Upečte si vánočku. Je výborná a symbolizuje, jak rodina drží pospolu

  11:25aktualizováno  11:25
Ať už máte všechno na Vánoce nachystané, nebo ne, je nejvyšší čas upéct si poctivou domácí vánočku. Provoníte si s ní celý byt a budete mít dokonalou snídani, svačinu i zákusek ke kávě. A zabodujete jistě i s makovými opékanci, na které nám prozradila recept blogerka Tina.

Vánočka vám vydrží čerstvá až tři dny. | foto: tinajedoma

Vánočka tradičně symbolizuje rodinu a pevné pouto. Většinou byla upletená z devíti copů. Každá rodina má svůj recept, někde se přidává sušené ovoce, jinde oříšky a někde připravují zcela „obyčejnou“ a máčejí ji ve vánoční omáčce ze sušeného ovoce.

Fotogalerie

Podle zvyků by měla ležet vánočka i na štědrovečerní tabuli pro štěstí do dalšího roku, bohatá hostina s různými druhy surovin pak měla zajistit bohatství i do následujících let. Pokud byste si ji rádi sami upekli a nemáte recept, můžete se inspirovat receptem blogerky Tiny. Vánočku můžete upéct i tři dny dopředu.

Jako druhou vánoční sladkost můžete vyzkoušet makové opékance. Jsou sice trošku náročnější na přípravu, ale věřte, že se vám investovaná energie vrátí.

Tradiční vánočka

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 70 g mletých ořechů (libovolných)
  • 1 droždí
  • 80 g krystalového cukru
  • 150 až 200 ml vlažného mléka
  • 100 g másla
  • 3 žloutky a jedno vejce na potření
  • špetka soli
  • vanilka (nebo vanilkový cukr)
  • 50 g sekaných mandlí + mandlové lupínky na posypání
  • 50 g vlašských ořechů

Doba pečení: 40 minut
Celková doba přípravy: 150 minut

Postup:

  1. Do mísy kuchyňského robotu prosejte mouku pro větší nadýchanost těsta.
  2. Do středu rozdrobte droždí, zalijte jej asi dvěma lžícemi vlažného mléka a posypejte trochou cukru a mouky. Kvásek takto nechte asi deset minut odpočívat. Poté postupně do mísy přidejte také ostatní přísady a zpracovávejte pomocí hnětacího háku, dokud nezískáte vláčné, mírně lepkavé těsto. Poté těsto ještě trochu zpracujte ručně – potřebuje to.
  3. Přeložte do mísy na kynutí a odložte na teplejší místo alespoň na hodinu, aby kynulo. Po vykynutí jej položte na vál, a rozdělte na potřebné množství copů, které poté zapleťte. Hotové vánočky či věnce položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a posypejte mandlemi.
  4. Na plechu nechte ještě dalších 20 minut dokynout. Mezitím si troubu předehřejte na 180 °C. Vykynutou vánočku pak do ní vložte a pečte nejdříve 20 minut při teplotě 180 °C a potom snižte teplotu na 160 °C a pečte dalších 20 minut. Pokud vám vánočka začne příliš hnědnout, přikryjte ji pečicím papírem.

Makové opékance

Makové opékance jsou netradiční sladké jídlo z kynutého těsta. Jsou náročnější na přípravu, ale rozhodně výjimečné. A jsou výborné i na druhý den, jen tak studené.

Makové opékance
  • 1/2 l mléka
  • 150 g másla
  • 200 g práškového cukru
  • 300 g mletého máku

Postup:

  1. Na opékance si nejdříve připravte klasické kynuté těsto: Do 2 dl vlažného mléka s 1/2 lžičky cukru rozdrobte droždí. Přikryjte, dejte do tepla a nechte vykynout. Mezitím si do mísy kuchyňského robotu prosejte 400 g hladké mouky a osolte ji špetkou soli. Přidejte vykynutý kvásek a vše zpracujte na středně tuhé těsto. Podle potřeby přidejte ještě trochu mléka.
  2. Po vykynutí těsto rozdělte na menší části, ze kterých následně tvořte válečky o tloušťce palce. Hotové válečky rozložte na plech vystlaný pečícím papírem a nechejte cca 10 – 15 minut kynout.
  3. Po vykynutí pečte válečky při mírné teplotě na 170 – 190 stupňů, dokud nezezlátnou. Upečené válečky rozkrájejte na 2 cm dlouhé kousky a vložte je do keramické mísy. Půl litru mléka uvařte a přelijte jím upečené kousky v míse. Mléko však musí být vroucí! Poté posypejte cukrem a mákem. Kdo chce, může část cukru nahradit medem. V druhém kastrůlku si mezitím ohřejte máslo a na závěr celou směs zlehka přelijte.

Jak dělají vánočku v pekařství:

Autor: pro iDNES.cz

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Raw, proteiny a prkno. Triky Kate Middletonové pro dokonalou postavu

The Duchess of Cambridge in the Royal Box of Centre Court watching Novak...

Jestli je nějaká královská figura zdrojem obdivu a závisti milionů žen, tak je to ta, kterou si udržuje vévodkyně z...

Mezinárodní den bez kalhotek: odvážné ženy vědí, jak chodit naostro

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Větrat je třeba, velí horké letní počasí. Odvážné modelky, herečky a zpěvačky o tom vědí své, a to i bez ohledu na...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

Nehrbte se a posilujte břicho. Dvanáct rad proti bolestem svalů a kloubů

cvičení, dieta

Pokud vás bolí záda nebo jiná část těla, vyberte pečlivě sport, který vám bude vyhovovat. Při cvičení nejen zlepšíte...

Týdenní horoskop pro ženy všech znamení od 24. do 30. června

horoskop

Týden začíná a hvězdy vašemu znamení mohou pomoct k tomu, abyste následující dny nejen zvládla, ale také si je užila....

Další z rubriky

RECEPT DNE: Vepřové kotlety s omáčkou z černého rybízu

Vepřové kotlety s omáčkou z černého rybízu

Rybíz nemusíte využít jen do moučníků. Výborně chutná i v kombinaci s vepřovým masem. Vyzkoušejte náš recept na kotlety...

RECEPT DNE: Rajčatová polévka s cizrnou

Rajčatová polévka s cizrnou

Nemáte v teple chuť na vydatnou večeři? Uvařte si podle našeho receptu rychlou rajčatovou polévku s cizrnou.

RECEPT DNE: Dvoubarevné mražené řezy

Dvoubarevné mražené řezy

Milujte zmrzlinu? Pak si doma můžete vyrobit vynikající mražené řezy. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept.

Partner nechce být u porodu, mám ho přemlouvat?
Partner nechce být u porodu, mám ho přemlouvat?

Ahoj, prosím poraďte mi, jak se s tím srovnat.

Najdete na iDNES.cz