Vánoční menu se obejde i bez kapra. Zkuste tresku podle šéfkuchaře

aktualizováno 
Rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát – tak vypadá štědrovečerní večeře ve většině českých domácností. Co letos zkusit něco jiného? Třeba menu, jehož hlavním chodem je grilovaná norská treska s hráškovým pyré podle Jiřího Vaška z pražské restaurace Relief.

Drůbeží paštika s portským vínem a marinovanou zeleninou

Ingredience na 4 porce:

Drůbeží paštika s portským vínem a marinovanou zeleninou
  • Na paštiku: 
  • 100 g šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • olej
  • 200 ml portského vína
  • snítka tymiánu
  • 500 g drůbežích jater
  • 125 g másla
  • 125 g vepřového sádla
  • 50 g vepřových škvarků
  • sůl a pepř
  • Na briošku:
  • 275 g hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • 10 g droždí
  • 100 g másla
  • 5 vajec
  • Na marinovanou zeleninu:
  • 2 mrkve
  • malý celer
  • 1 kulička nového koření, 1 bobkový list, 5 kuliček pepře
  • 3 lžíce octa
  • 1 lžíce krystalového cukru

Pracovní postup:

  1. Šalotku a česnek oloupeme, nasekáme nadrobno, orestujeme na oleji dosklovata a zalijeme portským vínem. Přidáme tymián a zredukujeme.
  2. Játra očistíme, přidáme 125 g másla a sádlo. Rozmixujeme společně s redukcí a škvarky dohladka a propasírujeme přes jemné síto. Osolíme a opepříme.
  3. Paštiku rozdělíme do žáruvzdorných misek a pečeme ve vodní lázni na 70 °C asi 25 minut..
  4. Na briošku smícháme hladkou mouku, moučkový cukr a droždí. Přidáme změklé máslo a hněteme pomocí robota s hnětacím hákem. Postupně jedno po druhým přidáváme vejce.
  5. Necháme na teplém místě vykynout. Těsto je velmi lepivé, proto do něj udeříme pěstí, aby ztratilo tvar, a vložíme ještě na hodinu do mrazáku.
  6. Pečeme ve vymazané chlebíčkové formě při 175 °C asi 12 minut do zlatova.
  7. Zeleninu očistíme, nakrájíme na tenké plátky a zalijeme rozvarem z vody, octa, krystalového cukru a divokého koření.
  8. Po lehkém změknutí (asi po 7 minutách) zeleninu vyjmeme a ozdobíme jí talíř s paštikou a brioškou.

Bramborový krém s pečeným česnekem a majoránkovými ragú knedlíčky

Ingredience na 4 porce: 

Bramborový krém s pečeným česnekem a majoránkovými ragú knedlíčky
  • 5 stroužků česneku
  • olej  
  • 100 g šalotky nebo cibule
  • 70 g másla 
  • 5 brambor
  • 300 ml vývaru
  • 50 ml smetany
  • sůl a pepř
  • 2 rohlíky
  • 1 vejce
  • snítka čerstvé majoránky
  • 30 ml mléka  
  • 30 g polohrubé mouky
  • opečená bagetka k podávání

Pracovní postup:

  1. Česnek vložíme do alobalu, zakapeme olejem, zabalíme a pečeme při 220 °C asi 30 minut.
  2. Očištěnou a nakrájenou šalotku zpěníme na másle, přidáme nakrájené oloupané brambory, zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Poté je rozmixujeme dohladka s pečeným česnekem a přidáme smetanu. Dochutíme solí a pepřem.
  3. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, přidáme vejce, čerstvou majoránku a mléko.
  4. S polohrubou moukou vypracujeme knedlíčky a vaříme ve vroucí vodě 2 až 3 minuty.
  5. Podáváme s opečenou bagetkou.

Grilovaná treska s hráškovým pyré s mátou a pečenou zeleninou

Ingredience na 4 porce:

Grilovaná treska s hráškovým pyré s mátou
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • 300 g hrášku  
  • snítka máty
  • 150 g bramborového pyré
  • 50 g mascarpone
  • 600 g tresky norské 
  • sůl
  • 2 karotky
  • 1 celer
  • snítka tymiánu
  • 1 bio citron
  • frissé salátek na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Cibuli nakrájíme na jemno a podusíme na másle dosklovata. Přidáme hrášek a lehce podlijeme vodou. Vaříme doměkka.
  2. Poté rozmixujeme společně s mátou a přepasírujeme přes jemné síto. Smícháme s bramborovým pyré a mascarpone a vyšleháme dojemna.
  3. Tresku osolíme, vložíme na teflonovou pánev nejprve kůží dolů a opečeme z každé strany asi dvě minuty.
  4. Na stejnou pánev dáme nakrájenou karotku a celer, přidáme tymián, šťávu a kůru z citronu a orestujeme.
  5. Na ozdobu použijeme lístky frissé salátku.

Krupicové nočky s tvarohem, švestkovou omáčkou a perníkovým parfait

Ingredience na 4 porce:

Krupicové nočky s tvarohem, švestkovou omáčkou a perníkovým parfait
  • 100 g dětské krupičky 
  • 300 ml mléka
  • 200 g moučkového cukru
  • hrubá mouka na zahuštění 
  • 50 g tučného tvarohu
  • 30 ml červeného vína
  • 1 panák slivovice
  • 70 g štvestkových povidel
  • 1 perník na strouhání
  • 3 vejce
  • 100 ml bílého vína
  • 100 ml smetany 
  • 100 g rozinek
  • 100 g másla

Pracovní postup:

  1. Krupičku a mléko se 150 g moučkového cukru svaříme do zhoustnutí. Vmícháme vejce a pokud je to třeba, přidáme trochu mouky.
  2. Do vychladlé hmoty vmícháme tvaroh a tvarujeme nočky, které uvaříme ve vodě.
  3. Na omáčku svaříme víno se slivovicí na redukci. Přidáme povidla a ¼ nastrouhaného perníku.
  4. Žloutky vyšleháme ve vodní lázni s bílým vínem do krému. Přidáme zbylý nastrouhaný perník.
  5. Krém necháme zchladit, zapracujeme do něj ušlehanou smetanu, rozinky, zbylý moučkový cukr a nakonec tuhý sníh. Dáme zmrazit.
  6. Noky podáváme přelité omáčkou a rozpuštěným máslem společně s perníkovým parfait. Na závěr posypeme moučkovým cukrem.
Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Potravinová pyramida je omyl moderní výživy, říká Margit Slimáková

Margit Slimáková, výživová specialistka

Studium farmacie úspěšně dokončila, ale už na škole byla rozhodnutá, že pro farmaceutický průmysl pracovat nebude. Víc...

Radši se budu trápit, ale budu s ní, řekl Marian po Výměně manželek

Marie (34) žije s rodinou v Libochovicích.

Marian (31) je sice s Marií (34) zasnoubený, ale o budoucnosti vztahu před televizní Výměnou manželek pochyboval....

Pořádek přerostl v teror. Sbal holku a uteč, radila vyměněná manželka

Patrik svou ženu Veroniku miluje, ale pořádek v bytě ještě víc.

Šestadvacetiletý sanitář Patrik je tak posedlý pořádkem, že diváci reality show Výměna manželek mohli u televize snad i...

Příběh Patrika: Žena opustila mne i dceru, ale stejně se stále vrací

Ilustrační snímek

Dva roky moje manželka udržovala milenecký vztah s jiným mužem. Když to na ni prasklo, rozhodla se pro něj. Bez...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Další z rubriky

Hubněte zdravě. Vyzkoušejte dietní recepty, které vás zasytí na celý den

Ilustrační fotografie

Kdo chce shodit kila navíc, neměl by začít držet diety podobné hladovkám. Ke zdraví a lepší postavě se dá projíst....

Odlehčené recepty nejen pro ty, kdo chtějí letos konečně zhubnout

Kuskus se sušenými rajčaty a fetou

Také jste si koncem roku nad prohýbajícími se stoly a plnými talíři slibovali, že budete od ledna jíst jen zdravě? Tak...

Cukroví na poslední chvíli. Geniálně rychlé recepty nejen na kuličky

Kokosové tyčinky

Možná vám rodina během adventu vyluxovala všechno linecké, plněné ořechy, išlské dortíčky i vanilkové rohlíčky nebo...

Najdete na iDNES.cz