Pondělí 23. května 2022, svátek má Vladimír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 23. května 2022 Vladimír

Dýně vládne podzimnímu vaření: zkuste vynikající koláč i špagety s liškami

  0:54
Každá je jiná, ale jedno mají společné - jsou to výživové a kulinární hvězdy. Obsahují alfa a beta karoteny, známé jako vysoce antioxidační a protizánětlivé látky, vitamín C a E, draslík, hořčík a kyselinu pantotenovou, tedy vitamin B5. Dýně lze navíc všestranně využít v kuchyni ke slaným i sladkým pokrmům, poradíme, která se na co hodí.

Dýňový koláč | foto: archiv Billa

Obří dýně

Máte chuť na sladký dýňový pokrm? Poté sáhněte po lehce aromatické a svůdně sladké dýni máslové. Vnitřek této dýně má nádherně oranžovou barvu a obsahuje minimální množství semínek, která snadno vydlabete lžící. Hodí se na přípravu sladkých pokrmů, koláčů, marmelády či čatní.

V prodejním sortimentu mají různé druhy dýní: od takzvané špagetové, která je...

Dýně špagetová má charakteristickou vláknitou dužinu, která s přibývající zralostí vytváří špagetovitá vlákna. Lze ji využít, jak název napovídá, jako špagety, které jsou mnohem zdravější než ty těstovinové. Také netradičně ochutí polévku, když vlákna použijete místo nudlí.

Dýně hokkaidó

Dýně hokkaido má prý přímo zázračné léčivé účinky. Díky jemné, sladké, lehce ořechové chuti z ní připravíte celou řadu delikátní pokrmů. Od krémových polévek, omáček, marmelád, buchet a nádivek až po samostatné grilované pokrmy. Použít ji můžete jako chutnou zdravou přílohu či jako přísadu zapékaných jídel či rizota. Limitovat vás bude pouze fantazie, navíc se nemusíte obtěžovat loupáním.

Muškátové dýně

Na pultech obchodů naleznete také dýni muškátovou, která má pevnější strukturu než třeba dýně máslová. Využít ji můžeme nejen na polévku, ale také na kompoty nebo do orientálních jídel a vhodná je i jako příloha k masu.

Patison

A pak je tu patison, zelenina příbuzná dýni či tykvi. Jeho bílá dužnina chutí připomíná cuketu, lilek, dýni a také se podobně zpracovává. Oloupaný patison je možné plnit masem, sýry, zeleninou, nebo ovocem. Nakrájený ho lze obalit v trojobalu a smažit jako řízek. Strouhaný pro změnu připravíme jako bramborák či lívance.

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

(pro 4 osoby)

Dýňová polévka
  • 600 g očištěné dýně (vydlabaná a odříznutá od kůry – čistá dužina)
  • 1 střední bílá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g kokosového mléka
  • 200 g zeleninového vývaru
  • 1 ks pomeranče
  • olivový olej
  • mletý černý pepř
  • 20 g zázvoru
  • chilli
  • sůl
  • koriandr
  • dýňová semínka

Příprava:

V rozehřátém hrnci na oleji orestujeme šalotku. Přidáme česnek, nastrouhaný zázvor a na malé kostky nakrájenou dýni. Necháme mírně orestovat, následně zalijeme vývarem, přidáme kokosové mléko, sůl, pepř a povaříme, dokud dýně nezměkne. Směs rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a dochutíme pomerančovou šťávou. Chuť polévky zvýrazníme chilli, dozdobíme koriandrem a podáváme.

Tip: Na přípravu této polévky je nejlepší muškátová dýně. Pro zvýraznění chuti můžeme při dochucení použít kapku dýňového oleje a pražená dýňová semínka. Polévka neobsahuje mouku ani typické mléčné produkty, je proto vhodná pro bezlepkovou dietu a lidi, kteří trpí intolerancí na laktózu.

Hovězí steak s pečenou máslovou dýní a dýňovými semínky

(pro 4 osoby)

Pečená dýně s hovězí roštěnou
  • 400 g máslové dýně
  • 800 g hovězí roštěné
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • dýňová semínka
  • 1 ks šalotky
  • petrželka
  • pepř
  • sůl

Příprava:

Dýně v Troji

V botanické zahradě v Troji můžete do 25.10. navštívit výstavu dýní. Kromě toho o víkendu zahrada přivítá držitelku tří zlatých medailí z marmeládového mistrovství světa Blanku Milfaitovou, která bude před zraky návštěvníků vařit dýňovou marmeládu. Těšit se můžete na tradiční podzimní jarmark, na kterém bude dostatek skvělých pokrmů a pití.

Hlavní pro majitele farmy je, aby měli lidé z čeho vybírat. Návštěvníky do očí...

Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Máslovou dýni pokrájíme na 2,5 cm velké kostky. Kostky položíme na plech vyložený alobalem. Pokapeme olejem, aby kostky byly pěkně obalené tukem. Kousky tykve ochutíme solí, pepřem a drceným česnekem a umístíme tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Plech dáme do trouby a pečeme do měkka. Hovězí roštěnou si nakrájíme na jednotlivé steaky. Na suché rozpálené pánvi takto připravené steaky opečeme z obou stran a necháme je dojít do námi požadovaného propečení. Steaky vyjmeme, ochutíme solí a pepřem a dáme je do tepla, kde je necháme odležet ca 5 minut. Roštěnou podáváme s kostkami opečené dýně, kterou dozdobíme najemno nasekanou petrželkou a na suché pánvi opraženými dýňovými semínky. Na závěr je můžeme zakápnout olivovým olejem.

Tip: Takto připravená dýně se dá použít i jako samostatné vegetariánské jídlo. Máslová dýně se dá jednoduše připravovat i na pánvi. Nemusí se péct.

Gratinovaný patison

(Pro 4 porce)

Gratinovaný patison
  • 4 ks patisonu
  • 400 g hovězího masa mělněného
  • 200 g loupaných rajčat
  • parmazán
  • olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • 2 ks cibule
  • rozmarýn
  • pepř
  • sůl

Příprava:

Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme v hrnci na oleji, přidáme hovězí maso a vše zprudka opečeme. Přidáme rajčata a směs podusíme do poloměkka. Ochutíme solí, pepřem, česnekem a rozmarýnem. U patisonu odřízneme vrchní část, lžící jej vydlabeme a naplníme připravenou směsí. Plněné patisony pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia po dobu ca 50 minut. Na závěr směs v patisonech zasypeme hoblinkami parmazánu a necháme v troubě zapéct při teplotě 200 stupňů Celsia. Takto připravené patisony servírujeme na talíři.

Tip: Při pečení můžeme patison překrýt pečícím papírem, aby se nám nespálil.

Dýňové špagety s liškami

(pro 4 osoby)

Dýňové špagety s liškami
  • 600 g špagetové dýně
  • 100 ml bílého suchého vína
  • olivový olej
  • 150 ml smetany
  • kmín drcený
  • 1 ks středně velké cibule
  • 400 g lišek
  • tymián
  • pepř
  • sůl

Příprava:

Špagetovou dýni rozpůlíme, vyjmeme jadérka a uvaříme v osolené vodě doměkka. Po uvaření z dýně vyjmeme jednotlivá vlákna (špagety) a necháme je okapat. Houby propereme a necháme okapat, na pánvi si orestujeme na oleji cibuli, přidáme houby. Vše ochutíme solí, pepřem a kmínem. Zalijeme vínem a necháme mírně podusit doměkka. Na závěr přidáme smetanu, vše dochutíme a přidáme tymián. Špagety umístíme na talíř a doprostřed dáme liškové ragú.

Tip: Špagety v dýni vzniknou až působením tepelné přípravy. Špagetovou dýni lze připravovat i v celku, ale je nutné ji propíchnout na několika místech vidličkou.

Dýňový koláč

(pro 4 porce)

Dýňový koláč
  • 500 g dýně hokkaido
  • 200 g kakaových oplatek Bebe
  • 100 g cukru moučky
  • 500 ml mléka
  • 150 g máslo
  • 100 ml smetany
  • 3 ks vejce
  • skořice
  • zázvor
  • máta

Příprava:

Dýni oloupeme. Dužinu nakrájíme na díly, 2/3 jemně nastrouháme a v 500 ml mléka vaříme
15 minut. Slijeme, dobře vymačkáme a smícháme s cukrem, zázvorem a skořicí. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky smícháme se smetanou a 50 g másla, promícháme a následně vlijeme do směsi s dýní. Sušenky rozdrobíme na malé kousky, promícháme se zbytkem másla a na dně formy z této hmoty vytvoříme korpus. Na těsto naneseme dýňovou náplň. V troubě předehřáté na 180°C pečeme asi 20 minut. Bílky si vyšleháme s cukrem. Na koláč po vytažení naneseme bílkový sníh, dozdobíme plátky ze zbylé dýně a necháme v troubě ca 10 minut dopéct. Po vytažení necháme koláč vychladnout, dozdobíme lístky máty a podáváme.

Tip: Pro zvýraznění barvy a chuti tohoto moučníku můžeme přidat trochu šafránu, pomerančového likéru nebo mandle

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Po seskoku s padákem zůstala ochrnutá, nyní odešla přehlídku prádla

Dnes devětadvacetiletá Emma Carey v roce 2013 odcestovala z Austrálie do Evropy na plánovanou dovolenou. Tehdy se ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pětinásobná matka sdílela devítitýdenní proměnu po porodu dvojčat

Dvaatřicetiletá Chontel Duncanová ukázala světu, že i po pátém dítěti může mít žena skvělou postavu bez pomoci...

Blanka zhubla 40 kilogramů. Teď si místo XL kupuji velikost XS, říká

Mladé mamince Blance osud nadělil postavu „krev a mlíko“, časem však nabrala tak, že si v každém oblečení připadala...

Radka roky tajila mezerník. Ve Vysněné kráse získala zuby i mladší obličej

Na prahu padesátky se rozhodla vydat za vysněnou krásou a příjemným úsměvem. Radka se trápila desítky let pro vytržené...

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

  • Další z rubriky

Hnědnutí banánů může zastavit jedině skladování bez kyslíku, tvrdí vědci

Podle statistik skončí každý rok 50 milionů tun banánů v popelnici. A to jenom proto, že se jejich slupka začíná...

Nebojte se pozvat do kuchyně řasy, jsou elixírem zdraví a prospějí postavě

V Japonsku jsou na stole samozřejmostí, my ve středu Evropy jsme si na řasy coby součást jídelníčku ještě moc nezvykli....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Není trdelník jako trdelník. Upečte si ho podle Ládi Hrušky na plechu

Pokud milujete nadýchaný trdelník s oříšky a skořicí, nemusíte se za ním vydávat na turisticky exponovaná místa nebo na...

Pořád si moc nevěřím, říká letošní vítězka pořadu Peče celá země Martina

Premium Chybělo málo, aby se soutěže Peče celá země nezúčastnila. Nakonec ji překvapivě Martina Kynstlerová vyhrála. Koho by...

Pro všechny šťastné andílky: Nenechte si ujít testování s Havlíkovou apotékou
Pro všechny šťastné andílky: Nenechte si ujít testování s Havlíkovou apotékou

Trápí vaše miminko opruzeniny, odřeniny od plenek, zarudlá místa, ekzémy a suchá pokožka po koupeli? Otestujte s námi zdarma léčivou mast od...

Část dětí dostane 5 000 Kč automaticky, zbytek bude žádat elektronicky

Rodiče, kteří na své potomky pobírají příspěvek na dítě, dostanou státní pětitisícovou pomoc automaticky. Ostatní budou...

Jelínek z Luneticu byl u smrtelné nehody, po koncertě srazil na dálnici muže

V sobotu vystoupili Lunetic na koncertě Leoše Mareše. Když se zpěvák skupiny Václav Jelínek (43) vracel domů do...

Hrušínského dcera se svlékla pro Playboy. Manžela to překvapilo, říká

Pro nové číslo Playboye se svlékla a nafotila sexy snímky Kristýna Hrušínská (37). Dcera Jana Hrušínského a Miluše...

Ukrajinci dostali západní superhoufnice M777. Do akce šla i Bohdana

Ať už si dělostřelectvo v dávných dobách vysloužilo titul královny či krále bojiště, ukazuje se i v jednadvacátém...

Po seskoku s padákem zůstala ochrnutá, nyní odešla přehlídku prádla

Dnes devětadvacetiletá Emma Carey v roce 2013 odcestovala z Austrálie do Evropy na plánovanou dovolenou. Tehdy se ve...