Sladké může způsobovat úzkost nebo depresi
Tělo si obvykle dovede s našimi jídelními experimenty poradit, ale když do sebe ve chvilce pošlete čokoládový dort, zapijete ho jahodovým šejkem a ten zazdíte půllitrem sladké limonády, hladina cukru v krvi létá jako na horské dráze.
To může mít za následek nejen změny nálady, ale také také úzkostné nebo depresivní stavy. Podle doktora Datise Kharraziana, odborníka na funkční medicínu a autora knihy Proč můj mozek nefunguje?, za tím může být nedostatek serotoninu, který nám obvykle po sladkém zvedne náladu. Pokud konzumujeme potravin obsahujících cukr přespříliš, můžeme vyčerpat naše omezené zásoby serotoninu a otevřít tak dveře symptomům deprese.
Na jejím vzniku se může podílet i dlouhodobý vysoký tlak, který rovněž souvisí s nadměrným příjmem cukru. Ten se může podílet na rozvoji zánětů mozku, které některé studie dávají do souvislosti se vznikem deprese.