Úterý 18. února 2020, svátek má Gizela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 18. února 2020 Gizela

Schwarzwaldská s třešněmi a alkoholem je královnou mezi roládami

aktualizováno 
Čokoládový piškot svlažený třešňovicí a doplněný hojností šlehačky, čokolády a kompotovaných višní či třešní, ideálně naložených v alkoholu, je osvědčená kombinace chutí spojená se schwarzwaldským dortem, který dávno překročil německé hranice. Není divu, že ho cukráři po celém světě různě obměňují.

Čokoládový piškot, šlehačková náplň v kombinaci s kompotovanými třešněmi a čokoládou, to jsou hlavní atributy schwarzwaldského dortu, ale i jeho nejrůznějších variant včetně rolády. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Schwarzwaldská roláda je jednou z těchto povedených variant. Navíc můžete při pečení poměrně zajímavě experimentovat s přidáním alkoholu, i když v první radě je třeba zmínit variantu nealkoholickou, vhodnou i pro děti.

Pokud ovšem sladký kořeněný třešňový či višňový kompot zkombinujete s ostřejší třešňovicí, bourbonem či jinými destiláty, případně rovnou sáhnete po ovoci naloženém v alkoholu, bude výsledek ještě o kousek lepší. 

A pokud jsou rolády vaším šálkem čaje, lze ještě doporučit elastické silikonové plechy, které vám specifickou cukrářskou práci s roládami hodně ulehčí. Ovšem pozor. Přestože jejich výrobci deklarují, že jsou dokonale nepřilnavé, většinou se časem takzvaně vypečou. Pak je před pečením vhodné ošetřit je olejem ve spreji.

Jak na pikantní roládu krok za krokem

Na těsto budete potřebovat 6 vajec, špetku soli, 100 g krupicového cukru, 100 g hladké mouky, 3 lžíce práškového kakaa a lžičku kypřicího prášku do pečiva. Na svlažení piškotu 80 ml třešňovice a na náplň pak 150 ml smetany ke šlehání (a ztužovač šlehačky), 2 sáčky vanilkového cukru a sklenici třešňového (může být i v nálevu lehce kořeněném černým pepřem) nebo višňového kompotu (840 ml). Na ozdobu pak nahrubo nastrouhanou hořkou čokoládu a kandované třešně.

Recept na roládu obrazem

Z oddělených bílků a špetky soli vyšlehejte nejlépe v robotu při vysokých obrátkách pevný sníh a po lžících do něj zapracujte odvážený cukr. Dále do lesklé hutné pěny jeden po druhém zašlehejte žloutky.

V další misce promíchejte metličkou odváženou hladkou mouku s jemně prosetým kakaem i práškem do pečiva a sypkou směs zvolna zapracujte stěrkou do vyšlehaného základu.

Lehké tmavé těsto rozetřete na plech rozměru cca 38 × 42 cm vyložený listem papíru na pečení (i když ideální je výše zmíněný pružný silikonový „plech“ potřený olejem). Plát těsta pak hned pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 12 až 15 minut. Piškot se nesmí v troubě přesušit, měl by při stačení prstem pěkně pružit.

Upečený plát těsta hned poprašte přes sítko moučkovým cukrem a překlopte jej z horkého plechu na pracovní podložku s textilní utěrkou. Tu můžete i namočit ve studené vodě a důkladně vyždímat. Z piškotu pak opatrně stáhněte původní spodní papír, povrch opět poprašte moučkovým cukrem a vše včetně utěrky zarolujte. Případně papír podložte pod plát, aby navlhčená utěrka piškot nepromočila. 

Než zarolovaný plát těsta, kterému domácí cukrářky říkají nohavice, zchladne, nechte v sítku okapat kompotované višně či třešně a všechny vypeckujte. Smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem (případně i se ztužovačem, podle potřeby) do podoby pevné pěny.

Vykapané kompotované třešně vypeckujte (nálev odložte pro jiné použití).
Povrch pálenkou svlaženého plátu potřete silnější vrstvou šlehačky oslazené...
Třešně rozkrojte na půlky a klaďte je do náplně vedle sebe v ne příliš velkých...
Naplněnou roládu potřete zbylou šlehačkou, povrch posypte strouhanou čokoládou...

Zchladlý piškot rozrolujte, svlažte několika lžícemi třešňovice a celý pak potřete větším množstvím šlehačky. Povrch náplně pak posázejte okapanými vypeckovanými třešněmi rozkrojenými na polovinu.

Takto naplněný plát směrem od sebe zvolna pomocí podkladové utěrky či papíru zase zarolujte. Nohavici úhledně upravte dlaněmi a její povrch potřete zbylou šlehačkou. Přidejte posyp nahrubo nastrouhanou čokoládou, třešně a před podáváním nechte roládu vychladit.

Autoři:
  • Nejčtenější

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

Místo chemie nasaďte predátora. Zatočí s roztoči hubícími stromy i keře

Ačkoli je skutečné jaro ještě daleko, je právě nyní nejvyšší čas poskytnout rostlinám na vaší zahradě přírodní zbraň...

I čivava je pes. Potřebuje socializaci a bez pravidel přeroste přes hlavu

Pro spoustu lidí je kukuč čivavy s velkýma očima roztomilost sama. Hýčkají si ji jako miminko a nemají potřebu ji...

KVÍZ: Mořský jednorožec i vosa bez křídel. Co víte o neznámých zvířatech?

Každý pozná psa a kočku, každý ví, jak vypadá holub nebo lev. Někteří živočichové jsou však trošku opomíjení, málo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak na kachnu, kterou ohromil módní návrhář Berky porotu v MasterChef

Návrhář Pavel Berky se pustil do vaření v soutěži MasterChef, která nedávno odstartovala na Nově, a sklidil obrovský...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Jak se falšuje maso. Šunku bez „éček“ by nikdo nekoupil, říká odborník

Podvody s potravinami jsou staré jako lidstvo samo. Jen se postupně změnily metody. „Za záměnu hovězího masa za koňské...

Premium

Karlův most je jen most, stěžují si turisté. Kritika nešetří ani další památky

Do Česka loni přijel rekordní počet turistů. Památky si u nich leckdy vysloužily i bizarní recenze na internetu,...

  • Další z rubriky

Čistič na okna, leštěnka i osvěžovač vzduchu. Jak je snadno vyrobíte doma

Unavuje vás nakupovat celou řadu speciálních čisticích prostředků, u nichž nerozumíte komplikovanému chemickému...

Premium

Mák nikdy chybět nebude. Lidé musí chodit na jistotu, říkají restauratéři

Dlouholetí kamarádi Martin Makovička a Petr Flek se potkali v legendární pražské restauraci Brasileiro. Zatímco Martin...

VIDEO: Superšéf Pohlreich se v Mostě snažil dokázat, že nic není nemožné

Ani nemusíte být fanoušky seriálu Most!, abyste odhadli, jak to vypadalo v nejlepší mostecké pizzerii předtím, než to...

Odvrácená strana pokojových rostlin. Některé cestují i přes půl světa

Předpokládá se, že pěstování pokojovek přispívá ke zlepšování duševní pohody a pozitivní energie. Podle odborníků je...

OTESTUJTE: Vyzkoušejte s námi kosmetiku od Nivea Baby
OTESTUJTE: Vyzkoušejte s námi kosmetiku od Nivea Baby

Máme pro vás další krásné dárky. Kosmetiku Nivea Baby, která je velmi šetrná i k té nejjemnější dětské pokožce, otestuje dvacet z vás. Chcete ji také vyzkoušet?

První slečna Kateřina Zemanová přiznala po letech účast na pornovečírku

Kateřina Zemanová (26) přiznala v rozhovoru pro časopis Téma svou účast na pornovečírku. Ten se konal před sedmi lety,...

Rád Lucince barvím vlásky a starám se o ni jako o své miminko, říká Matuš

Vztah Bohuše Matuše (46) a jeho partnerky, o třicet let mladší studentky Lucie (16) vzbuzuje v posledních dvou letech...

Napřed dezinfekce, pak manželka, šokoval Tomáš z Výměny svými prioritami

Jestli se televizním divákům zdál Tomáš z Výměny manželek jako docela starostlivý otec, při závěrečném setkání obou...

RECENZE: Pád až na nula procent. Snímek Chlap na střídačku je nestydatost

Třebaže kritikovu odolnost už zocelily Špindl 2, Ženská na vrcholu, Šťastný nový rok či Příliš osobní známost,...

Sex máme se ženou několikrát denně, mobil do ložnice nesmí, říká Bieber

Justin Bieber (25) prozradil svůj recept na úspěšné manželství. Důležité prý je, najít k sobě toho pravého člověka....