Vánoční menu se obejde i bez kapra. Zkuste tresku podle šéfkuchaře

aktualizováno 
Rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát – tak vypadá štědrovečerní večeře ve většině českých domácností. Co letos zkusit něco jiného? Třeba menu, jehož hlavním chodem je grilovaná norská treska s hráškovým pyré podle Jiřího Vaška z pražské restaurace Relief.

Drůbeží paštika s portským vínem a marinovanou zeleninou

Ingredience na 4 porce:

Drůbeží paštika s portským vínem a marinovanou zeleninou
  • Na paštiku: 
  • 100 g šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • olej
  • 200 ml portského vína
  • snítka tymiánu
  • 500 g drůbežích jater
  • 125 g másla
  • 125 g vepřového sádla
  • 50 g vepřových škvarků
  • sůl a pepř
  • Na briošku:
  • 275 g hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • 10 g droždí
  • 100 g másla
  • 5 vajec
  • Na marinovanou zeleninu:
  • 2 mrkve
  • malý celer
  • 1 kulička nového koření, 1 bobkový list, 5 kuliček pepře
  • 3 lžíce octa
  • 1 lžíce krystalového cukru

Pracovní postup:

  1. Šalotku a česnek oloupeme, nasekáme nadrobno, orestujeme na oleji dosklovata a zalijeme portským vínem. Přidáme tymián a zredukujeme.
  2. Játra očistíme, přidáme 125 g másla a sádlo. Rozmixujeme společně s redukcí a škvarky dohladka a propasírujeme přes jemné síto. Osolíme a opepříme.
  3. Paštiku rozdělíme do žáruvzdorných misek a pečeme ve vodní lázni na 70 °C asi 25 minut..
  4. Na briošku smícháme hladkou mouku, moučkový cukr a droždí. Přidáme změklé máslo a hněteme pomocí robota s hnětacím hákem. Postupně jedno po druhým přidáváme vejce.
  5. Necháme na teplém místě vykynout. Těsto je velmi lepivé, proto do něj udeříme pěstí, aby ztratilo tvar, a vložíme ještě na hodinu do mrazáku.
  6. Pečeme ve vymazané chlebíčkové formě při 175 °C asi 12 minut do zlatova.
  7. Zeleninu očistíme, nakrájíme na tenké plátky a zalijeme rozvarem z vody, octa, krystalového cukru a divokého koření.
  8. Po lehkém změknutí (asi po 7 minutách) zeleninu vyjmeme a ozdobíme jí talíř s paštikou a brioškou.

Bramborový krém s pečeným česnekem a majoránkovými ragú knedlíčky

Ingredience na 4 porce: 

Bramborový krém s pečeným česnekem a majoránkovými ragú knedlíčky
  • 5 stroužků česneku
  • olej  
  • 100 g šalotky nebo cibule
  • 70 g másla 
  • 5 brambor
  • 300 ml vývaru
  • 50 ml smetany
  • sůl a pepř
  • 2 rohlíky
  • 1 vejce
  • snítka čerstvé majoránky
  • 30 ml mléka  
  • 30 g polohrubé mouky
  • opečená bagetka k podávání

Pracovní postup:

  1. Česnek vložíme do alobalu, zakapeme olejem, zabalíme a pečeme při 220 °C asi 30 minut.
  2. Očištěnou a nakrájenou šalotku zpěníme na másle, přidáme nakrájené oloupané brambory, zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Poté je rozmixujeme dohladka s pečeným česnekem a přidáme smetanu. Dochutíme solí a pepřem.
  3. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, přidáme vejce, čerstvou majoránku a mléko.
  4. S polohrubou moukou vypracujeme knedlíčky a vaříme ve vroucí vodě 2 až 3 minuty.
  5. Podáváme s opečenou bagetkou.

Grilovaná treska s hráškovým pyré s mátou a pečenou zeleninou

Ingredience na 4 porce:

Grilovaná treska s hráškovým pyré s mátou
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • 300 g hrášku  
  • snítka máty
  • 150 g bramborového pyré
  • 50 g mascarpone
  • 600 g tresky norské 
  • sůl
  • 2 karotky
  • 1 celer
  • snítka tymiánu
  • 1 bio citron
  • frissé salátek na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Cibuli nakrájíme na jemno a podusíme na másle dosklovata. Přidáme hrášek a lehce podlijeme vodou. Vaříme doměkka.
  2. Poté rozmixujeme společně s mátou a přepasírujeme přes jemné síto. Smícháme s bramborovým pyré a mascarpone a vyšleháme dojemna.
  3. Tresku osolíme, vložíme na teflonovou pánev nejprve kůží dolů a opečeme z každé strany asi dvě minuty.
  4. Na stejnou pánev dáme nakrájenou karotku a celer, přidáme tymián, šťávu a kůru z citronu a orestujeme.
  5. Na ozdobu použijeme lístky frissé salátku.

Krupicové nočky s tvarohem, švestkovou omáčkou a perníkovým parfait

Ingredience na 4 porce:

Krupicové nočky s tvarohem, švestkovou omáčkou a perníkovým parfait
  • 100 g dětské krupičky 
  • 300 ml mléka
  • 200 g moučkového cukru
  • hrubá mouka na zahuštění 
  • 50 g tučného tvarohu
  • 30 ml červeného vína
  • 1 panák slivovice
  • 70 g štvestkových povidel
  • 1 perník na strouhání
  • 3 vejce
  • 100 ml bílého vína
  • 100 ml smetany 
  • 100 g rozinek
  • 100 g másla

Pracovní postup:

  1. Krupičku a mléko se 150 g moučkového cukru svaříme do zhoustnutí. Vmícháme vejce a pokud je to třeba, přidáme trochu mouky.
  2. Do vychladlé hmoty vmícháme tvaroh a tvarujeme nočky, které uvaříme ve vodě.
  3. Na omáčku svaříme víno se slivovicí na redukci. Přidáme povidla a ¼ nastrouhaného perníku.
  4. Žloutky vyšleháme ve vodní lázni s bílým vínem do krému. Přidáme zbylý nastrouhaný perník.
  5. Krém necháme zchladit, zapracujeme do něj ušlehanou smetanu, rozinky, zbylý moučkový cukr a nakonec tuhý sníh. Dáme zmrazit.
  6. Noky podáváme přelité omáčkou a rozpuštěným máslem společně s perníkovým parfait. Na závěr posypeme moučkovým cukrem.
Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

S vědomím smrti žiju teď každý den, říká Veronika Hurdová

Veronika Hurdová

Spisovatelka a autorka blogu Krkavčí matka Veronika Hurdová před třemi lety ovdověla. Doma tehdy měla dvě malé děti...

Fascinují mě muži, kteří milují svou práci, říká mluvčí vlády Jana Adamcová

Jana Adamcová

Moderátorka, kterou si pamatujeme jako sporťačku z TV Nova, a současně manželka režiséra Jiřího Adamce, se nedávno...

Změna jídelníčku nám zlepšila sexuální život, říká kdysi obézní pár

Corey a Marie dnes

Corey a Marie ze Severní Karolíny překonali závislost na jídle a podařilo se jim dohromady shodit přes sto kilogramů....

Squateři přivítali Romanu na svobodě rumem a společně šli žebrat

Romanu přivítala na svobodě láhev rumu a její squaterská rodina.

Vražedkyně jsou podle Nikoly ve vězení ty nejlepší. „Všichni venku se jich bojí, vidí hned samou krev a myslí, že jsou...

OBRAZEM: Byla krásná, ale milovnice plastik Foxová chtěla ještě víc

Megan Foxová

Herečka Megan Foxová (33) kvůli svému půvabu na střední škole zažívala šikanu. Dívky ji nenáviděly a kluci si z ní...

Další z rubriky

Jak jíst ekologicky? Uberte hovězí a sýry, přidejte rostlinné mléko

Ilustrační snímek

Klimatické změny jsou čím dál větší téma. Vědci se shodují, že je nejvyšší čas přehodnotit, jak se k planetě chováme....

Rebarbora milovaná i nenáviděná. Dejte ji do koláče, salátu či nápoje

Rebarborový koláč se sněhovou čepicí

Někomu je její kyselá chuť protivná, jiný na ni nedá dopustit. Málokdy však najdete strávníka, jemuž by byla rebarbora...

RECEPT DNE: Jarní salát s česnekovým dresinkem

Jarní salát s česnekovým dresinkem

Salátu není nikdy dost. Je to zdravá večeře, kterou máte hotovou za pár minut.

Najdete na iDNES.cz