Naplněný život i pro duševně nemocné. Otevírání psychiatrických klinik pokračuje

  10:53
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek nastínil, jakým směrem se stát hodlá nadále ubírat v oblasti péče o duševně nemocné. Ti mají být podle něj co nejmíň skrytí za zdmi budov a naopak žít co nejvíc běžný život. Vzniknout má až 150 nových lůžek, změny umožní vzdělávat více psychiatrů i psychologů. V péči o dospělé by se kromě center duševního zdraví měly dál rozvíjet i psychiatrické nemocnice.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Podle Válka se české zdravotnictví zaměří na destigmatizaci jednotlivých nemocí. „Snažíme se, aby bylo právo zapomenout na nemoc a chceme, aby se k pacientům s onemocněním duše přistupovalo jako ke každému jinému pacientovi, aby mohli žít plný život a nemuseli být někde zavření,“ řekl Válek v terapeutické zahradě psychiatrické kliniky VFN.

Nejen jako ministr zdravotnictví, ale i jako vicepremiér také ujistil, že vláda udělá vše proto, aby podporovala rekonstrukce a tím obnovy zdravotnických zařízení pro psychicky nemocné, kteří jsou její prioritou. „Otevíráme postupně psychiatrické léčebny, Bohnice jsou zářný příklad, aby byly otevřené veřejnosti, protože veřejné zdraví je skutečně jedna ze zásadních priorit vládního programu a proto doufám, že se nám letos podaří co nejdřív schválit vládní radu pro veřejné zdraví, která bude celou péči o zdraví, prevenci nejen zdravého těla, ale i zdravého ducha podporovat,“ sdělil Válek.

Stud, zlehčování i čekání. Co brání mladým vyhledat pomoc psychologa?

V té souvislosti zavzpomínal na doby, kdy do funkce ministra nastupoval. „Tehdy se měla rušit léčebna pro děti v Opařanech, měla být zlikvidovaná, ale zůstala. Dnes je to velká léčebna, která ztrojnásobila počet lékařů, kteří tam pracují a výrazně zlepšila péči,“ podotkl a připomněl také někdejší komplikovanou situaci v kroměřížské psychiatrické nemocnici. „Tam se toho ujal pan ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík a dnes, po roce a půl, jen zásluhou jeho a jeho personálu má nemocnice na účtě 200 milionů a začíná stavět nový pavilon,“ sdělil. Zdůraznil, že stejným způsobem řídí VFN její ředitel David Feltl.

Ve VFN vznikne 25 dětských lůžek

Zástupci Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN současně představili strategický rozvoj jejich dětské psychiatrické péče. Do pěti let tady má vzniknout až 25 lůžek pro dětské pacienty. „Je to plán, naším cílem je, abychom měli jednu jednotku lůžkového oddělení pro děti, to znamená 20 až 25 lůžek,“ sdělila mluvčí VFN Marie Heřmánková. V současnosti zde mají pro děti pouze denní stacionář, lůžkové oddělení je jen pro dospělé.

Na dětské psychiatrii v Opařanech už působí deset lékařů, školí i další

Jelikož právě zde před 140 lety zemřel hudební skladatel Bedřich Smetana, byla mu v úterý rukou jeho pravnučky Glorie Schwarzové slavnostně odhalena pamětní deska na budově kliniky, tenkrát Ústavu pro choromyslné. „Jestli cítím na prapradědečka hrdost? Mluvme raději o radosti,“ pověděla redaktorce MF DNES Schwarzová. Přinesl podle ní především radost, na což se často zapomíná. „Pořád se prezentuje, že byl nemocný, neslyšel, ale z uveřejnění dopisů z jeho mládí zjistíte, že to býval kluk jako každý jiný,“ ujistila. V zahradě k příležitosti odhalení Smetanovy desky zahrálo duo studentů pražské AMU na housle a violoncello některé ze skladatelových děl.

Nejezdíme s bílou kazajkou

Nad terapeutickou zahradou je uzavřené oddělení číslo 1, odkud hudbu přes mříže poslouchali a na mobilní telefon si nahrávali pacienti. „To jsou, abych tak řekl, horší stavy, akutní, například psychózy,“ ozřejmil Pavel Harsa, vedoucí klinický psycholog VFN a 1. LF UK, proč k poslechu Smetanovy hudby nepřizvali do zahrady také je. Pacienti mají podle něho plno různých vnitřních i venkovních aktivit a akcí, které pro ně klinika pořádá. Mají k dispozici i televizi, ale s mobilními telefony je podle lékaře někdy problém.

„Stávalo se nám, že pacient si objednal 40 pizz a oni to sem přivezli... To udělá člověk s poruchou myšlení, má psychotický stav. Takže my to musíme nějakým způsobem regulovat, aby nám sem vozili denně pizzu a zas odváželi, to nejde,“ dodává Harsa.

Dětská psychiatrie už nemá děsit. Stát jedná o opravě kritizovaného zařízení

„Obecně sice máme tendenci snižovat počet lůžek a přecházet na stacionární péči, aby tu nebyli zavření, ale to samozřejmě nejde u všech,“ konstatoval Harsa s tím, že někdy jde o tak vážné případy, že vyžadují hospitalizaci, jelikož jsou nebezpeční sobě i okolí.

Podle něho zde léčí také hodně mladistvých závislých na drogách či alkoholu. „Důvod takových diagnóz je i v dostupnosti těch látek, dneska se dají sehnat i na internetu, což mě překvapuje. My vycházíme z bio sociálního modelu, což znamená, že něco zdědíme, něco je dáno naším temperamentem, naší psychikou, a něco vlivem prostředí,“ vysvětlil s tím, že někdy se s tím nedá nic dělat. „Jestliže ty děti jsou v nějakých partách a negativně ovlivnění svými vrstevníky, a rodina nezasáhne nebo to neví, tak to může být spouštěčem, že sáhnou po omamných látkách.

Nejčastější dětské diagnózy na zdejší Psychiatrické klinice podle něho jsou poruchy chování, ADHD, závislosti a hyperaktivní porucha, přičemž akutní stavy přiváží záchranná služba. „Jinak je sem přiveze rodina, my pro ně nejezdíme s bílou kazajkou,“ uzavírá Harsa.

Černého motýli na Máji už mávají křídly. Lidé si je fotí i natáčí

  • Nejčtenější

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Fotbalový svaz schválil nový stadion na Strahově, Sparta nabídla 1,8 miliardy

30. května 2024  11:41,  aktualizováno  18:24

Sparta může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Topící se děti s dospělým zmobilizovaly k řece všechny, vrtulník i potápěče

2. června 2024  15:32

Záchranáři v neděli vyjížděli do Hlásné Třebaně na Berounsku ke třem lidem, kteří se topili v řece...

První pražský mural na silnici vytvořili studenti, padlo na něj 70 kilogramů barvy

30. května 2024  16:53

Na pražských Vinohradech vznikla první velkoplošná malba na vozovce v Praze. Mural souvisí se...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Umí řeč, chce i asistenty, píší o Priskem v Nizozemsku. Sparta ale o nabídce neví

30. května 2024  13:53

Ještě začátkem týdne byl pro zahraniční média spíš jen jedním z adeptů. V posledních hodinách už se...

Na Odložilově memoriálu vyhráli čtyři čeští atleti, Meindlschmid v rekordu

3. června 2024  18:12,  aktualizováno  20:56

Osmnáctiletý dálkař Petr Meindlschmid zvítězil na Memoriálu Josefa Odložila v českém juniorském...

Klub LTC uzavře smlouvu s Prahou, na 30 let si pronajme kurty na Letné

3. června 2024  14:20,  aktualizováno  17:42

Hlavní město uzavře s klubem LTC Praha nájemní smlouvu, podle níž bude mít v následujících 30...

Už čtvrtina Pražanů jsou cizinci. Za dvacet let jich přibylo přes čtvrt milionu

3. června 2024

Mezi lety 2001 a 2022 vzrostl počet cizinců v Praze z 61 na 345 tisíc. Cizinci tak tvoří zhruba...

Spor o psí park. Lidé si stěžují na štěkání, návrh na zrušení je však podvrh

3. června 2024

Premium Spor o štěkot psů se rozhořel na sídlišti v sousedství psího parku. Objevila se dokonce zpráva...

Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin
Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin

Chcete podpořit svou imunitu? Zapojte se do soutěže a vyhrajte roční balení komplexního doplňku stravy ImuBerin. Přípravek obsahuje superkombinaci...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...