Prvorepublikové vánoční menu. Hodujte na Štědrý den jako naši pradědové

aktualizováno 
Na svátečním stole se ve většině českých rodin už po desetiletí objevuje především rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem. Věděli jste však, že ryba nebývala odjakživa běžným českým vánočním jídlem? A odkud vlastně přišel bramborový salát a smažený řízek?
Část 1/4
Slavnostně prostřený stůl

Rybí maso nebývalo ještě koncem 19. století typickou štědrovečerní specialitou. V českých rodinách kralovaly především luštěniny a obiloviny, v těch bohatších maso různého druhu. Maso z kapra bylo drahé a špatně dostupné, tak si ho dopřávali především ti, kdo bydleli v některé rybníkářské oblasti.

Teprve na začátku 20. století na našem stole kapr zdomácněl, nejprve ovšem v podobě na černo, kdy se vařené kapří maso podávalo v omáčce s ořechy, švestkami, rozinkami, povidly a perníkem. 

Smažený kapr (nebo telecí řízek) s bramborovým salátem doputoval do české vánoční tradice z Rakouska, které nám bylo v posledních stoletích velkou gastronomickou inspirací. V českých domácnostech se tento slavnostní pokrm uvelebil především za první republiky a v mnoha rodinách je doma až dodnes.

„Telecí maso je výborná štědrovečerní alternativa, zejména pokud zrovna nemusíte kapra nebo jinou rybu,“ podotýká Vít Morkus z Pražského řeznictví. Řízek by podle něj měl být ideálně z kýty a krásně dotenoučka rozklepaný. „Pokud chcete mít jistotu opravdu dobrého masa, sáhněte po tom od českých chovatelů,“ dodává.

Lidé zejména z vyšších vrstev si za první republiky také pochutnávali na šnecích, kteří se k nám dostali z Francie. 

Z tradiční české kuchyně naopak až do dnešních dnů přetrvává obliba připravovat na Štědrý den jídla z luštěnin nebo obilovin. Místo rybí polévky se tak často vaří slavnostní polévka z hrachu a tradiční kroupový kuba také není žádnou popelkou. Tmavou barvu dodávala tomuto pokrmu houba stroček trubkovitý, která se ovšem už dnes téměř nepoužívá.

Zkuste letos nechat kapra kaprem a připravte si doma prvorepublikovou štědrovečerní večeři sestávající z hrachovky, kuby a výborných telecích řízků s bramborovým salátem.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Ve čtyřiceti můžete vypadat na dvacet, říká dvojnásobná maminka

Shannon Collinsová

Zdravotní sestra Shannon Collinsová (40) z Velké Británie vypadá lépe než před dvaceti lety a říká, že za vše může...

Bez řádu bychom potrestali sami sebe, řekli v Rozstřelu rodiče čtyřčat

Rodiče nejmladších českých čtyřčat Helena a Josef Slánští v diskusním pořadu...

Helena s Josefem chtěli dvouletému Vojtovi pořídit sourozence a právě před rokem se jim narodily hned čtyři děti...

OBRAZEM: Pravidelné užívání drog mění lidi k nepoznání

Podívejte se na odstrašující galerii, ve které najdete osoby dlouhodobě...

Podívejte se na odstrašující galerii, ve které najdete lidi dlouhodobě užívající drogy. U některých návykových látek...

Tolik čekání, vodko, a tys to vydržela, vítala se na svobodě Máňa s lahví

Pracovat se Máně nechce. „Umřela bych,“ říká.

Rok sledovaly televizní kamery několik odsouzených žen ve třech českých věznicích. Monika (44), která bodla svého...

Příběh Lenky: Přistihla jsem syna s milenkou. Mám ho krýt?

Ilustrační snímek

To, že si syn nevybral zrovna šťastně, nám s manželem bylo jasné ještě dřív, než se oženil. Jenže mluvit mu do toho,...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Linecký koláč s rybízem a sněhem

Linecký koláč s rybízem a sněhem

Čekáte návštěvu? Pak se hodí upéct nějaký lahodný koláč. Vyzkoušejte třeba linecký s rybízem a sněhem.

RECEPT DNE: Cizrnové knedlíčky s těstovinami

Cizrnové knedlíčky s těstovinami

Cizrna je luštěnina, která obsahuje mnoho vitaminů a minerálů. Navíc je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin. Uvařte si...

RECEPT DNE: Tvarohové košíčky s jahodami

Tvarohové košíčky s jahodami

Jahody miluje snad každý. A právě teď je jejich sezona, tak je třeba si je pořádně užít. Vyzkoušejte recept na...

Naděje pro neplodné páry: Česko zavádí novou metodu mrazení vajíček
Naděje pro neplodné páry: Česko zavádí novou metodu mrazení vajíček

Státní ústav pro kontrolu léčiv schválil v nedávné době zcela novou metodu mrazení vajíček. Měla by eliminovat riziko poškození vajíčka při rozmrazení a dát tak ženám, které podstupují umělé oplodnění, větší šanci na úspěch.

Najdete na iDNES.cz