Petr Havlíček: Vitaminy přijímám z ovoce, vařené zelenině se vyhýbám

  10:00aktualizováno  10:00
Mnoha lidem chybí vitaminy, dokonce i těm, kteří se snaží jíst zdravě. Jaké potraviny si na doplnění potřebných vitaminů vybírá výživový specialista Petr Havlíček, prozradil v rozhovoru v pátečním magazínu MF DNES Rodina DNES.

Výživový poradce Petr Havlíček | foto: Archiv Petra Havlíčka

Musíte si hlídat přísun vitaminů?
Svoje stravování považuji za poměrně kvalitní, a tedy i živinově po všech stránkách plnohodnotné. Ale přiznám se, že k čerstvému ovoci mám o něco blíž než k čerstvé zelenině. A zeleninu tepelně opracovanou obcházím opravdu velkým obloukem, tu nemám rád. Takže ovoce a ovocné šťávy jsou běžnou součástí mého dennodenního jídelníčku, u zeleniny se snažím, ale občas to nevyjde. Ale na kvalitním zeleninovém salátu si také dokážu pochutnat, zvláště v letních měsících.

Čtěte v magazínu Rodina DNES

Velké téma o vitaminech a jejich nedostatku v naší stravě si přečtete v pátečním magazínu MF DNES Rodina DNES.

Titulka Rodina DNES č. 27

Jakým vitaminům dáváte přednost?
Nejlépe těm zcela přirozeným. Všechny vitaminy jsou stejně potřebné a pro tělo stejně důležité. Daleko vhodnější jsou ale ty, které získáváme přirozenou cestou ze stravy, než ty, které zakoupíme jako doplňky stravy v lékárnách či jiných specializovaných prodejnách. Otázkou ale zůstává, jaké množství vitaminů a nejen jich v daných potravinách, především v ovoci či zelenině, skutečně je. Zvláště u produktů sklizených před plnou zralostí a dovážených v ochranných atmosférách z dalekých zemí. Ale jednomu konkrétnímu vitaminu přednost přeci jen dávám, tím je vitamín D3. Tento vitamin je u řady z nás deficitní, neboť se málo pohybujeme na sluníčku a nekonzumujeme ani dostatečné množství jeho přirozených potravinových zdrojů.

Je podle vás lepší dát si jablko z českého stromu než exotické ovoce z druhého konce světa?
Rozhodně vhodnější variantou je čerstvé ovoce vypěstované přirozeným způsobem. Nevadí mi ale ani ovoce exotické. Máme globální životní styl, a tím pádem i globalizovanou stravu. Naši předkové nepotřebovali v zimních měsících tolik ovoce a zeleniny, neboť to bylo období spíše klidu a příprav, tedy menší zátěže. My dnes v původně klidovém zimním období jedeme stále na sto procent, tedy stejně jako v létě, a dny si prodlužujeme svícením. Tudíž se vystavujeme daleko větší zátěži, a logicky tedy potřebujeme mít i v těchto měsících stále pestrou a živinově vyváženou stravu. Proto musíme sáhnout i po potravinách, které pro nás v tomto období v minulosti nebyly zcela běžné. Ale od jara do podzimu doporučuji preferovat ovoce a zeleninu přirozeně vyprodukovanou v našich zeměpisných končinách. A když bude jejich původ tuzemský, tím lépe. Z více důvodů.

Autor:

Nejčtenější

KVÍZ: Co víte o penisu? Otestujte své znalosti

Ilustrační fotografie

Každý ví, o čem je řeč, ale zdaleka ne všichni vědí třeba to, kdy nastane u člověka první erekce nebo kdo má nejdelší...

Celebrity neznají dress code, ukázaly outfity na předávání cen Český lev

Něktěré outfity návštěvníků Českého lva neodpovídaly dresscodu

Vybrat perfektní róbu, když víte, že budete pod palbou fotografů a ve světle kamer, není rozhodně jen tak. S nelehkým...

Bez svolení ji lékař sterilizoval. Cítila jsem se méněcenná, říká Romka

Elena Gorolová, romská aktivistka

Neplánovala kupu dětí, ale přála si holčičku. O tu možnost přišla, když ji v jednadvaceti letech po druhém porodu...

Rád jsem pomohl, říká nový majitel kombinézy Ester Ledecké

Tereza Maxová představuje slavnou lyžařskou kombinézu Ester Ledecké.

Unikátní kombinézu Ester Ledecké získal v samotném závěru aukce Jaroslav Böhm. Cena se vyšplhala až na 145 tisíc korun....

Facebookových matek přibývá. Jsou sebestředné, hledají cestu ze samoty

Mobilní internet - ilustrační foto

Na sociálních sítích žijeme úplně všichni. Ať už chceme, nebo ne. Přibývá žen, které nad sdílením příspěvků a...

Další z rubriky

Endometrióza potrápí každou desátou ženu, léčí se jen těžko

Ilustrační snímek

Endometrióza postihuje řadu žen v plodném věku, přitom se toho o ní moc neví. Jisté ale je, že ovlivňuje menstruaci,...

Budoucnost zdravotní péče? Roboti sami nás léčit nebudou, tvrdí lékaři

Ilustrační snímek

Staneme se díky novým lékařským metodám nesmrtelnými? Necháme si do těla montovat nové součástky jako do opotřebovaného...

Rozhodnutí donosit postižené dítě nikdy neodsuzuji, říká přední gynekolog

Gynekolog Pavel Vlašín působí v oboru více než 25 let.

S pomocí ultrazvuku dokáže během několika minut zjistit, zda žena nosí pod srdcem zdravé dítě. Gynekolog Pavel Vlašín...

Clarion Grandhotel Zlatý Lev****
Kuchař/ka - SVIJANSKÁ HOSPODA „Na Růžku“

Clarion Grandhotel Zlatý Lev****
Liberecký kraj
nabízený plat: 25 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz