Dýně s kuskusem a mletým masem, jako pomazánka, polévka nebo dezert

  6:46
Rozzařte si pošmourný podzim oranžovou až žlutou barvou dýňových jídel, která vám vykompenzuje chybějící slunce. Z dýní připravíte cokoliv, od polévky přes hlavní jídlo až po sladký dezert.
Dýně plněná kuskusem

Dýně plněná kuskusem

Dýně plněná kuskusem

Doba přípravy: 40 minut + 80 minut vaření a pečení

  • 2 menší dýně
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 menší cuketa
  • 2 hrnky kuskusu
  • 2,5–3 hrnky kuřecího vývaru
  • hrst loupaných mandlí
  • 1 konzerva cizrny
  • olej
  • mletý kmín
  • mletá skořice
  • sušený koriandr
  • hrst černých oliv

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem nebo alobalem.

2. Z omytých dýní seřízneme vršky a vyjmeme jádřinec. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.

3. Cuketu a papriku omyjeme, cuketu podélně rozčtvrtíme a nakrájíme, papriku rozpůlíme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na menší kousky.

4. Kuskus zalijeme horkým vývarem, promícháme a necháme pět minut odstát pod pokličkou. Pak jej načechráme vidličkou a přesypeme do větší mísy. Cizrnu slijeme a propláchneme, mandle podélně nasekáme.

5. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přisypeme cuketu a papriky a společně opékáme, přidáme cizrnu, promícháme a prohřejeme, ochutíme solí, pepřem, kmínem, skořicí a koriandrem.

6. Cizrnu a zeleninu přesypeme ke kuskusu, promícháme s olivami a mandlemi a směsí naplníme dýně. Přiklopíme vršky dýní a dáme zapéct do trouby na asi 45 minut.

Tip: Vršky dýní můžete chránit před spálením vrstvou alobalu. Namísto oliv vmíchejte do kuskusu spařené sušené meruňky nebo rozinky.

Dýňová polévka s pórkem

Dýňová polévka s pórkem

Doba přípravy: 20 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 6 osob

  • 1 kg máslové dýně
  • 1 menší cibule
  • 2 malé pórky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrnek zelených dýňových semínek
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • špetka mletého cayennského pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička kari pasty
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • krutony

1. Dýni zbavíme semen, oloupeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka. Část pokrájené zelené části odložíme na ozdobu. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.

2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. V misce promícháme dýňová semínka s chilli, pepřem, solí a citronovou šťávou, rozložíme je na plech a pečeme asi 10 minut ve vyhřáté troubě.

3. V hrnci rozehřejeme máslo a olej a opečeme na něm cibuli, pórek a česnek. Přidáme kari pastu a společně opečeme. Přisypeme kousky dýně, zalijeme vývarem a vaříme asi 15 minut.

4. Do hrnce přilijeme kokosové mléko a vaříme dalších 10–15 minut, dokud není dýně měkká. Polévku dochutíme solí, pepřem a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.

5. Jednotlivé porce polévky ozdobíme orestovanými semínky, krutony a pórkem.

Máslové dýně s mletým masem

Máslové dýně s mletým masem

Doba přípravy: 20 minut + 50 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 2 máslové dýně
  • 10 silnějších plátků slaniny
  • 1 větší cibule
  • 2 mrkve
  • 1 celerový stonek
  • 800 g hovězího masa
  • sůl, pepř
  • špetka skořice

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dýně podélně přepůlíme a vyškrábeme semínka. Do většího a hlubšího pekáče nalijeme dva centimetry horké vody, položíme do něj dýně slupkou nahoru a necháme péct asi 30 minut.

2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, mrkev oškrábeme, pokrájíme na kostky, celerový stonek oloupeme a nadrobno nakrájíme.

3. Ve větším hrnci necháme postupně vyškvařit plátky slaniny, odložíme je na talíř a necháme vychladnout. Na vyškvařeném tuku opečeme kostky mrkve, přihodíme cibuli, celer a společně opečeme.

4. Do hrnce rozdrobíme mleté maso, opékáme a vařečkou rozbíjíme větší kousky masa.

5. Směs osolíme a opepříme, přidáme skořici. Vychladlou slaninu rozdrobíme a vmícháme k masu.

7. Z pekáče vyjmeme dýně, obrátíme je, osušíme a naplníme připravenou směsí. Pečeme dalších 20 minut ve vyhřáté troubě.

Tip: Vyrobte si ze zmačkaného alobalu kroužky, do kterých dýně posadíte. Nebudou se na pekáči naklánět a náplň se šťávou zůstanou uvnitř.

Dýňová pomazánka s husím sádlem

Dýňová pomazánka s husím sádlem

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření

  • 500 g dýně Hokkaidó
  • 3 stroužky česneku
  • 1 malá chilli paprička
  • 150 g husího sádla
  • špetka mletého kmínu
  • sůl
  • 3–5 lžiček citronové šťávy

1. Dýni očistíme od semínek, oloupeme a pokrájíme na kostky. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme, chilli papričku podélně rozřízneme, vyškrábeme semena a najemno nasekáme.

2. V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm dýni, přihodíme chilli papričku a krátce společně opečeme.

3. Snížíme teplotu, přidáme kmín a sůl a pod pokličkou podusíme doměkka. Pokud dýně pustí víc vody, sundáme pokličku a necháme ji trochu odpařit.

4. Ještě horkou dýni rozmixujeme s prolisovaným česnekem, dochutíme solí, citronovou šťávou a necháme zchladnout.

5. Pomazánku rozdělíme do skleněných uzavíratelných sklenic a vychladíme.

6. Podáváme namazanou na opečených krajíčcích chleba ozdobenou čerstvými nasekanými bylinkami.

Tip: Pro odlehčenější verzi poduste jen na troše vody a v závěru přimíchejte 4–6 lžic olivového oleje.

Tarte flambée s dýní a slaninou

Tarte flambée s dýní a slaninou

Doba přípravy: 2 hodiny + 10 až 15 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 1 sušené droždí
  • 1/2 lžičky cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml teplé vody
  • 1 lžička soli
  • 1 malá cibule
  • 250 g dýně
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g sýra Gruyére
  • 250 g créme fraiche
  • pepř
  • 150 g tyrolského špeku nebo libové anglické slaniny
  • rukola

1. Ze sušeného droždí, cukru a několika lžic teplé vody necháme vzejít kvásek. Přisypeme mouku, sůl, olej, postupně přiléváme vodu a zaděláme vláčné těsto, které se nelepí.

2. Těsto potřeme olejem a necháme ho asi 1,5 až 2 hodiny kynout. Troubu předehřejeme na 250 °C.

3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, dýni a očištěnou mrkev nakrájíme na tenké plátky škrabkou na brambory nebo na mandolíně. Česnek oloupeme a prolisujeme, sýr nastrouháme.

4. Těsto rozdělíme na dva nebo čtyři díly, každý díl rozválíme na placku a tu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

5. Těsto potřeme v tenké vrstvě créme fraiche rozmíchaným s česnekem. Ochutíme solí a pepřem, obložíme částí cibule, (dýně), mrkve, špeku, posypeme sýrem a dáme péct do vyhřáté trouby na 10 až 15 minut podle velikosti placky.

6. Hotovou placku ozdobíme rukolou a nakrájíme na dílky.

Tip: Placku těsta můžete potřít jakýmkoliv krémovým sýrem s bylinkami a česnekem.

Dýňová pěna

Dýňová pěna

Doba přípravy: 10 minut + 5 minut vaření + 2 hodiny chlazení
Množství: pro 6 osob

  • 400 g podušeného rozmixovaného dýňového pyré
  • 600 ml smetany na šlehání
  • 100 g přírodního cukru
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého nového koření
  • 2 špetky mletého zázvoru
  • 4 špetky mleté skořice
  • vanilkový extrakt
  • cereální čokoládové lupínky
  • čerstvé ovoce nebo kompotované
  • kakao

1. Vychlazené podušené dýňové pyré propasírujeme přes hustý cedník do hrnce. Přidáme třetinu smetany, cukr, koření a na velmi mírném ohni pět minut provaříme. Necháme zchladnout.

2. Zbylou smetanu vyšleháme s několika kapkami vanilkového extraktu do tuha.

3. Dýňové pyré a šlehačku opatrně promícháme, přemístíme do mísy a přetáhneme potravinovou fólií. Necháme vychladit alespoň dvě hodiny.

4. Na misky rozdělíme cereálie a pokrájené ovoce. Z dýňové pěny vykrajujeme velkou lžící jednotlivé porce, které poprášíme kakaem.

Tip: Prohřejte dýňové pyré s kořením a smetanou, vyšlehejte s vanilkovým pudinkem bez vaření a promíchejte se šlehačkou. Ozdobte ořechy a medem.

Autor:
  • Nejčtenější

Karamel i omamná vůně koření. Pět podzimních nápojů, které musíte vyzkoušet

Na podzim přijde vhod kromě kabátů a huňatých šál také něco teplého na zahřátí. Pokud se vám už omrzel čaj ve všech svých podobách, zkuste si uvařit některý z ikonických podzimních nápojů. Přenesou...

12. října 2024

Karamel i omamná vůně koření. Pět podzimních nápojů, které musíte vyzkoušet

Na podzim přijde vhod kromě kabátů a huňatých šál také něco teplého na zahřátí. Pokud se vám už omrzel čaj ve všech svých podobách, zkuste si uvařit některý z ikonických podzimních nápojů. Přenesou...

12. října 2024

Voňavý jablečný koláč

Voňavý jablečný koláč

Střední

60 min

Máte jablka ze zahrady? Upečte si z nich výborný koláč.

Dýňové latte

Připravte si ikonické dýňové latte z pohodlí domova, vyhnete se tak zbytečnému...

Lehké

15 min

Připravte si ikonický nápoj z pohodlí domova, vyhnete se tak zbytečnému množství cukru v kavárně.

Masala Chai

Masala, inspirovaná tradičním indickým kořeněným čajem, je skvělou alternativou...

Lehké

10 min

Masala, inspirovaná tradičním indickým kořeněným čajem, je výbornou alternativou ke kávovým nápojům.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Zemřel český raper Pavel Protiva. Bylo mu sedmadvacet let

V sedmadvaceti letech zemřel raper Pavel Protiva, informovalo hudební vydavatelství Blakkwood, pro které umělec tvořil....

Příběh Jitky: Manžel po mně chce sex každý den, je to k nevydržení

Moje manželství je takové, jaké po patnácti letech obvykle bývá. Překonali jsme pár krizí, vychováváme dvě školou...

Zmapovali jsme, které spořicí a termínované účty teď vynášejí nejvíc

Česká národní banka dál snižuje základní úrokovou sazbu a má inflaci pod kontrolou. Banky na to reagují snižováním...

Kanye West požádal o rozvod s Biancou Censori, raper chce žít v Tokiu

Manželství Kanyeho Westa a Biancy Censori se po dvou letech rozpadlo. Pár, který uzavřel úřední sňatek v prosinci 2022,...

Karel Janeček žaluje exmanželku o bitcoiny. Chce je zpět, jde o víc než miliardu

Miliardář Karel Janeček se soudí s exmanželkou Mariem Mhadhbi o kryptoměny, které jí před lety daroval při rozvodovém...