Drobenková buchta s mirabelkami
Ingredience na 1 plech:
- mirabelky nebo blumy
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek mléka
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- Na drobenku:
- 80 g hrubé mouky
- 80 g krupicového cukru
- 50 g másla
Pracovní postup:
- Mirabelky (nebo blumy) omyjeme, osušíme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky.
- Mouku, oba cukry a prášek do pečiva smícháme.
- Mléko a vejce prošleháme.
- Do řídké směsi vmícháme po lžících suchou směs.
- Plech vyložíme pečicím papírem (nebo ho vymažeme máslem a vysypeme moukou) a nalijeme do něj těsto.
- Z hrubé mouky, cukru a másla prsty zpracujeme drobenku.
- Těsto poklademe nakrájeným ovocem a to posypeme drobenkou.
- Pečeme při 175 °C asi 25 minut.
Malinová bublanina
Ingredience:
- 150 g másla
- 140 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3 vejce
- 150 g polohrubé mouky
- 300 g malin
- máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Změklé máslo, oba cukry a žloutky utřeme vařečkou nebo pomocí kuchyňského robota do světlé pěny.
- Z bílků ušleháme pevný sníh.
- Po lžících do žloutkové pěny zapracováváme střídavě sníh a mouku.
- Formu nebo pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Rozetřeme do ní těsto a poklademe malinami.
- Pečeme dozlatova v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.
- Vychladlou bublaninu poprášíme moučkovým cukrem a nakrájíme.
Koláč s tvarohem a rybízem
Ingredience na kulatou formu:
- Na těsto:
- 180 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 1-2 lžíce studené vody
- špetka soli
- Na náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 80 g moučkového cukru
- 3 vejce
- Na dokončení:
- červený rybíz (obraný z větviček)
Pracovní postup:
- Všechny ingredience na těsto odvažte na vál a rychle je propracujte v hladké těsto. To zabalte do mikrotenové fólie a dejte nejméně na hodinu do chladničky.
- Pak těsto vyválejte a pomocí válečku přeneste do kulaté formy. Přebytečné okraje odřízněte.
- Tvaroh, pudinkový prášek, cukr a vejce utřete a vzniklý krém nalijte do formy na těsto.
- Povrch bohatě poklaďte červeným rybízem.
- Koláč pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 35 minut.