VIDEO: Svatební koláčky jsou ke kávě vynikající. I bez svatby

  10:24aktualizováno  10:24
Plněné koláčky vázané do čtverce připomínají svázaný šátek s buchtami. Ruční práce je na nich vidět na první pohled, nicméně příprava není nijak složitá. A nemusíte je péct zrovna na svatbu. Hodí se na jakoukoliv rodinnou oslavu, nebo jen tak ke kávě či čaji o páté.

Fotogalerie

Cukrářka Markéta Krajčovičová je ovšem na svatbu pekla, nevěstě Janě, která si u ní objednala i atypický svatební dort. Něco moderního, netradičního, bez panáčků a holubiček, zato aby ladil se svatební kyticí z bílých hortenzií, růží a frézií.

Výsledek najdete ve fotogalerii, průběh vzniku dortu s hráškově zelenými detaily pak můžete zhlédnout  v dalším díle pořadu Božské dorty od Markéty v pondělí po osmé večer na televizi Prima love. Do pečení koláčků se můžete pustit hned. 

Ingredience:
Na těsto:
400 g hladké mouky, 30 g droždí, 125 ml mléka, 3 vejce, špetka soli, 1 lžíce strouhané citronové kůry, 250 g sádla

Na drobenku:
3 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce cukru krupice, kousek másla  

Na tvarohovou náplň:
250 g tvarohu, 3 lžíce cukru moučka, 1 žloutek, 3 lžíce vanilkového pudinku na zahuštění, rozinky na ozdobení

Na makovou náplň:
100 g mletého máku, 100 ml mléka, 20 g másla, 60 g cukru krupice, 1 lžička skořice, tuzemský rum

Na povidlovou náplň:
100 g povidel, 2 lžíce tuzemského rumu, 2 lžíce strouhaného perníku smíchaného se špetkou skořice, lžička strouhané citronové kůry, případně cukr moučka na dochucení, plátky mandlí na dozdobení

Na ořechovou náplň:
100 g mletých ořechů, 100 ml mléka, 2 lžíce perníku na strouhání (lze nahradit pudinkem), 60 g cukru skořice  

Jak na tvarohové, makové, ořechové a povidlové koláčky

Mouku si nasypte do mísy, přidejte rozdrobené droždí, mléko, trochu cukru a jen lehce promíchejte. Pak přidejte sádlo (případně 100% tuk) a tři celá vajíčka a důkladně zpracujte těsto. Pak ho z mísy vyklopte na pomoučenou fólii, zabalte a dejte do ledničky zhruba na hodinku odpočinout.   

Mezitím si připravte náplně do koláčků, u každé stačí smíchat ingredience uvedené výše. Jen mák a ořechy Markéta předem trochu povaří s mlékem a s cukrem. Náplně při míchání ochutnávejte a cukr, rum či třeba skořici přidávejte podle své chuti, nemusíte se slepě řídit Markétiným receptem.     

Hotové těsto vyklopte na pomoučenou fólii, zabalte a nechte zhruba hodinu...
Žloutek vmíchejte do tvarohu, krásně ho obarví.
Rozválený plát nakrájejte na čtverečky, každý naplňte, protilehlé rohy...

Odpočinuté těsto pak vyklopte na pomoučený vál, i těsto lehce posypte hladkou moukou i navrch, aby se vám nelepilo na váleček a vyválejte z něj tenkou placku, ideálně ve tvaru obdélníku. Pak placku nožem rozdělte na čtverečky, na každý pak lžičkou naneste přiměřené množství náplně a rohy čtverečku jednoduše přimáčkněte k sobě.    

Takto připravené koláčky pak posypte drobenkou připravenou smícháním polohrubé mouky, cukru a másla, na tvarohové ještě přimáčkněte rozinku. Koláčky pečte v mírně předehřáté troubě zhruba 15 minut při teplotě 180 °C.   

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Češi si doma svítí čím dál více, neúsporné zdroje stále převládají

LED žárovka (ilustrační snímek)

České domácnosti se snaží dosáhnout lepšího světelného komfortu, a proto kombinují různé typy osvětlení. Podle průzkumu...

Zimní malta pomůže zachránit stavbu, ale nepodceňujte předpověď počasí

Pokud je zima mírná, není třeba skončit se stavbou.

V běžných podmínkách by se stavební práce neměly provádět při teplotách pod 5 °C. V případě mírné zimy je však možné...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

3 nejčastější úrazy dětí a první pomoc: Víte, jak se zachovat?
3 nejčastější úrazy dětí a první pomoc: Víte, jak se zachovat?

Hlídáte je jako ostříž, ale stačí vteřinka nepozornosti a neštěstí je na světě. Pád na hlavičku, opaření nebo vdechnutí předmětu patří mezi nejčastější úrazy dětí. Jak je správně ošetřit, aby následky byly co nejmírnější?

Najdete na iDNES.cz