Dýňové muffiny
Ingredience na 12 kusů:
- 1 hrnek dýňového pyré
- 1/2 hrnku mléka
- 1 vejce
- 1/2 hrnku tekutého medu
- 6 lžic hrnku rozehřátého másla
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- špetka soli
- mletá skořice a další koření podle chuti (hřebíček, zázvor, kardamom)
- nasekané vlašské nebo lískové ořechy a rozinky (nemusí být)
- šlehačka na ozdobu
Pracovní postup:
- Dýňové pyré, mléko, vece a tekutý med společně prošleháme a pak vmícháme rozehřáté máslo. Do jiné mísy odvážíme mouku, přidáme prášek do pečiva, špetku soli a koření. Suchou směs pak po částech vmícháme do té tekuté a nakonec zapracujeme ořechy a rozinky.
- Formičky nebo formu na muffiny vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo vyložíme košíčky či pečicím papírem. Pak do nich nalijeme těsto a vložíme do předehřáté trouby.
- Na 180 °C pečeme 15 až 20 minut. (Muffiny jsou propečené, když špejli, kterou ni některého z nich píchnete, vytáhnete suchou.)
- Hotové muffiny vyjmeme z formy a necháme na mřížce vychladnout. Podáváme je ozdobené čepicí ze šlehané smetany.