Středa 19. ledna 2022, svátek má Doubravka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 19. ledna 2022 Doubravka

Dýně s kuskusem a mletým masem, jako pomazánka, polévka nebo dezert

  6:46
Rozzařte si pošmourný podzim oranžovou až žlutou barvou dýňových jídel, která vám vykompenzuje chybějící slunce. Z dýní připravíte cokoliv, od polévky přes hlavní jídlo až po sladký dezert.

Dýně plněná kuskusem

Dýně plněná kuskusem

Doba přípravy: 40 minut + 80 minut vaření a pečení

  • 2 menší dýně
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 menší cuketa
  • 2 hrnky kuskusu
  • 2,5–3 hrnky kuřecího vývaru
  • hrst loupaných mandlí
  • 1 konzerva cizrny
  • olej
  • mletý kmín
  • mletá skořice
  • sušený koriandr
  • hrst černých oliv

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem nebo alobalem.

2. Z omytých dýní seřízneme vršky a vyjmeme jádřinec. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.

3. Cuketu a papriku omyjeme, cuketu podélně rozčtvrtíme a nakrájíme, papriku rozpůlíme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na menší kousky.

4. Kuskus zalijeme horkým vývarem, promícháme a necháme pět minut odstát pod pokličkou. Pak jej načechráme vidličkou a přesypeme do větší mísy. Cizrnu slijeme a propláchneme, mandle podélně nasekáme.

5. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přisypeme cuketu a papriky a společně opékáme, přidáme cizrnu, promícháme a prohřejeme, ochutíme solí, pepřem, kmínem, skořicí a koriandrem.

6. Cizrnu a zeleninu přesypeme ke kuskusu, promícháme s olivami a mandlemi a směsí naplníme dýně. Přiklopíme vršky dýní a dáme zapéct do trouby na asi 45 minut.

Tip: Vršky dýní můžete chránit před spálením vrstvou alobalu. Namísto oliv vmíchejte do kuskusu spařené sušené meruňky nebo rozinky.

Dýňová polévka s pórkem

Dýňová polévka s pórkem

Doba přípravy: 20 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 6 osob

  • 1 kg máslové dýně
  • 1 menší cibule
  • 2 malé pórky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrnek zelených dýňových semínek
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • špetka mletého cayennského pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička kari pasty
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • krutony

1. Dýni zbavíme semen, oloupeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka. Část pokrájené zelené části odložíme na ozdobu. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.

2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. V misce promícháme dýňová semínka s chilli, pepřem, solí a citronovou šťávou, rozložíme je na plech a pečeme asi 10 minut ve vyhřáté troubě.

3. V hrnci rozehřejeme máslo a olej a opečeme na něm cibuli, pórek a česnek. Přidáme kari pastu a společně opečeme. Přisypeme kousky dýně, zalijeme vývarem a vaříme asi 15 minut.

4. Do hrnce přilijeme kokosové mléko a vaříme dalších 10–15 minut, dokud není dýně měkká. Polévku dochutíme solí, pepřem a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.

5. Jednotlivé porce polévky ozdobíme orestovanými semínky, krutony a pórkem.

Máslové dýně s mletým masem

Máslové dýně s mletým masem

Doba přípravy: 20 minut + 50 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 2 máslové dýně
  • 10 silnějších plátků slaniny
  • 1 větší cibule
  • 2 mrkve
  • 1 celerový stonek
  • 800 g hovězího masa
  • sůl, pepř
  • špetka skořice

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dýně podélně přepůlíme a vyškrábeme semínka. Do většího a hlubšího pekáče nalijeme dva centimetry horké vody, položíme do něj dýně slupkou nahoru a necháme péct asi 30 minut.

2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, mrkev oškrábeme, pokrájíme na kostky, celerový stonek oloupeme a nadrobno nakrájíme.

3. Ve větším hrnci necháme postupně vyškvařit plátky slaniny, odložíme je na talíř a necháme vychladnout. Na vyškvařeném tuku opečeme kostky mrkve, přihodíme cibuli, celer a společně opečeme.

4. Do hrnce rozdrobíme mleté maso, opékáme a vařečkou rozbíjíme větší kousky masa.

5. Směs osolíme a opepříme, přidáme skořici. Vychladlou slaninu rozdrobíme a vmícháme k masu.

7. Z pekáče vyjmeme dýně, obrátíme je, osušíme a naplníme připravenou směsí. Pečeme dalších 20 minut ve vyhřáté troubě.

Tip: Vyrobte si ze zmačkaného alobalu kroužky, do kterých dýně posadíte. Nebudou se na pekáči naklánět a náplň se šťávou zůstanou uvnitř.

Dýňová pomazánka s husím sádlem

Dýňová pomazánka s husím sádlem

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření

  • 500 g dýně Hokkaidó
  • 3 stroužky česneku
  • 1 malá chilli paprička
  • 150 g husího sádla
  • špetka mletého kmínu
  • sůl
  • 3–5 lžiček citronové šťávy

1. Dýni očistíme od semínek, oloupeme a pokrájíme na kostky. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme, chilli papričku podélně rozřízneme, vyškrábeme semena a najemno nasekáme.

2. V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm dýni, přihodíme chilli papričku a krátce společně opečeme.

3. Snížíme teplotu, přidáme kmín a sůl a pod pokličkou podusíme doměkka. Pokud dýně pustí víc vody, sundáme pokličku a necháme ji trochu odpařit.

4. Ještě horkou dýni rozmixujeme s prolisovaným česnekem, dochutíme solí, citronovou šťávou a necháme zchladnout.

5. Pomazánku rozdělíme do skleněných uzavíratelných sklenic a vychladíme.

6. Podáváme namazanou na opečených krajíčcích chleba ozdobenou čerstvými nasekanými bylinkami.

Tip: Pro odlehčenější verzi poduste jen na troše vody a v závěru přimíchejte 4–6 lžic olivového oleje.

Tarte flambée s dýní a slaninou

Tarte flambée s dýní a slaninou

Doba přípravy: 2 hodiny + 10 až 15 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 1 sušené droždí
  • 1/2 lžičky cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml teplé vody
  • 1 lžička soli
  • 1 malá cibule
  • 250 g dýně
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g sýra Gruyére
  • 250 g créme fraiche
  • pepř
  • 150 g tyrolského špeku nebo libové anglické slaniny
  • rukola

1. Ze sušeného droždí, cukru a několika lžic teplé vody necháme vzejít kvásek. Přisypeme mouku, sůl, olej, postupně přiléváme vodu a zaděláme vláčné těsto, které se nelepí.

2. Těsto potřeme olejem a necháme ho asi 1,5 až 2 hodiny kynout. Troubu předehřejeme na 250 °C.

3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, dýni a očištěnou mrkev nakrájíme na tenké plátky škrabkou na brambory nebo na mandolíně. Česnek oloupeme a prolisujeme, sýr nastrouháme.

4. Těsto rozdělíme na dva nebo čtyři díly, každý díl rozválíme na placku a tu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

5. Těsto potřeme v tenké vrstvě créme fraiche rozmíchaným s česnekem. Ochutíme solí a pepřem, obložíme částí cibule, (dýně), mrkve, špeku, posypeme sýrem a dáme péct do vyhřáté trouby na 10 až 15 minut podle velikosti placky.

6. Hotovou placku ozdobíme rukolou a nakrájíme na dílky.

Tip: Placku těsta můžete potřít jakýmkoliv krémovým sýrem s bylinkami a česnekem.

Dýňová pěna

Dýňová pěna

Doba přípravy: 10 minut + 5 minut vaření + 2 hodiny chlazení
Množství: pro 6 osob

  • 400 g podušeného rozmixovaného dýňového pyré
  • 600 ml smetany na šlehání
  • 100 g přírodního cukru
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého nového koření
  • 2 špetky mletého zázvoru
  • 4 špetky mleté skořice
  • vanilkový extrakt
  • cereální čokoládové lupínky
  • čerstvé ovoce nebo kompotované
  • kakao

1. Vychlazené podušené dýňové pyré propasírujeme přes hustý cedník do hrnce. Přidáme třetinu smetany, cukr, koření a na velmi mírném ohni pět minut provaříme. Necháme zchladnout.

2. Zbylou smetanu vyšleháme s několika kapkami vanilkového extraktu do tuha.

3. Dýňové pyré a šlehačku opatrně promícháme, přemístíme do mísy a přetáhneme potravinovou fólií. Necháme vychladit alespoň dvě hodiny.

4. Na misky rozdělíme cereálie a pokrájené ovoce. Z dýňové pěny vykrajujeme velkou lžící jednotlivé porce, které poprášíme kakaem.

Tip: Prohřejte dýňové pyré s kořením a smetanou, vyšlehejte s vanilkovým pudinkem bez vaření a promíchejte se šlehačkou. Ozdobte ořechy a medem.

Autor:
  • Nejčtenější

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Zemřela Adalia Rose. Holčička, která předčasně stárla

Adalia Rose byla velkou bojovnicí. Podle lékařů měla zemřít kvůli progerii krátce po porodu. Dožila se ovšem patnácti...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Lenka zhubla 52 kilogramů. Člověka musí jeho životní styl bavit, říká dnes

Lenku Gasnárkovou kdysi považovali za matku jejího o dva roky mladšího bratra. Dnes by se to už ale nestalo. Přivítala...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Manželka mi nechybí, jen mému tělu se v noci stýskalo, řekl manžel z Výměny

V nové Výměně se tentokrát sešly úplně odlišné osobnosti. Rázná Blanka je zvyklá být už od pěti od rána v pracovním...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nečekaný příbuzenský vztah. Vévodkyně Kate a Meghan pojí krev Přemyslovců

Premium Učebnice mluví jasně. Přemyslovci vymřeli po meči v roce 1306, kdy byl mladičký král Václav III. zákeřně zavražděn...

Češi investují do kryptoměn ve velkém. Stát řeší, jak je přinutit přiznat zisky

Premium Ještě nedávno byly virtuální měny jako bitcoin investicí především pro lidi, kteří chtěli experimentovat a nebáli se...

  • Další z rubriky

Praktické tipy, jak nejen o svátcích ohromit dokonalou roládou

Připravit roládu, která se netrhá a jejíž náplň nevytéká, není jen tak. Aby se tento dezert povedl, je potřeba...

Snídaně je prostě grunt. Pokud chcete hubnout, určitě ji nevynechávejte

Doporučení odborníků na výživu sice v posledních letech bývají trochu matoucí, když jednou radí jíst pětkrát denně a...

Denně hrst vlašáků a váš mozek, srdce i klouby zajásají. Zlepší i spánek

Ačkoli českou specialitou jsou vlašské ořechy asi tak jako vestfálský řízek, považujeme je za „naše“. Stejně tak se na...

Fenykl, to je svěží zdravá chuť v zimní kuchyni. Receptů máme spoustu

Pro mnohé z nás tak trochu neznámý, ale úžasný fenykl patří mezi zeleninu, která se dá zužitkovat a spotřebovat celá:...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Zemřela Adalia Rose. Holčička, která předčasně stárla

Adalia Rose byla velkou bojovnicí. Podle lékařů měla zemřít kvůli progerii krátce po porodu. Dožila se ovšem patnácti...

Německá pošta startuje diesely. Elektrododávky v zimě nevyjedou kopec

Německá Deutsche Post DHL provozuje největší flotilu elektrických dodávek, které si navíc sama vyvinula. V horském...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Začínal se čtyřmi zaměstnanci, dnes jich má devadesát a prodává i do světa

Svou firmu založil navzdory již existující konkurenci. Po úspěšném startu začal s vlastní výrobou výtahů, později...