V lékařské terminologii znamená meteorismus přítomnost zvýšeného množství plynu ve střevech. Plyny v žaludku vznikají přirozeně, každý jich vyprodukuje až litr denně.
Pomoc ze spížeNejlepším nápojem je klasická voda s citronem, která odstraňuje nadbytečný sodík. Do jídla zkuste přidat kurkumu, která se užívá v klasické čínské medicíně. Mátový čaj je tradiční léčba našich babiček. |
Samozřejmě záleží také na skladbě jídelníčku. Zejména luštěniny, zelí, cibule, kořenová zelenina a zelenina obecně způsobují problémy.
Dieta a líné léto
Je skvělé, když je váš letní jídelníček odlehčený, vždyť kdo by měl v horku rád těžká a tučná jídla. Zvýšený příjem zeleniny i ovoce však často vede k nadměrnému nadýmání. Problémem mohou být i kvasnice, pšenice, sycené nápoje, káva, džusy.
Zásadní vliv na zvýšenou tvorbu plynů a s tím související problém nadýmání má hltání, špatné stolování a nekousání potravin. Zbytečné polykání přílišného množství vzduchu v kombinaci s líným létem bez pohybu způsobuje gastrointestinální potíže.
Deset potravin, které vás zbaví nepříjemného nadýmání![]() |
Kmín a máta do boje
Kombinace nadýmání, plynatosti, bolestí břicha a křečí je zcela běžná. Při častějších problémech je dobré zamyslet se nad skladbou jídelníčku a zajít do lékárny. Můžete vyzkoušet nejrůznější bylinné přípravky, které vyřeší všechny zmíněné problémy zároveň.
Vhodné jsou ty, které obsahují esenciální oleje kmínu a máty, jež se skvěle doplňují a nezpůsobují obtíže. Účinná látka se uvolňuje až v tenkém střevě, tedy přesně tam, kde je její účinek potřeba.
Výhodou je, že mátová silice tlumí vnímání bolesti v trávicím systému a kmínová silice zpomaluje růst potenciálně patogenních bakterií a podporuje růst těch prospěšných.
Problémy s intolerancí
Pokud vás nadýmání trápí častěji, je nutné odhalit základní příčinu. Zda jde o nevhodnou skladbu stravy, nesprávnou kombinaci potravin, nedostatek pohybové aktivity, užívání různých léků či potravinovou intoleranci.
Při častých a opakovaných bolestech může být příčinou histaminová, laktózová či fruktózová intolerance, případně celiakie či alergie na konkrétní potravinu (či její složku).
Doporučuje se konzumovat lépe stravitelná jídla, užívat probiotika a pravidelně cvičit či praktikovat sporty, které podporují lepší střevní peristaltiku.