Výlet do minulosti. Vánoční jídla, která porazil kapr se salátem

Štědrovečerní večeře našich předků byla paradoxně chudší i bohatší zároveň. Obvykle se podávalo pět až sedm chodů, jejichž složení se odvíjelo od finančních možností rodiny. Takže někde si užívali pečených šneků či raků, zatímco jinde museli vystačit s hrachem, houbami a sušeným ovocem.

Na začátek připomeňme, že smažený kapr se k nám dostal z Rakouska, a byť ho má ve své slavné kuchařce již Rettigová, národním vánočním jídlem se stal až po druhé světové válce, kdy díky stále oblíbenějšímu smažení rychle vytlačil starší a pracnější úpravu ryb, tedy kapra na modro či kapra na černo.

Než se k nim dostaneme, jeden tip na chutnější konkurenci české klasiky: zkuste smaženého candáta s vídeňským bramborovým salátem, vyhlášenou pochoutku našich jižních sousedů můžete ochutnat v malostranské restauraci Kočár z Vídně, která se specializuje na rakouskou kuchyni.

Modrý nebo černý

Kapr na černo v moderním pojetí

Kapr jako vánoční jídlo se v českých zemích rozšířil až relativně pozdě, zhruba v polovině 19. století. Obvykle se připravoval ve dvou „barevných“ podobách, buď na modro, tedy vařený s octem či bílým vínem a kořenovou zeleninou, nebo na černo, tedy vařený a podávaný s hustou sladkokyselou omáčkou ze sušených švestek, rozinek, perníku a černého piva či červeného vína. Takto připravený kapr se podával obvykle s knedlíkem, ale také s chlebem. Jenom připomeňme, že Rettigová má ve své kuchařce hned tři recepty na kapra na černo, a vedle kapra na modro připojuje i bílou verzi kapra se smetanou či žlutou verzi kapra s hrachovou polévkou.

Přestože kapr na černo z české kuchyně téměř vymizel, šéfkuchař oblíbené pražské restaurace Nota Bene Lukáš Nevyjel dokazuje, že je to velká škoda, neboť kapra lze touto cestou připravit nejen velmi rychle, ale také chutně a moderně. Do základu k osmažené kořenové zelenině přidává kečup, povidla, sušené švestky, ořechy, mandle, jablka a červené víno a vývar, v tom několik minut pošíruje filátka z kapra, načež přidá ještě čerstvé třešně a fíky a celé jídlo ozdobí a dochutí nastrouhaným perníkem. Rettigová by se asi divila, ale výsledek chutná skvěle.

Zapomenutí šneci

Jednu z oblíbených vánočních specialit podávaných v bohatých rodinách představoval tucet pečených šneků. Tato tradice se po válce téměř vytratila, doma šneky skoro nikdo nedělá a také v restauracích se vyskytují poměrně zřídka. Na šnečí speciality se o Vánocích již tradičně chodí do Klokočné k Jaroslavu Sapíkovi, nestorovi tradiční české kuchyně, a také do malostranské Konírny, kde se pořádají od 23. do 25. prosince šnečí hody. V nabídce restaurace najdete zapečené šneky s bylinkovým máslem, šnečí polévku či půl tuctu šneků pečených ve slanině.

Oblíbená vánoční pochoutka v podobě pečených šneků.

Šneci v „rakouské“ restauraci Kočár z Vídně

Krkonošský hubník

V mnoha domácnostech v Krkonoších se stále připravuje tradiční vánoční hubník či hubovec. Jeho základem jsou na kousky nakrájené žemle vložené do vajíček rozmíchaných s mlékem a rozpuštěným máslem, k čemuž se pak přidají povařené sušené houby, sůl, pepř, česnek, majoránka a trocha strouhanky či dětské krupice. To vše se pak dá do vymaštěného pekáče a upeče v troubě. V některých rodinách do směsi přidávají také povařené uzené nakrájené na kostičky nebo obrané ze žeber, což je sice chutnější, ale už to ztrácí charakter postního jídla.

Muzika s rozmarýnem

Zkušený šéfkuchař Michal Nikodém, který v Praze provozuje úspěšné kuchařské studio Ola Kala, vzpomíná na několikachodovou vánoční hostinu svých prarodičů na Těšínsku, během níž se podávalo dušené hlávkové zelí na cibuli s chlebem či pieczki, žlutý hrách uvařený doměkka ve slané vodě, který se servíroval s vařenými křížalami, tedy sušenými švestkami, hruškami a jablky, které byly navíc oslazené medem. Vařeným křížalám se říká také muzika, jídlo mělo řadu krajových podob, někde se do něj před vařením přidával kromě medu třeba rozmarýn nebo citronová kůra.

Slaný hrách se sladkým čajem

“Na talíř se nalije naběračka slaného hrachu i s vodou, ve které se hrách vařil, a k tomu se přidá naběračka pieczek i se sladkým vývarem, tedy jakýmsi čajem, ve kterém se zase vařily křížaly. Chuť je velmi zajímavá a můj otec, jeho bratři i můj děda tohle jídlo vždycky zbožňovali. Já jsem to naopak jako dítě nesnášel, hlavně kvůli měkkým a skoro rozvařeným křížalám, ale dnes už si umím tuto chuťovou kombinaci také užít,” vypráví Michal Nikodém. U nich doma se o Vánocích jedla ještě pohanková kaše či bramborové placky, které se podávaly buď se sádlem a škvarky, nebo s kyselou smetanou, případně s vaječnou smaženicí.

Pučálka či jáhelník

Známým postním jídlem je také pučálka, která se běžně jedla v pátek a objevovala se také na vánoční tabuli. Pučálka je pečený hrách, který se podával jen se solí, pepřem a sádlem, případně také s česnekem. Také pučálka měla sladkou verzi, kdy se pečený hrách dochucoval medem. O vánocích se jedl také jáhelník, připravený z vařených jáhel a dochucený sušenými švestkami, jablky a přepuštěným máslem. Pokud chcete ochutnat jáhelník či další jídla středověké kuchyně, zastavte se v působivé staročeské restauraci U Dwau Maryí v Českém Krumlově.

Vstoupit do diskuse (30 příspěvků)

Nejčtenější

Z ráje peklo na zemi. Bali se dusí turisty, odpadky a betonem nových resortů

Premium
Pláž ve středisku Kuta na Bali

V relativně nedávné minulosti bylo Bali rájem, kde se panenská příroda snoubila s pohostinností místních. Dnes je indonéský ostrov jednou z nejznámějších obětí masové turistiky na světě. Místo...

Dechberoucí podívaná. Polární záře rozjasnila noční oblohu v Česku

Unikátní polární záře byla k vidění i v České republice. (12. listopadu 2025)

Silný energetický výbuch ze Slunce proudící kolem Země namaloval v Česku úchvatnou polární záři na noční obloze. Příspěvky na sociálních sítích zachycují tento přírodní úkaz v rozmanitých barvách....

Legendární, léčivé, dokonalé. Proč si vybrat zrovna maďarské termály

Lázně Gellért byly otevřeny v roce 1918 a uchvátí vás secesním interiérem.

Dilema, jestli jsou lepší slovenské, nebo maďarské termály, za vás opravdu nerozlouskneme. Avšak rádi vás namotivujeme. Minule jsme se věnovali Slovensku, teď se zase mrkneme do Maďarska. Současně...

Místo, které stvořil meteorit. Navštivte Dalarnu, nejšvédštější region

Jezero Orsa

Je to kraj hlubokých lesů, třpytivých jezer a neuvěřitelných příběhů. V provincii Dalarna, v samém srdci Švédska, zažijete přírodu, ve které ráda tvořila Astrid Lindgrenová, objevíte příběh...

Lyžovačka se prodraží. Ceny skipasů zdražují, někde až o pětinu

Lyžaři na Medvědíně ve Špindlerově Mlýně (17. ledna 2025)

Lyžařské areály v Česku se připravují na zahájení zimní sezony. Na mnoha místech došlo k investicím, rozšíření sjezdovek, ale také ke zvýšení cen skipasů. Někde je zdražení mírné nebo se ceny nemění....

Proč to u nás nesoptí. Říp i Trosky připomínají ohnivou minulost krajiny

Říp

Na první pohled klidná česká krajina skrývá bouřlivou minulost. Hory, které dnes lákají turisty, kdysi chrlily oheň a lávu. Mohly by se ještě někdy probudit? Nejen naše mytická hora Říp je...

16. listopadu 2025

Nádherná pláž z Tenerife se chlubí nakradeným pískem ze Západní Sahary

Pokuty za odnášení písku z pláží, které jinde působí spíše jako podivná...

Počítá se k nejoblíbenějším plážím Tenerife. Protože je úplně jiná než všechny ostatní na ostrově. Ty pokrývá černozrnný písek, jen tato má nádherně světlý přeliv. Hřejivá krása jemného písečného...

15. listopadu 2025

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

Aktualizujeme
Motorový vůz M152.0617 před výtopnou v Kořenově

Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými...

1. září 2021,  aktualizováno  14. 11. 16:58

Rakouské Alpy mají co nabídnout. Těchto pět středisek stojí za cestu

Největší lyžařská oblast v Rakousku Ski amadé

Rakouské Alpy jsou pro české lyžaře druhým domovem. Ne náhodou. Za pár hodin autem se dá dostat do špičkových středisek, která nabízejí stovky kilometrů upravených sjezdovek, výbornou infrastrukturu,...

14. listopadu 2025

Dokonalé výlety. Na tyto skvělé vyhlídky se dostanete téměř bez námahy

Za hezkého počasí se z vrcholu naší nejvyšší stolové hory můžete...

Představujeme vám tipy na přírodní vyhlídky v Česku, které za relativně málo námahy nabízejí nádherná panoramata. Všechna místa leží mimo vysoké hory a nabízejí, řečeno jazykem obchodníků, skvělý...

14. listopadu 2025

Když se práce potká s přírodou. Vánoční večírek lze uspořádat i na horách

Ve spolupráci
Amenity Hotel & Resort Orlické hory

Konec roku bývá poznamenán stresem a ponorkovou náladou nejen doma, ale i na pracovišti. I proto čím dál víc firem dává svým zaměstnancům dárek v podobě několika neformálních dnů v přírodě.

13. listopadu 2025

Z ráje peklo na zemi. Bali se dusí turisty, odpadky a betonem nových resortů

Premium
Pláž ve středisku Kuta na Bali

V relativně nedávné minulosti bylo Bali rájem, kde se panenská příroda snoubila s pohostinností místních. Dnes je indonéský ostrov jednou z nejznámějších obětí masové turistiky na světě. Místo...

13. listopadu 2025

Lyžovačka se prodraží. Ceny skipasů zdražují, někde až o pětinu

Lyžaři na Medvědíně ve Špindlerově Mlýně (17. ledna 2025)

Lyžařské areály v Česku se připravují na zahájení zimní sezony. Na mnoha místech došlo k investicím, rozšíření sjezdovek, ale také ke zvýšení cen skipasů. Někde je zdražení mírné nebo se ceny nemění....

12. listopadu 2025  11:25

Dechberoucí podívaná. Polární záře rozjasnila noční oblohu v Česku

Unikátní polární záře byla k vidění i v České republice. (12. listopadu 2025)

Silný energetický výbuch ze Slunce proudící kolem Země namaloval v Česku úchvatnou polární záři na noční obloze. Příspěvky na sociálních sítích zachycují tento přírodní úkaz v rozmanitých barvách....

12. listopadu 2025  8:35

Místo, které stvořil meteorit. Navštivte Dalarnu, nejšvédštější region

Jezero Orsa

Je to kraj hlubokých lesů, třpytivých jezer a neuvěřitelných příběhů. V provincii Dalarna, v samém srdci Švédska, zažijete přírodu, ve které ráda tvořila Astrid Lindgrenová, objevíte příběh...

12. listopadu 2025

Vyhrajte luxusní víkend v Istanbulu. První výhra v soutěži iDNES Premium

Chrám Hagia Sofia je jedním z největším turistickým klenotů Turecka. Za...

Turecký Istanbul láká vůní koření, zvukem muezzinů i výhledy na Bospor. Právě sem zamíří první výherce nové soutěže pro roční předplatitele iDNES Premium, kterou pořádá portál ve spolupráci s...

11. listopadu 2025  13:20

V Emirátech můžete skončit za mřížemi i kvůli tomu, co děláte na sítích

Spojené arabské emiráty (SAE) se skládají ze sedmi států: Abu Dhabí, Dubaj,...

Luxusní nákupní centra, čokoládičky, umělé ostrovy, futuristická architektura a poušť. Důvodů, proč si k cestě do zahraničí vybrat právě Spojené arabské emiráty, je mnoho. Ale až tam budete, dejte si...

11. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.