Dýně plněná kuskusem
Doba přípravy: 40 minut + 80 minut vaření a pečení
- 2 menší dýně
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 1 menší cuketa
- 2 hrnky kuskusu
- 2,5–3 hrnky kuřecího vývaru
- hrst loupaných mandlí
- 1 konzerva cizrny
- olej
- mletý kmín
- mletá skořice
- sušený koriandr
- hrst černých oliv
1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem nebo alobalem.
2. Z omytých dýní seřízneme vršky a vyjmeme jádřinec. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
3. Cuketu a papriku omyjeme, cuketu podélně rozčtvrtíme a nakrájíme, papriku rozpůlíme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na menší kousky.
4. Kuskus zalijeme horkým vývarem, promícháme a necháme pět minut odstát pod pokličkou. Pak jej načechráme vidličkou a přesypeme do větší mísy. Cizrnu slijeme a propláchneme, mandle podélně nasekáme.
5. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přisypeme cuketu a papriky a společně opékáme, přidáme cizrnu, promícháme a prohřejeme, ochutíme solí, pepřem, kmínem, skořicí a koriandrem.
6. Cizrnu a zeleninu přesypeme ke kuskusu, promícháme s olivami a mandlemi a směsí naplníme dýně. Přiklopíme vršky dýní a dáme zapéct do trouby na asi 45 minut.
Tip: Vršky dýní můžete chránit před spálením vrstvou alobalu. Namísto oliv vmíchejte do kuskusu spařené sušené meruňky nebo rozinky.
Dýňová polévka s pórkem
Doba přípravy: 20 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 6 osob
- 1 kg máslové dýně
- 1 menší cibule
- 2 malé pórky
- 1 stroužek česneku
- 1 hrnek zelených dýňových semínek
- 1/2 lžičky mletého chilli
- špetka mletého cayennského pepře
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička kari pasty
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- sůl
- pepř
- 1 plechovka kokosového mléka
- krutony
1. Dýni zbavíme semen, oloupeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka. Část pokrájené zelené části odložíme na ozdobu. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. V misce promícháme dýňová semínka s chilli, pepřem, solí a citronovou šťávou, rozložíme je na plech a pečeme asi 10 minut ve vyhřáté troubě.
3. V hrnci rozehřejeme máslo a olej a opečeme na něm cibuli, pórek a česnek. Přidáme kari pastu a společně opečeme. Přisypeme kousky dýně, zalijeme vývarem a vaříme asi 15 minut.
4. Do hrnce přilijeme kokosové mléko a vaříme dalších 10–15 minut, dokud není dýně měkká. Polévku dochutíme solí, pepřem a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
5. Jednotlivé porce polévky ozdobíme orestovanými semínky, krutony a pórkem.
Máslové dýně s mletým masem
Doba přípravy: 20 minut + 50 minut pečení
Množství: pro 4 osoby
- 2 máslové dýně
- 10 silnějších plátků slaniny
- 1 větší cibule
- 2 mrkve
- 1 celerový stonek
- 800 g hovězího masa
- sůl, pepř
- špetka skořice
1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dýně podélně přepůlíme a vyškrábeme semínka. Do většího a hlubšího pekáče nalijeme dva centimetry horké vody, položíme do něj dýně slupkou nahoru a necháme péct asi 30 minut.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, mrkev oškrábeme, pokrájíme na kostky, celerový stonek oloupeme a nadrobno nakrájíme.
3. Ve větším hrnci necháme postupně vyškvařit plátky slaniny, odložíme je na talíř a necháme vychladnout. Na vyškvařeném tuku opečeme kostky mrkve, přihodíme cibuli, celer a společně opečeme.
4. Do hrnce rozdrobíme mleté maso, opékáme a vařečkou rozbíjíme větší kousky masa.
5. Směs osolíme a opepříme, přidáme skořici. Vychladlou slaninu rozdrobíme a vmícháme k masu.
7. Z pekáče vyjmeme dýně, obrátíme je, osušíme a naplníme připravenou směsí. Pečeme dalších 20 minut ve vyhřáté troubě.
Tip: Vyrobte si ze zmačkaného alobalu kroužky, do kterých dýně posadíte. Nebudou se na pekáči naklánět a náplň se šťávou zůstanou uvnitř.
Dýňová pomazánka s husím sádlem
Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření
- 500 g dýně Hokkaidó
- 3 stroužky česneku
- 1 malá chilli paprička
- 150 g husího sádla
- špetka mletého kmínu
- sůl
- 3–5 lžiček citronové šťávy
1. Dýni očistíme od semínek, oloupeme a pokrájíme na kostky. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme, chilli papričku podélně rozřízneme, vyškrábeme semena a najemno nasekáme.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm dýni, přihodíme chilli papričku a krátce společně opečeme.
3. Snížíme teplotu, přidáme kmín a sůl a pod pokličkou podusíme doměkka. Pokud dýně pustí víc vody, sundáme pokličku a necháme ji trochu odpařit.
4. Ještě horkou dýni rozmixujeme s prolisovaným česnekem, dochutíme solí, citronovou šťávou a necháme zchladnout.
5. Pomazánku rozdělíme do skleněných uzavíratelných sklenic a vychladíme.
6. Podáváme namazanou na opečených krajíčcích chleba ozdobenou čerstvými nasekanými bylinkami.
Tip: Pro odlehčenější verzi poduste jen na troše vody a v závěru přimíchejte 4–6 lžic olivového oleje.
Tarte flambée s dýní a slaninou
Doba přípravy: 2 hodiny + 10 až 15 minut pečení
Množství: pro 4 osoby
- 1 sušené droždí
- 1/2 lžičky cukru
- 500 g hladké mouky
- 250 ml teplé vody
- 1 lžička soli
- 1 malá cibule
- 250 g dýně
- 2 stroužky česneku
- 150 g sýra Gruyére
- 250 g créme fraiche
- pepř
- 150 g tyrolského špeku nebo libové anglické slaniny
- rukola
1. Ze sušeného droždí, cukru a několika lžic teplé vody necháme vzejít kvásek. Přisypeme mouku, sůl, olej, postupně přiléváme vodu a zaděláme vláčné těsto, které se nelepí.
2. Těsto potřeme olejem a necháme ho asi 1,5 až 2 hodiny kynout. Troubu předehřejeme na 250 °C.
3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, dýni a očištěnou mrkev nakrájíme na tenké plátky škrabkou na brambory nebo na mandolíně. Česnek oloupeme a prolisujeme, sýr nastrouháme.
4. Těsto rozdělíme na dva nebo čtyři díly, každý díl rozválíme na placku a tu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
5. Těsto potřeme v tenké vrstvě créme fraiche rozmíchaným s česnekem. Ochutíme solí a pepřem, obložíme částí cibule, (dýně), mrkve, špeku, posypeme sýrem a dáme péct do vyhřáté trouby na 10 až 15 minut podle velikosti placky.
6. Hotovou placku ozdobíme rukolou a nakrájíme na dílky.
Tip: Placku těsta můžete potřít jakýmkoliv krémovým sýrem s bylinkami a česnekem.
Dýňová pěna
Doba přípravy: 10 minut + 5 minut vaření + 2 hodiny chlazení
Množství: pro 6 osob
- 400 g podušeného rozmixovaného dýňového pyré
- 600 ml smetany na šlehání
- 100 g přírodního cukru
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka mletého nového koření
- 2 špetky mletého zázvoru
- 4 špetky mleté skořice
- vanilkový extrakt
- cereální čokoládové lupínky
- čerstvé ovoce nebo kompotované
- kakao
1. Vychlazené podušené dýňové pyré propasírujeme přes hustý cedník do hrnce. Přidáme třetinu smetany, cukr, koření a na velmi mírném ohni pět minut provaříme. Necháme zchladnout.
2. Zbylou smetanu vyšleháme s několika kapkami vanilkového extraktu do tuha.
3. Dýňové pyré a šlehačku opatrně promícháme, přemístíme do mísy a přetáhneme potravinovou fólií. Necháme vychladit alespoň dvě hodiny.
4. Na misky rozdělíme cereálie a pokrájené ovoce. Z dýňové pěny vykrajujeme velkou lžící jednotlivé porce, které poprášíme kakaem.
Tip: Prohřejte dýňové pyré s kořením a smetanou, vyšlehejte s vanilkovým pudinkem bez vaření a promíchejte se šlehačkou. Ozdobte ořechy a medem.