Kapr, řízek nebo tofu? Vánoční menu 3x jinak a rady, jakým vínem ho zapít

Část 4/5
Someliér Ivo Dvořák

Víno na štědrovečerní tabuli

O tom, jak vybírat víno pro slavnostní příležitosti, s čím kombinovat které odrůdy a jak si užít svátky se sklenkou v ruce jsme si povídali s prezidentem Asociace sommelierů České republiky a odborným konzultantem knihy Bible vína Ivo Dvořákem.

Jaké chyby nejčastěji děláme při výběru vína pro domácí oslavu?
Výběr vína na domácí oslavu je většinou záležitostí nákupu v běžné prodejní síti a neměli bychom se proto nechat zlákat podezřele nízkou cenou. Výrazně nízká cena odráží většinou nižší kvalitu vína. Chyba může být i rychlé přečtení etikety. V domnění, že si kupujete víno z České republiky, protože je na etiketě producent z ČR, nemusí být vždy pravda. Někteří velkovýrobci často stáčí vína z jiných zemí.

Velkou chybou je i podcenění přípravy vína na správnou teplotu – studené červené, nebo naopak teplé bílé, šumivé či růžové víno může znamenat výrazně zhoršený zážitek. Chyba může být i nesprávně vybraná sklenka, protože i inventář používaný na víno hraje důležitou roli.

KVÍZ: Jak znáte ženské postavy spojené s Vánocemi?

Je pravda, že k rybě je lepší bílé víno? Jaké víno byste doporučil podávat k české vánoční klasice, jako je smažený kapr a bramborový salát?
Snoubení vína a pokrmů není dogma, ale všeobecně platí, že k rybám je vhodné bílé a k masům se naopak hodí červené. Ale například kapr na modro se velmi dobře může snoubit s mladým červeným vínem, například s Frankovkou.

K české vánoční klasice bych si vybral pikantní bílé víno jako je Ryzlink vlašský, pozdní sběr nebo výběr z hroznů z Mikulovské podoblasti, nebo Sauvignon, který zrál v barrique sudech (nové dubové sudy).

Ivo Dvořák

  • Prezident Asociace sommelierů ČR, odborný konzultant knihy Bible vína
  • Jedenáctinásobný vítěz sommelierských soutěží v ČR
  • Vítěz mistrovství světa Habanosommelier 2004 Kuba
  • Soudní znalec v oboru víno a ostatní alkoholické nápoje
  • Lektor vzdělávacího programu CERTIFIKÁT SOMMELIERA
  • Hlavní lektor Vinařského institutu
  • Držitel degustačních zkoušek podle evropských norem a zkoušek ČZPI

Někteří lidé dávají přednost modernější variantě štědrovečerního menu. Rybu raději pečou než smaží, bramborový salát připravují lehčí bez majonézy nebo se dokonce obejdou zcela bez masa. Měli by vybírat jiné víno než milovníci klasiky?
K lehčí úpravě štědrovečerního menu se hodí i jemnější vína, jako je mladé chardonnay či ryzlink rýnský. Ideálně, pokud vína nezrála v dřevěných sudech, ale jen v nerezových tancích.

Záleží při výběru vína na ročním období? Bývalo zvykem dávat v létě přednost bílému vínu a v chladnějších měsících zase červenému...
Lidské tělo přirozeně reaguje na vnější prostředí a většinou zcela intuitivně hledáme v teplých dnech osvěžení, zatímco v chladném období se chceme zahřát. Souvisí to pochopitelně i s pokrmy, které mají svou sezonu v létě či na podzim a v zimě. Zvěřina v zimě je ideální s červenými víny.

V poslední době jsou hitem vína perlivá jako cava, prosecco nebo sekt. Při jaké příležitosti jim to bude o vánočních svátcích a posezení s rodinou či přáteli nejvíc slušet a co k nim podávat?
Šumivá vína se všeobecně hodí jako aperitiv, ke studeným předkrmům nebo polévkám. Připít si sklenkou šumivého vína a nechat si i trochu k husté rybí polévce je velmi příjemná kombinace.

K šumivým vínům se dobře hodí i sušené maso – prosciutto, Pata Negra, jamón serrano či jiné sušené uzeniny. Pokud není šumivé víno zatím vaším favoritem, proč nezkusit koktejl například Bellini (prosecco a čerstvé pyré z broskví nebo broskvový džus) či Mimosa (šumivé víno a pomerančový džus)?

Vánoce jsou také hodně o sladkém. Kromě cukroví si dopřáváme vánočku, štrúdl, štólu nebo slavnostní dezerty. I k nim můžeme podávat víno? A jestli ano, tak jaké?
Ke sladkému pečivu či dezertům se může hodit například Sekt Demi Sec nebo vína v kategorii polosladké či sladké – u nás se výborně hodí například vína z odrůdy Pálava, Tramín červený či Muškát moravský.

Co nesmí chybět na vašem štědrovečerním stole? Hlasujte v anketě na další straně.

Autor:
  • Nejčtenější

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Kuřecí prsa „caprese“

Střední

20 min

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Střední

10 min

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Střední

20 min

Grilovací sezona je tady a grilované avokádo musíte rozhodně ochutnat.

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...