mezitím vyhřejte na 170 oC, vložte do ní kastrůlek s horkou vodou a pak dokynutou bábovku překrytou alobalem, aby se ořechová drť na povrchu nepřipálila. Bábovku pečte 35 až 40 minut, poté propečení otestujte špejlí (z propečené bábovky vytáhnete špejli suchou, bez mokrých drobečků) a po vyjmutí z trouby ji nechte 20 minut vydýchat. Potom ji vyklopte, rozeberte na jednotlivé buchtičky a servírujte se žloutkovým nebo jiným krémem.

Tři recepty na krémy vhodné k buchtičkám

1/ Na jemný žloutkový (na snímcích)potřebujete: 1 lžíce hladké mouky, 60 g krupicového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 700 ml mléka a 4 žloutky.

V rendlíku promíchejte mouku s oběma druhy cukru, přilijte mléko a vše za stálého míchání provařte (cca 3 minuty). Do vroucího základu zašlehejte hned po odstavení oddělené žloutky a můžete podávat.

2/ Na báječné vinné šodó si připravte: 500 ml bílého vína, 1 kousek celé skořice, několik hřebíčků, proužek citrónové kůry, 4 lžíce krystalového cukru, 4 vejce a 1 lžíci hladké mouky.

Víno s kořením přiveďte téměř k varu (fáze perličky) a odvar po chvíli sceďte. Zvlášť vyšlehejte žloutky s cukrem a zvolna do pěny vmíchejte mouku. Dále přilévejte scezený a mírně zchladlý vinný odvar, základ promíchejte, přelijte do rendlíku a na plotně ho za stálého míchání vařte do mírného zhoustnutí. Nakonec vyšlehejte zvlášť z bílků pevný sníh a vmíchejte ho do horkého žloutkového základu. Šodó podávejte teplé, jinak zřídne.

3/ Na vanilkový pudinkový krém si připravte 1 sáček vanilkového pudinku, 2 sáčky vanilkového cukru, 100 g krupicového cukru a 700 ml mléka.

V rendlíku smíchejte oba druhy cukry s vanilkovým pudinkem, přilijte mléko a za občasného míchání vše přiveďte k varu. Pudink dobře provařte, dohladka ho vymíchejte a teplý servírujte s nadýchanými buchtičkami.

Z historie sladkých omáček

Původ oblíbené sladké omáčky lze vystopovat na konci 15. století v Itálii. Válečník Paolo Baglioni tehdy obléhal pevnost Scandiano, když vojsku došly zásoby potravin. Žoldnéřům se podařilo posbírat ve vyrabovaných vesnicích kolem pouze vajíčka, víno, med a nějaké bylinky. A dnes už neznámého kuchaře napadlo uvařit z těchto přísad sladkou polévku, kterou se vojáci posilnili a na druhý den pevnost dobyli.

Další významná zmínka o šodó pochází z Francie, kde si tuto omáčku doplněnou pečenými buchtičkami dopřávala královna Kateřina Medicejská. A pokrm si údajně velice oblíbila. U nás pak pochází první zmínky o něm z časů Rakousko-Uherska, ale oblíbené je toto jídlo také v sousedním Bavorsku či o trochu vzdálenější Anglii.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...