DOSAVADNÍ TŘI DÍLY PODZIMNÍ DIETY SI MŮŽETE STÁHNOUT NA PDF ZDE
BÍLKOVINY SI NECHTE NA ODPOLEDNE
Celodenní stravu si naplánujte tak, abyste dopoledne (kromě ovoce či zeleniny) jedli spíše jídla sacharidová, k obědu obojí a odpoledne a večer se zaměřili (opět s výjimkou zeleniny či ovoce) právě na bílkoviny.
Samozřejmě tu a tam vůbec nevadí, když si ke snídani dáte šunku a k večeři naopak brambory se zeleninou. Ale pokud většinu týdne udržíte doporučené rozdělení, budou se vám kila shazovat snadněji.
. jaké potraviny zvolitPotraviny s vysokým obsahem bílkovin jsou dvojí. Rostlinného původu, což jsou ořechy, klíčky, semena olejnatých rostlin a luštěniny, a živočišného původu - maso, drůbež, ryby, vejce, mléčné výrobky. Vaší nejčastější volbou bývá pravděpodobně maso, uzeniny, sýry a mléčné výrobky. Naše rada zní: pokuste se rozšířit svůj repertoár bílkovinných bomb. A ty, které důvěrně znáte, zkuste používat i v nových kombinacích a chutích. |
MLÉČNÉ VÝROBKY KAŽDÝ DEN
Mléčné výrobky (zvlášť zakysané) jsou výhodné z hlediska hubnutí a zároveň tělu dodávají vápník a probiotické bakterie, které podporují střevní mikroflóru a posilují náš imunitní systém. Na vašem jídelníčku by se některý z výrobků z mléka měl objevit každý den.
Nejčastěji volte zakysané výrobky, jako je:
* bílý jogurt (ne smetanový)
* kefír
* podmáslí
* acidofilní nebo jogurtový nápoj
Dávejte ale pozor na energetickou hodnotu. Třeba podmáslí má ve 100 ml 160 kJ, naproti tomu kefír (5,5 % tuku) 218 kJ a ochucený jogurtový nápoj dokonce 387 kJ.
Dále by se rozhodně na vašem jídelníčku měly objevit čerstvé sýry. I zde jsou velké rozdíly v energetickém obsahu, lučina má ve 100 g 1 166 kJ, žervé 800 kJ a cottage 402 kJ. Co se tvrdých sýrů týče, jsou sice dost vydatné, ale skvělé. Takže si je občas dopřejte, ale hlídejte si množství. Pro představu, dvacetiprocentní eidam má ve 100 gramech 900 kJ, pětačtyřicetiprocentní eidam 1 349 kJ, Sedlčanský Hermelín 1 493 kJ a niva 1 339 kJ.
KLOBÁSKY RADĚJI NE
Z masa doporučujeme libové, nejlépe drůbeží, ale i hovězí, telecí či vepřové. Ideálně dvakrát do týdne byste měli sáhnout po rybách, klidně i těch z plechovky. U uzenin platí to samé - kupujte libovou šunku, ať drůbeží, či vepřovou, naopak raději se vyhýbejte tučným salámům a klobásám.
Pro porovnání: zatímco dušená vepřová šunka má ve 100 gramech 660 kJ, kuřecí 531 kJ, tak poličan má 1 732 kJ, lovecký salám 1 947 kJ a čabajka až 2 228 kJ.
LUŠTĚNINY JAKO PŘÍLOHA I DO SALÁTU
Luštěniny jsou velmi zdravé, ale z dietního hlediska jsou tak trochu chytrou horákyní. Obsahují totiž asi ze třiceti procent sacharidy a z šedesáti procent bílkoviny. Rozhodně se jim nevyhýbejte, ale spíše je jezte ve formě pomazánek ke snídani nebo jako přílohu k obědu, večer v menším množství spíš jako součást polévek či salátů. Mají i tu výhodu, že přestože ve 100 gramech obsahují celkem dost energie (v průměru kolem 1 500 kJ), tak uvařením jejich objem nabude, a proto jich stačí k zasycení méně.
S OŘECHY ŠETŘETE
Ořechy a semínka obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, ale bohužel taky hromadu kilojoulů. Doporučit můžeme jediné, šetřit s nimi. Zapomeňte na misku plnou mandlí u televize, spíš si dejte tři čtyři kusy do bílého jogurtu k snídani.
Ze stejného principu, na němž funguje naše podzimní dieta, vycházela i její předchůdkyně:
Jarní dieta Ona Dnes
(můžete si ji komplet stáhnout na pdf)