Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

TIPY NA DÁRKY: Světlo i smích zajistí na Vánoce Obamová i Šíp

  16:00
Je tu zas. Na dárky čas. Prostý rým, nechť čtenář autorce odpustí a přijme již tradiční tipy kulturní redakce MF DNES na to nejzajímavější z oboru, co lze tyto Vánoce darovat. Sváteční tipy otevíráme tradičně knihami. V dalších dnech vyjdou ještě tipy na hudbu, divadlo či filmy.
Obálky knih z tipů na vánoční dárky kulturní redakce iDNES.cz a MF DNES

Obálky knih z tipů na vánoční dárky kulturní redakce iDNES.cz a MF DNES | foto: koláž redakce

Čím jiným začít než příběhem královny? Královny módy Coco Chanel. O jejím životě už bylo napsáno mnohé, zaujmout proto novým titulem není snadný úkol. Britská spisovatelka Justine Picardie se ho však zhostila s pečlivostí sobě vlastní už před lety.

A protože ji pečlivost provází nadále, po více než dekádě vydává knihu znovu. Doplněnou o spoustu nových informací. Srdcervoucích, obdivuhodných i tajemných, které vyšly najevo o slavné návrhářce v posledních letech. Kniha se jmenuje Coco Chanel: Legenda a skutečnost.

Dva skutečné životní příběhy přinášejí i tipy z kategorie knih „nápomocných“. Vyprávění v nich totiž prezentuje takové množství lásky a touhy žít, že se jednoduše nejde nenechat inspirovat. Ať už jde o novou knihu Michelle Obamové Světlo v nás, v níž bývalá první dáma USA radí, jak si poradit v nejisté době, nebo o příběh Silvie Vasquez-Lavado, která v knize Ve stínu hory popisuje výstup na Mount Everest i vyrovnání se se sexuálním zneužíváním a divokým dospíváním.

Pomoci, obzvlášť dětem, mohou další dvě novinky. V první od Václava Vokolka Aby se holky nebály přichází na přetřes téma strachu. Tak, aby se pro čtenáře a čtenářky stal do budoucna pohonem, inspirací a včasným upozorněním, nikoliv brzdou a limitem. Druhá kniha nese název Do puntíku a hledá odpovědi na otázky „kde končí nekonečno?“, „jak vznikl svět?“ nebo „jsou lidé dobří?“.

Malým čtenářům svou knihu věnovala také Petra Soukupová. V Divných dětech a smutné kočce navazuje na Klub divných dětí z roku 2019 a vypráví o prázdninovém dobrodružství, které hrdiny a hrdinky zavede k „dozvídání se zvláštních věcí – o světě i o sobě“.

Bible i svoboda

K dozvídání se náramně hodí i následující knihy. O česko-britských vztazích vypráví Bohemia a Albion od Milana Jakobce a naději všem láskychtivým může dodat novinka Floriana Illiese Láska v časech nenávisti, ve které pátrá po velkých milostných příbězích 30. let minulého století. Prostor dostává třeba Jean-Paul Sartre se Simone de Beauvoirovou nebo Henry Miller s Anais Ninovou.

Do minulosti hledí i Lea Ypi, která si za titul Svobodná vysloužila ocenění kniha roku 2021 od časopisu The New Yorker nebo deníků The Guardian a Financial Times. Albánská autorka se zamýšlí nad tím, zdali umíme být svobodní a co to v různých historických i geografických kontextech znamená. Knize dala podtitul „Jak jsem dospívala na konci dějin“.

V tipech již tradičně nemohou chybět dvě nejen obsahově ale taktéž výtvarně silné publikace. První je Akční Bible, která komiksovým jazykem vypráví nadčasové příběhy od stvoření světa přes Noemovu archu až po zničení Sodomy. Za první částí Starý zákon – Stvoření světa stojí brazilský ilustrátor Sergio Cariello.

Karel Šíp převzal cenu Miroslava Švandrlíka. Uspělo také Putování leklé ryby

O něco „modernějším“ tématem se zabývá ve výtvarně poutavé podobě kniha Fake over. Autorka Nereida Carrillová slibuje „vše, co jste kdy potřebovali vědět o fake news a jiných internetových neřádech“.

A na závěr ještě pár titulů, které na pultech v knihkupectvích opravdu nelze přehlédnout, avšak zmínky si zaslouží. Je to novinka Haliny Pawlowské Rande, soubor nejlepších povídek, scének i písňových textů Karla Šípa nazvaný To nejlepší z Best of a tradiční sváteční povídkový soubor od nakladatelství Listen: tentokrát s názvem Veselé Vánoce, Terezko, který vychází z názvu povídky Michaely Klevisové. Svými texty přispěli Alena Mornštajnová, Bianca Bellová, Marek Epstein nebo Viktorie Hanišová. Tak Veselé Vánoce, milý čtenáři. Ať ti čtení přes svátky i příští rok dělá jen radost.

Napínavé detektivky a trocha historie

aneb vánoční tipy Aleny Slezákové

Polský publicista Witold Szablowski vyzpovídal desítky lidí a jejich výpovědi shromáždil ve vtipné i poučné knize Rusko pohledem z kuchyně. Hodně napovídá podtitul Jak budovat impérium nožem, naběračkou a vidličkou. Setkáme se v ní s kuchařem, který neopustil cara Nikolaje a byl společně s carskou rodinou popraven, či s kuchařem Stalinovým. Jednotlivé kapitoly doplňují recepty na zajímavá jídla.

Do ještě tvrdší diktatury nahlíží titul Můj život v Severní Koreji. Tamní rodačka Pak Čihjon dokázala ze země uprchnout, dnes žije v Británii. Její dramatické vyprávění je bolestivé, ale nechybí v něm naděje.

A po napětí realistickém smyšlené. Příběh plný zvratů a intrik Zmiz, dokud můžeš napsala Rebecca Zanetti. Nechává v něm agentku Laurel Snowovou pátrat po zabijákovi, který oběti zdobí černými květy.

A na závěr detektivka Václava Křivance Sagittarius. To slovo znamená střelec – a v těle nahé ženy visící na stromě na šumavském Špičáku je zabodnuto devět šípů. Že by mohlo jít o sériového vraha, brzy potvrdí podobné nálezy. Vraždí náboženský fanatik, či šílenec?

Češi byli vždycky odvážnější než Slováci, říká Adam Pavlovčin

  • Nejčtenější

Odpusťte mi to, maestro! Suchý se noblesně loučil se zesnulým Harapesem

27. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:08

Veřejnost a kolegové se v historické budově naší první scény rozloučili s emeritním sólistou a...

Členy skupiny ABBA vyznamenal švédský král. Dostali rytířský řád

31. května 2024  20:38

Všichni čtyři členové legendární švédské popové kapely ABBA, kteří se spolu na veřejnosti objevují...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Měli jsme ze sebe respekt, říkají Krobot a Šoposká. V divadle mají vyprodáno

31. května 2024

Rozstřel Nebýt kapitánky Fáberové a kapitána Dítěte ze seriálu Oktopus, možná by Mariku Šoposkou a Miroslava...

Mohla jsem toho zahrát víc. Vránová o Pyšné princezně i facce režisérovi

28. května 2024

Premium Hereckou kariéru si vybrala jako útěk z neutěšené reality vlastního života a smutného dětství....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Předělávky pohádek? Na Jasněnku si netroufnou, doufá Lucie Vondráčková

26. května 2024

Premium Princezna na hrášku, která vstupuje do českých kin koncem května, není zdaleka první a nejspíš ani...

Neo s baskytarou, Koller naposledy s Lucií. Přichází čas hudebních festivalů

2. června 2024

Premium Léto se blíží, milovníci hudebního povyražení pod širým nebem pomalu balí spacáky, stany, případně...

RECENZE: Škoda, že Libuše není symfonie. Na Pražském jaru by zazářila

1. června 2024  18:30

Pražské jaro uvedlo k letošnímu 200. výročí narození Bedřicha Smetany dvakrát jeho Libuši v...

Češi mají v kriminálce radši logiku, Slováci emoce, říká režisér Bebjak

1. června 2024

Premium Zaskočil z Bratislavy do Prahy, aby pomohl s natáčením televizní kriminálky. Po pár letech uchvátil...

SÓLO PRO DOLÁKOVOU: Jak jsem vyhrála nad bulvárem

1. června 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...