Udržet apetit na uzdě a snižovat pocit hladu dokáže látka zvaná kapsaicin, která papričkám propůjčuje jejich extra pálivou chuť. Účinky kapsaicinu se rozhodli ve své studii prozkoumat vědci z americké Purdue univerzity v Indianě pod vedením profesora Richarda Mattese.
Pojďte si povídat do KavárničkyMáte vlastní recept, jak ošálit žaludek, zahnat hlad a přitom netloustnout? Napište o tom zde. |
Pro účely výzkumu bylo použito běžně používané koření známé jako kayenský pepř, což jsou vlastně usušené a rozemleté čili papričky. Vědci ovšem upozorňují, že ne všechny druhy čili papriček obsahují kapsaicin, který je efektivní při snižování váhy.
Látka kapsaicin pomáhá zhubnout
Studie publikovaná v žurnálu Physiology a Behaviour probíhala šest týdnů a spočívala ve sledování 25 lidí s normální váhou, kteří konzumovali pokrmy ochucené kayenským pepřem.
Účastníci studie byli rozděleni do dvou skupin - v první skupině bylo 13 milovníků pálivých pokrmů a ve druhé 12 osob, které ostrým jídlům normálně příliš neholdují. Výzkum ukázal, že kapsaicinová složka v čili papričkách může snižovat hlad a zvyšovat výdej energie. Při konzumaci pepře, který obsahuje kapsaicin, se zvyšuje vnitřní teplota těla, což přispívá k efektivnějšími spalovaní kalorií.
Co jste možná nevěděli o čili papričkáchKayenskému pepři se také přezdívá "pepř ďáblův". Ostrá chuť pepře se používá i pro zahřátí, protože vyvolává pocity tepla v těle. Do Evropy se papričky dostaly z Indie v 16. století a zpočátku se používaly na prudce nakažlivé kožní choroby. Kapsaicin se dobře rozpouští v tucích, pocit pálení v ústech proto nejlépe zažene mléko, jogurt nebo kousek sýra. Sušené plody jsou mnohem pálivější než čerstvé papričky. V Jižní Americe se pálivé papričky konzumovaly již 7 500 let před naším letopočtem. Nejpálivější paprička se jmenuje Bhut Jokolia, pochází z Indie a v překladu znamená "jedové čili". |
"Pálivý efekt čili papriček spálí vaše ústa, což přispívá ke zvýšení tělesné teploty, výdeji energie a kontrole apetitu," vysvětlil profesor Mattes.
Tělo si nesmí zvyknout
Ze studie vyplynulo zajímavé zjištění, že výsledný efekt byl výraznější u osob, které čili papričky normálně nekonzumují. Profesor Mattes vysvětlil, že jakmile si tělo navykne na ostré pokrmy, není už hubnoucí účinek tak zřetelný nebo i zcela vymizí.
Navíc účastníci výzkumu, kteří ve své kuchyni čili papričky obvykle nepoužívají, měli sníženou chuť k jídlu, a to zvláště na tučné, slané a sladké pokrmy.
"Zjistili jsme, že konzumace červených papriček může pomáhat regulovat apetit a spalovat více kalorií po jídle zvláště u lidí, kteří nekonzumují toto koření pravidelně," vyjádřil se profesor Richard Mattes pro Dailymail.
Účinky kapsaicinu se zabývalo už několik předchozích studií, v nichž dobrovolníci užívali kapsaicin ve formě tabletek.
Profesor Mattes však považuje za účinnější přímo sušené čili papričky, protože smyslové zkušenosti mohou maximalizovat proces trávení a zvyšovat metabolismus.
Papričky jako afrodisiakum
Konzumace čili papriček s obsahem kapsaicinu je prospěšná i z jiných než jen dietních důvodů. Kayenský pepř je rovněž považován za přírodní afrodisiakum, jelikož stimuluje krevní oběh a tím i prokrvení celého těla včetně pohlavních orgánů.
Kromě pálivého kapsaicinu papričky obsahují i řadu dalších látek jako například vitamíny C a B. Čili papričky mají hřejivé a povzbuzující účinky, používají se při nachlazení, revmatické bolesti a slabém krevním oběhu a také zlepšují stravitelnost tučných a těžkých pokrmů, protože podporují vylučování trávicích šťáv.
Masti s výtažkem čili pomáhají lidem, kteří trpí artrózou, mazáním se zlepší prokrvení postiženého kloubu. Nové výzkumy rovněž odhalily, že výtažek z papriček v kombinaci s další látkou může vytvořit účinné anestetikum.