Jak vybírat zdravé jídlo v restauraci, abychom nepřibrali

aktualizováno 
Dobře se najíst v restauraci je příjemné, ale při hubnutí to mnohým lidem může překazit jejich plány. Jak si správně vybrat a neprovinit se proti pravidlům vyváženého stravování? To vám poradí odborníci na výživu v dalším dílu seriálu Vím, co jím.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vyvážený pokrm by měl obsahovat bílkoviny, sacharidy, menší množství tuku a také zeleninu.

„Pokud se chcete správně najíst a cítit se dobře, všechny chody si předem naplánujte. Po smetanové polévce si proto dejte raději lehčí jídlo, pokud je váš předkrm menší, můžete si dopřát pořádný hlavní chod – třeba pěkný kus masa,“ radí nutriční terapeutka Jitka Laštovičková.

S výběrem menu souvisí i volba správné restaurace. Podnik se specializací na českou kuchyni vám výběr z lehčích pokrmů a jídel se zeleninou nenabídne. Pokud jdete někam poprvé, projděte si raději jídelní lístek předem.

Více informací pro alergiky

Z jídelního lístku nemusíte vyčíst vše. Jestliže jste nejistí v tom, co pokrm přesně obsahuje a jak je připravován, zeptejte se obsluhy.

„Lidem s potravinovými alergiemi nahrává nové nařízení EU, které přineslo přísnější pravidla pro informování o přítomnosti alergenů. V restauracích musí být umístěna viditelná a snadno čitelná informace o tom, jaké alergeny jednotlivá jídla obsahují. Tyto údaje vám musí rovněž sdělit na vyžádání personál,“ vysvětluje odbornice na výživu.

Vyhněte se smažení, vsaďte na grilování

Už při čtení jídelního lístku se vyhněte polévkám zahuštěným jíškou, smaženým jídlům a smetanovým omáčkám. Vybírejte jídla grilovaná, „na přírodno“ pečená masa a ryby nebo mořské plody.

Kdo není masový, může volit těstoviny nebo rizoto s vyšším podílem zeleniny a se sýrem, který bude mít nižší obsah tuku. Vedle nešlápnete ani zeleninovým salátem se sýrem, libovým masem, rybou nebo vejcem a doplněný pečivem.

Přílohy nevynechávejte

Jestliže jste si vybrali nutričně vyvážený hlavní chod, nezkazte celý výsledek přílohou. Přešlapem je si vůbec žádnou nedat. Sacharidy vám budou chybět.

„Raději než hranolky či krokety si dejte vařený brambor, dušenou rýži, těstoviny, případně menší porci celozrnného pečiva,“ doporučuje nutriční specialistka Laštovičková.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

Zeleninu bez majonézy

Častou chybou bývá opomíjení zeleniny – i ta by ideálně měla být součástí hlavního pokrmu. Zvolit můžete různé úpravy - dušenou, grilovanou, vařenou. Vlákninu dodá také salát z čerstvé zeleniny.

Nevybírejte si ale saláty s majonézou nebo s dresinky, které ji obsahují. Vhodnější jsou zálivky z trochy rostlinného oleje a balzamikového octa.

Dojídat nemusíte

Přiměřené porce jsou základem úspěchu. Ani v restauraci byste se proto neměli přejídat a dojídat vše, co máte na talíři. Pokud jste sytí, můžete požádat o zabalení jídla s sebou.

„Jestliže vidíte už předem, že je porce příliš velká, můžete požádat o menší nebo se o pokrm rozdělit se svými spolustolovníky. Odhad vhodné velikosti získáte doma odvažováním potravin při přípravě jídel,“ radí výživová poradkyně.

Dezert raději lehčí

Máte-li chuť na dezert, zvolte spíše lehčí druh - ovoce, kopeček ovocné zmrzliny nebo sorbetu.

Dortíky nebo zákusky se smetanou, máslovými krémy nebo pořádná porce šlehačky obsahují velké množství tuku, a tak i dost energie. Nedokážete-li si tučnější dezert odepřít, můžete se rozdělit se svými společníky.

Nejen jídlo, ale i nápoje hrají svou roli

Do restaurace se jdeme nejen najíst, ale i napít. Obezřetnost je na místě u sladkých limonád, ale zejména u alkoholu. Pro uhašení žízně je nejlepší obyčejná voda, ideálně s nakrájenými plátky citronu či pomeranče. Vhodný je také ovocný čaj nebo ovocný džus naředěný vodou. 

Luxusní večeře

Nechte se s Raketa.cz královsky pohostit. Využijte slev a pochutnejte si na luxusním sushi, pravé pizze, nebo třeba na vietnamské specialitě.

„K dobrému menu si můžete dopřát skleničku alkoholu. Sklenka vína (2 dcl) či půllitr piva obsahují 20 a 30 gramů alkoholu. Tuto dávku byste neměli překračovat. Kompromisem může být například vinný střik,“ dodává nutriční specialistka Jitka Laštovičková.

Autor:

Nejčtenější

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Už žádné módní trapasy. Osvojte si základní pravidla oblékání

Ilustrační fotografie

Cit pro módu bohužel nebyl každému do vínku dán. Kvůli tomu můžeme na ulicích občas vidět opravdu zvláštní kreace,...

Horoskop v období Panny: jaké jsou a co čeká všechna znamení zvěrokruhu

Ilustrační snímek

Slunce vstupuje na jeden měsíc do hvězdného znamení Panny. Lidé narození v tomto období jsou pracovití, zodpovědní,...

Slavné nevěsty tohoto léta. Které to slušelo nejvíc?

Letní nevěsty

Léto je roční období, které každým rokem přeje svatbám. A letos do toho praštilo hned několik slavných osobností....

V obložení závazků: sendvičové generaci hrozí krize a vyhoření

ilustrační snímek

Musejí se starat o děti, zároveň pečují o rodiče a mnohdy i prarodiče. A k tomu pracují nebo podnikají. Tak žijí...

Další z rubriky

Hlíva jako recept na dlouhý život. Hlídá cholesterol a pomáhá hubnout

Češi si hlívu natolik oblíbili, že se již běžně pěstuje i na českých farmách,...

Léčivá síla hlívy ústřičné je známá po tisíce let. V Číně ji lidé považují za účinný prostředek, který člověku zaručí...

Ortorexie: Když se ze zdravého jídla stane posedlost

MUDr. JIŘÍ DOLINA (51), Ph.D. je přednosta Interní gastroenterologické kliniky...

Chia semínka, goji, čaga, pohanka. Pro mnohé ideál zdravé výživy, pro jiné chorobná závislost na životosprávě, která...

OBRAZEM: Slavní krasavci bez vlasů, kteří nemají o fanynky nouzi

Plešatí a sexy

Někteří muži špatně nesou, když už nemají bujnou hřívu. Známí fešáci však na svou holou hlavu nedají dopustit. Navíc po...

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz