Středa 18. května 2022, svátek má Nataša
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 18. května 2022 Nataša

Vánoční menu se obejde i bez kapra. Zkuste tresku podle šéfkuchaře

Rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát – tak vypadá štědrovečerní večeře ve většině českých domácností. Co letos zkusit něco jiného? Třeba menu, jehož hlavním chodem je grilovaná norská treska s hráškovým pyré podle Jiřího Vaška z pražské restaurace Relief.

Drůbeží paštika s portským vínem a marinovanou zeleninou

Ingredience na 4 porce:

Drůbeží paštika s portským vínem a marinovanou zeleninou
  • Na paštiku: 
  • 100 g šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • olej
  • 200 ml portského vína
  • snítka tymiánu
  • 500 g drůbežích jater
  • 125 g másla
  • 125 g vepřového sádla
  • 50 g vepřových škvarků
  • sůl a pepř
  • Na briošku:
  • 275 g hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • 10 g droždí
  • 100 g másla
  • 5 vajec
  • Na marinovanou zeleninu:
  • 2 mrkve
  • malý celer
  • 1 kulička nového koření, 1 bobkový list, 5 kuliček pepře
  • 3 lžíce octa
  • 1 lžíce krystalového cukru

Pracovní postup:

  1. Šalotku a česnek oloupeme, nasekáme nadrobno, orestujeme na oleji dosklovata a zalijeme portským vínem. Přidáme tymián a zredukujeme.
  2. Játra očistíme, přidáme 125 g másla a sádlo. Rozmixujeme společně s redukcí a škvarky dohladka a propasírujeme přes jemné síto. Osolíme a opepříme.
  3. Paštiku rozdělíme do žáruvzdorných misek a pečeme ve vodní lázni na 70 °C asi 25 minut..
  4. Na briošku smícháme hladkou mouku, moučkový cukr a droždí. Přidáme změklé máslo a hněteme pomocí robota s hnětacím hákem. Postupně jedno po druhým přidáváme vejce.
  5. Necháme na teplém místě vykynout. Těsto je velmi lepivé, proto do něj udeříme pěstí, aby ztratilo tvar, a vložíme ještě na hodinu do mrazáku.
  6. Pečeme ve vymazané chlebíčkové formě při 175 °C asi 12 minut do zlatova.
  7. Zeleninu očistíme, nakrájíme na tenké plátky a zalijeme rozvarem z vody, octa, krystalového cukru a divokého koření.
  8. Po lehkém změknutí (asi po 7 minutách) zeleninu vyjmeme a ozdobíme jí talíř s paštikou a brioškou.

Bramborový krém s pečeným česnekem a majoránkovými ragú knedlíčky

Ingredience na 4 porce: 

Bramborový krém s pečeným česnekem a majoránkovými ragú knedlíčky
  • 5 stroužků česneku
  • olej  
  • 100 g šalotky nebo cibule
  • 70 g másla 
  • 5 brambor
  • 300 ml vývaru
  • 50 ml smetany
  • sůl a pepř
  • 2 rohlíky
  • 1 vejce
  • snítka čerstvé majoránky
  • 30 ml mléka  
  • 30 g polohrubé mouky
  • opečená bagetka k podávání

Pracovní postup:

  1. Česnek vložíme do alobalu, zakapeme olejem, zabalíme a pečeme při 220 °C asi 30 minut.
  2. Očištěnou a nakrájenou šalotku zpěníme na másle, přidáme nakrájené oloupané brambory, zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Poté je rozmixujeme dohladka s pečeným česnekem a přidáme smetanu. Dochutíme solí a pepřem.
  3. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, přidáme vejce, čerstvou majoránku a mléko.
  4. S polohrubou moukou vypracujeme knedlíčky a vaříme ve vroucí vodě 2 až 3 minuty.
  5. Podáváme s opečenou bagetkou.

Grilovaná treska s hráškovým pyré s mátou a pečenou zeleninou

Ingredience na 4 porce:

Grilovaná treska s hráškovým pyré s mátou
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • 300 g hrášku  
  • snítka máty
  • 150 g bramborového pyré
  • 50 g mascarpone
  • 600 g tresky norské 
  • sůl
  • 2 karotky
  • 1 celer
  • snítka tymiánu
  • 1 bio citron
  • frissé salátek na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Cibuli nakrájíme na jemno a podusíme na másle dosklovata. Přidáme hrášek a lehce podlijeme vodou. Vaříme doměkka.
  2. Poté rozmixujeme společně s mátou a přepasírujeme přes jemné síto. Smícháme s bramborovým pyré a mascarpone a vyšleháme dojemna.
  3. Tresku osolíme, vložíme na teflonovou pánev nejprve kůží dolů a opečeme z každé strany asi dvě minuty.
  4. Na stejnou pánev dáme nakrájenou karotku a celer, přidáme tymián, šťávu a kůru z citronu a orestujeme.
  5. Na ozdobu použijeme lístky frissé salátku.

Krupicové nočky s tvarohem, švestkovou omáčkou a perníkovým parfait

Ingredience na 4 porce:

Krupicové nočky s tvarohem, švestkovou omáčkou a perníkovým parfait
  • 100 g dětské krupičky 
  • 300 ml mléka
  • 200 g moučkového cukru
  • hrubá mouka na zahuštění 
  • 50 g tučného tvarohu
  • 30 ml červeného vína
  • 1 panák slivovice
  • 70 g štvestkových povidel
  • 1 perník na strouhání
  • 3 vejce
  • 100 ml bílého vína
  • 100 ml smetany 
  • 100 g rozinek
  • 100 g másla

Pracovní postup:

  1. Krupičku a mléko se 150 g moučkového cukru svaříme do zhoustnutí. Vmícháme vejce a pokud je to třeba, přidáme trochu mouky.
  2. Do vychladlé hmoty vmícháme tvaroh a tvarujeme nočky, které uvaříme ve vodě.
  3. Na omáčku svaříme víno se slivovicí na redukci. Přidáme povidla a ¼ nastrouhaného perníku.
  4. Žloutky vyšleháme ve vodní lázni s bílým vínem do krému. Přidáme zbylý nastrouhaný perník.
  5. Krém necháme zchladit, zapracujeme do něj ušlehanou smetanu, rozinky, zbylý moučkový cukr a nakonec tuhý sníh. Dáme zmrazit.
  6. Noky podáváme přelité omáčkou a rozpuštěným máslem společně s perníkovým parfait. Na závěr posypeme moučkovým cukrem.
Autor:
  • Nejčtenější

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Pralinky a Aljaška rozhodly. Soutěž Peče celá země vyhrála máma na mateřské

Přestože finále soutěže amatérských pekařů a cukrářů proběhlo loni v létě, diváci České televize si ho užili až dnes...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Už mám prsa i z boku. Matka tří dětí získala ve Vysněné kráse křivky

Kristýna vypadá křehce, chybí jí sebevědomí i poprsí. Po odkojení tří děti ztratila prsa, a proto se vydala za svou...

Bývala Kenem, dnes je z ní Barbie. I přes zdravotní komplikace

Profesionální celebrita Roddy Alvesová si na sociálních sítích říká Jessica a dnes se pyšní vzhledem panenky Barbie. V...

Radka roky tajila mezerník. Ve Vysněné kráse získala zuby i mladší obličej

Na prahu padesátky se rozhodla vydat za vysněnou krásou a příjemným úsměvem. Radka se trápila desítky let pro vytržené...

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

  • Další z rubriky

Upečte si s Pepou Maršálkem tvarohový koláč s rebarborou a zázvorem

Vypadá jako lopuch, chutná jako kyselé jablko, ale protože jedlé jsou jen dužinaté listové řapíky, jde o zeleninu....

Upečte si brynzové tyčky. K pivu, vínu i sledování hokejového mistrovství

Chystáte-li rodinnou oslavu, posezení s přáteli nebo jste nadšenými hokejovými fanoušky, určitě oceníte tip Ládi Hrušky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Není trdelník jako trdelník. Upečte si ho podle Ládi Hrušky na plechu

Pokud milujete nadýchaný trdelník s oříšky a skořicí, nemusíte se za ním vydávat na turisticky exponovaná místa nebo na...

Lidé s handicapem vyrábí čerstvé těstoviny. Přečkali i období covidu

Pasta Fidli je projekt, který se pokouší dokázat, že je možné skloubit komerční podnikání s možností zaměstnávat lidi,...

Kolik utratí průměrná česká rodina a jak tyto náklady snížit?
Kolik utratí průměrná česká rodina a jak tyto náklady snížit?

Podle diskuzí na eMimino.cz průměrná čtyřčlenná rodina utratila v roce 2021 za jídlo a drogerii průměrně 10-17 000 Kč. Tedy až 204 000 Kč ročně....

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Bez nebezpečných injekcí do penisu si dnes nic nevyděláte, říká pornoherec

V posledních letech se ve videích pro dospělé objevuje další nerealistický prvek – hodiny trvající erekce. Pornoherec a...

Jelínek z Luneticu byl u smrtelné nehody, po koncertě srazil na dálnici muže

V sobotu vystoupili Lunetic na koncertě Leoše Mareše. Když se zpěvák skupiny Václav Jelínek (43) vracel domů do...

Nešvar z devadesátých let se vrací. Turisté na místě zjišťují, že bydlí jinde

Premium Nešvar z devadesátých let se vrací. Turisté si zaplatí zájezd v zahraničí, přijedou do hotelu a teprve na jeho recepci...

Eurovizi vyhráli Ukrajinci s písní pro matky, čeští We Are Domi nezaujali

Na šedesátém šestém ročníku mezinárodní pěvecké soutěže Eurovize, který se letos konal v italském Turíně, zvítězil...