Upečte si broskvový třený koláč s drobenkou jako luxusní moučník

aktualizováno 
Broskve vyberte pěkně vyzrálé a zároveň pevné, aby se při pečení neroztekly. A nešetřete jimi, protože právě díky jejich výrazné chuti jsou tyto řezy z třeného těsta tak skvělé. Připomínají klasický drobenkový ovocný koláč od babičky, chuťově posunutý do nebeských výšin.

Lahodné broskvové řezy s drobenkou | foto: www.e-knihovnicka.cz

Čerstvé broskve jsou pro tyto řezy zcela nenahraditelnou surovinou, proto jsou pro období vrcholného léta jako stvořené. Ovoce při krájení na měsíčky nezbavujte slupky, barevné tóny od bronzové po červenou učiní upečené řezy ještě lákavější.

Ingredience potřebné na broskvový koláč s drobenkou

Potřebovat budete 5 vajec, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g másla, šťávu z půlky citronu, 250 g polohrubé mouky, špetku soli, 1 lžičku prášku do pečiva a přiměřené množství vyzrálých a vybarvených broskví (podle velikosti plodů). Na drobenku 100 g hrubé mouky, 100 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr a 100 g másla. Na polevu 100 g čokolády na vaření, kousek másla a trochu mléka.

Broskvové drobenkové řezy krok za krokem

Celá vejce důkladně vyšlehejte s odváženým moučkovým vanilkovým cukrem do...
V další fázi zašlehejte do pěny z vajec a cukru rozehřáté zchladlé, ale stále...
 V misce smíchejte polohrubou mouku se špetkou soli a práškem do pečiva,...

Celá vejce vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem do nadýchané husté pěny. Do té po lžících zašlehejte rozehřáté vlažné máslo, které ale musí být stále tekuté, a nakonec i citronovou šťávu. Zvlášť si v čisté misce smíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Dobře to jde metličkou. 

Sypkou směs mouky vmíchejte zvolna stěrkou do pěny z vajec, cukru a másla.
Vymíchané husté těsto vylijte na plech s listem papíru na pečení a rovnoměrně...
Povrch těsta hustě posázejte rozpůlenými a vypeckovanými broskvemi pokrájenými...

Sypkou směs s moukou vsypte do vypracované pěny a stěrkou těsto už jen zvolna propracujte (zbytečně ho prudce nemíchejte). Těsto poté rozetřete rovnoměrně na plech vyložený listem pečicího papíru a posázejte ho hustě broskvemi pokrájenými měsíčky. 

Základ drobenky tvoří hrubá mouka, krupicový cukr s vanilkovým a měkké máslo...
Přísady na drobenku propracujte prsty v misce do podoby drobtovité směsi, která...
Povrch koláče posázeného kousky broskví rovnoměrně posypte drobenkou.

Základ drobenky tvoří hrubá mouka, krupicový cukr s vanilkovým a změklé máslo (všechny ingredience v poměru 1:1:1) pokrájené na drobné kostky. Přísady na drobenku propracujte v misce  prsty nebo lžící do podoby hrudkovité směsi, která není ani příliš suchá, ani mokrá. Množství použité drobenky záleží jen na vás.

Koláč upečte v troubě vyhřáté na 175 stupňů Celsia, drobenka by přitom měla...
Lahodné broskvové řezy s drobenkou

Žmolenkou posypaný koláč upečte v troubě vyhřáté na 175 oC dorůžova, pečte zhruba 35 až 45 minut. Pozor, drobenka by měla při pečení spíše zrůžovět než zezlátnout. Zchladlý koláč pokrájejte na řezy a můžete podávat. 

Tip na dozdobení i vylepšení chuti

Určitě v tomto případě nezapomeňte na pár tahů hořkou čokoládou přes upečený zchladlý koláč. Uvidíte sami, že jeho chuti výrazně prospějí.

Čokoládu na vaření rozehřejte s kouskem másla a trochou mléka, tenkými pramínky...

Čokoládu na vaření rozehřejte s kouskem másla a trochou mléka, tenkými pramínky čokolády polijte povrch řezů a nechte ji ztuhnout.

Další zajímavé a vyzkoušené recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty.    

Autoři:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Hrablo, lopata, fréza, háky na střechu. Boj se sněhovou nadílkou

Lopata na sníh: základní příslušenství, které u domu nesmí chybět.

Po delší době v Česku pořádně nasněžilo. Jak se s ním co nejsnadněji popasovat? Týká se to všech, kteří sníh potřebují...

Porodní dům v ČR: Bude stejně úspěšný jako v zahraničí?
Porodní dům v ČR: Bude stejně úspěšný jako v zahraničí?

Nikdy nelze přesně naplánovat, jak bude porod probíhat. V zahraničí už řadu let fungují porodní domy jako alternativa klasické porodnice a domácího porodu. Jaké jsou přínosy a rizika těchto zařízení?

Najdete na iDNES.cz