Tradiční české vánoční menu, jak ho servírovaly naše babičky

Klasické štědrovečerní menu už se dnes tolik nenosí. Kapra mnoho z nás nahrazuje řízkem, rybí polévku hrachovkou a místo štrúdlu si dáváme tiramisu. Pojďme se teď zase vrátit v čase za tradičními recepty s šéfkuchařem pražské restaurace U Schnellů Janem Bartákem. A chybět nebudou ani šneci.
Smažený kapr s tradičním bramborovým salátem

Smažený kapr s tradičním bramborovým salátem | foto: www.uschnellu.cz

Rybí polévka

Štědrovečerní rybí polévka

Množství: pro 4 osoby

  • 3 rybí hlavy
  • 1 větší mrkev
  • 1 celer
  • 1 kořen petržele
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • jikry a mlíčí
  • 3 housky

1. Hlavy, kousky ryby a zeleninu dáme vařit do 1,5 l studené vody. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 45 minut.

2. Vývar přecedíme, maso z ryby, jikry a mlíčí i vařenou zeleninu naškrábeme nožem a vložíme zpátky do vývaru.

3. Polévku zahustíme světlou máslovou jíškou a necháme ještě lehce provařit.

4. Na másle dozlatova osmažíme na kostičky nakrájenou housku, kterou vložíme na ubrousek, abychom ji zbavili tuku. Takto připravenou houskou sypeme polévku a můžeme dozdobit snítkou petrželové natě.

Šneci s bylinkovým máslem

Množství: pro 4 osoby

Šneci s bylinkovým pásmem
  • 24 ks šneků
  • 50 g sýra gouda
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • provensálské koření

1. Šneky vhodíme do neosolené vroucí vody a uvaříme doměkka.

2. Poté vyjmeme pinzetou z ulity, očistíme a nameleme na jemno. Přidáme měkké máslo, sůl, pepř a špetku provensálského koření.

3. Ulitu zbavíme nečistot, můžeme ji i vyvařit, a plníme připravenou směsí ze šneků a koření.

4. Šneky zapékáme v troubě při cca 160 C° 8-10 minut.

5. Jako přílohu doporučujeme česnekovou bagetku.

Tip: Dnes je možné koupit již připravené mražené šneky, které pouze zapékáme v troubě a můžeme podávat.

Vánoční kuba

Staročeský kuba

Množství: pro 4 osoby

  • 400 g krup
  • 100 g vepřového sádla
  • 1 velká cibule
  • 100 g sušených hub
  • kmín
  • majoránka
  • pepř
  • 1 palička česneku

1. Kroupy propláchneme vodou a vaříme v osolené vodě s kmínem.

2. Mezitím si namočíme sušené houby do vody a necháme nabobtnat. Nakrájíme cibuli na drobno, česnek rozmačkáme.

3. V hrnci osmahneme na sádle cibulku a houby. Vše smícháme s kroupami a dochutíme kořením podle chuti. Poté připravenou směs vložíme do pekáče vymazaného sádlem a pečeme cca 15 minut.

4. Podáváme bez přílohy pouze s kyselou okurkou.

Smažený kapr s tradičním bramborovým salátem

Smažený kapr s tradičním bramborovým salátem

Množství: pro 4 osoby

  • 800 g kapra
  • 4 vejce
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • sůl

Na salát:

  • 500 g brambor
  • 250 g sterilované kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 60 g sterilovaného hrášku
  • 60 g cibule
  • 4 menší kyselé okurky
  • 2 vejce natvrdo
  • majonéza
  • cukr
  • pepř
  • sůl
  • ocet (ocet a cukr můžeme nahradit lákem z kyselých okurek)
  • plnotučná hořčice

1. Salát si připravíme nejlépe den dopředu. Nejprve uvaříme brambory ve slupce a necháme vychladit.

2. Do mísy vložíme okapanou sterilovanou zeleninu, hrášek, na jemno nakrájenou cibulku, kyselé okurky a na kostičky nakrájené vařené vejce. Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy.

3. Z majonézy, hořčice, soli, pepře a nálevu z okurek si připravíme zálivku, kterou za stálého míchání přidáváme do salátu, aby jeho konzistence byla přiměřeně hustá.

4. Kapra řádně opláchneme, zbavíme nečistot, vykostíme a vytvoříme filety. Lehce nasolíme a dáme přes noc naložit do mléka.

5. Takto připravené filety obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.

6. Na talíři tvoříme polévkovou naběračkou bochánky z bramborového salátu, zdobíme snítkou petrželové natě a podáváme se smaženým kaprem.

Jablkový závin s mandlemi

Množství: pro 4 osoby

Jablkový závin s mandlemi
  • 1,5-2 kg jablek
  • 200 g listového těsta
  • 50 g mandlí
  • žloutek
  • máslo
  • sáček vanilkového cukru
  • sáček skořicového cukru
  • hladká mouka
  • strouhanka

1. Hotové listové těsto necháme rozmrazit. Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme podle chuti a zvyku.

2. Plát povoleného listového těsta rozválíme na vále, který jsme si předtím jemně posypali moukou. Těsto pomažeme rozehřátým máslem, posypeme strouhankou a poklademe jablky, ze kterých jsme jemným tlakem rukou vymačkali šťávu. Posypeme vanilkovým a skořicovým cukrem a přidáme nahrubo nasekané mandle.

3. Těsto zabalíme a přemístíme na plech. Závin potřeme rozšlehaným žloutkem a propícháme, aby nám při pečení nepraskl.

4. Pečeme v troubě na 160-180 °C po dobu 30-40 minut.

5. Nakrájený závin podáváme posypaný moučkovým cukrem a nasekanými mandlemi.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...