Víno na štědrovečerní tabuli
O tom, jak vybírat víno pro slavnostní příležitosti, s čím kombinovat které odrůdy a jak si užít svátky se sklenkou v ruce jsme si povídali s prezidentem Asociace sommelierů České republiky a odborným konzultantem knihy Bible vína Ivo Dvořákem.
Jaké chyby nejčastěji děláme při výběru vína pro domácí oslavu?
Výběr vína na domácí oslavu je většinou záležitostí nákupu v běžné prodejní síti a neměli bychom se proto nechat zlákat podezřele nízkou cenou. Výrazně nízká cena odráží většinou nižší kvalitu vína. Chyba může být i rychlé přečtení etikety. V domnění, že si kupujete víno z České republiky, protože je na etiketě producent z ČR, nemusí být vždy pravda. Někteří velkovýrobci často stáčí vína z jiných zemí.
Velkou chybou je i podcenění přípravy vína na správnou teplotu – studené červené, nebo naopak teplé bílé, šumivé či růžové víno může znamenat výrazně zhoršený zážitek. Chyba může být i nesprávně vybraná sklenka, protože i inventář používaný na víno hraje důležitou roli.
KVÍZ: Jak znáte ženské postavy spojené s Vánocemi? |
Je pravda, že k rybě je lepší bílé víno? Jaké víno byste doporučil podávat k české vánoční klasice, jako je smažený kapr a bramborový salát?
Snoubení vína a pokrmů není dogma, ale všeobecně platí, že k rybám je vhodné bílé a k masům se naopak hodí červené. Ale například kapr na modro se velmi dobře může snoubit s mladým červeným vínem, například s Frankovkou.
K české vánoční klasice bych si vybral pikantní bílé víno jako je Ryzlink vlašský, pozdní sběr nebo výběr z hroznů z Mikulovské podoblasti, nebo Sauvignon, který zrál v barrique sudech (nové dubové sudy).
Ivo Dvořák
|
Někteří lidé dávají přednost modernější variantě štědrovečerního menu. Rybu raději pečou než smaží, bramborový salát připravují lehčí bez majonézy nebo se dokonce obejdou zcela bez masa. Měli by vybírat jiné víno než milovníci klasiky?
K lehčí úpravě štědrovečerního menu se hodí i jemnější vína, jako je mladé chardonnay či ryzlink rýnský. Ideálně, pokud vína nezrála v dřevěných sudech, ale jen v nerezových tancích.
Záleží při výběru vína na ročním období? Bývalo zvykem dávat v létě přednost bílému vínu a v chladnějších měsících zase červenému...
Lidské tělo přirozeně reaguje na vnější prostředí a většinou zcela intuitivně hledáme v teplých dnech osvěžení, zatímco v chladném období se chceme zahřát. Souvisí to pochopitelně i s pokrmy, které mají svou sezonu v létě či na podzim a v zimě. Zvěřina v zimě je ideální s červenými víny.
V poslední době jsou hitem vína perlivá jako cava, prosecco nebo sekt. Při jaké příležitosti jim to bude o vánočních svátcích a posezení s rodinou či přáteli nejvíc slušet a co k nim podávat?
Šumivá vína se všeobecně hodí jako aperitiv, ke studeným předkrmům nebo polévkám. Připít si sklenkou šumivého vína a nechat si i trochu k husté rybí polévce je velmi příjemná kombinace.
K šumivým vínům se dobře hodí i sušené maso – prosciutto, Pata Negra, jamón serrano či jiné sušené uzeniny. Pokud není šumivé víno zatím vaším favoritem, proč nezkusit koktejl například Bellini (prosecco a čerstvé pyré z broskví nebo broskvový džus) či Mimosa (šumivé víno a pomerančový džus)?
Vánoce jsou také hodně o sladkém. Kromě cukroví si dopřáváme vánočku, štrúdl, štólu nebo slavnostní dezerty. I k nim můžeme podávat víno? A jestli ano, tak jaké?
Ke sladkému pečivu či dezertům se může hodit například Sekt Demi Sec nebo vína v kategorii polosladké či sladké – u nás se výborně hodí například vína z odrůdy Pálava, Tramín červený či Muškát moravský.
Co nesmí chybět na vašem štědrovečerním stole? Hlasujte v anketě na další straně.