Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

RECENZE Tmavomodrý svět: Není nedotknutelný, jen úctyhodný

  13:13
Kinobox
78,9%
Zlatý Hollywood! Tam už nemusí opakovat známé pravdy, že film je jen film a skutečnost je věc jiná; že ani nejsvětější téma nečiní dílo nedotknutelným, a naopak z nicotnosti může vzniknout přelomová podívaná. Žijeme však v Česku, a proto Tmavomodrý svět potřebuje vytknout před závorku dvě mimofilmové samozřejmosti.
Z filmu Tmavomodrý svět

Z filmu Tmavomodrý svět | foto: Archiv Febiofestu

Za prvé, příběh shrnuje hold českým letcům za válečné hrdinství, omluvu za komunistická vězení a dnešní zapomínání. Ale případné výhrady k filmu, jenž se zaštítil věnováním veteránům, nejsou vlastizradou! Vůči skutečným hrdinům neexistují pochybnosti.

Za druhé, svatokrádeží zavání i pouhá smítka na klopě otce a syna Svěrákových, jimž veřejné mínění přisoudilo role jakýchsi národních kazatelů. Ale ani osobní aura nemá s dílem co dělat.

Tmavomodrý svět je nutno vnímat, jako by jej natočili anonymní pánové Iks a Ypsilon - tak jako je třeba oddělit „krasosmutnění“, jak důvtipně pojmenovali styl filmu provozovatelé kin, od onoho krasořečnění, které doprovází mohutnou premiérovou kampaň.

Tmavomodrý svět

65 %

ČR, 2001, 115 minut

Režie Jan Svěrák. Scénář Zdeněk Svěrák. Kamera Vladimír Smutný. Hudba Ondřej Soukup

Hrají Ondřej Vetchý, Kryštof Hádek, Oldřich Kaiser, Tara Fitzgerald, Hans Assmann, Charles Dance, Miroslav Táborský

Streamovací služby: Max (CZ zvuk)

Kinobox: 79 %

IMDb: 7.2

Takže co zbude, vezmeme-li film sám o sobě? Kupodivu pořád dost. Rozhodně víc, nežli je v tuzemské tvorbě normou, a přinejmenším tolik, čemu se říkává „respektábl“. Čili dílo hodné úcty, plnící přesně očekávání - pouze překvapení tu nemá místo.

Tmavomodrý svět šlape spolehlivě jako švýcarské hodinky. Je vyprávěn čistě, přehledně, předvídatelně; střídá vtípky pro odlehčení s dramatickou akcí a tichým dojetím, rozdávaje přitom už karty pro rozkol, zradu, oběť, naději.

Vcelku decentně vede zahraniční publikum místopisem a daty dějin; až „hollywoodsky“ názorně je předválečný úvod zalit sluncem, kdežto poúnorový dvůr vězení deštěm.

Triky a vůbec letecké scény snesou nejpřísnější světová měřítka; kdyby snad pro nic jiného, pak pro onen úžasný, bezhraničný prostor azurové a bílé, ulpívající v lyrizované zóně volnosti jen tak kratičce, aby prudká bojová akce vyrazila dech, už proto si zaslouží Tmavomodrý svět největší z pláten.

A stejně kvůli hračičkářství režiséra. Požitkářsky, ne však samolibě si Jan Svěrák pohrává s kniplem pod dívčí sukýnkou, s mileneckým rozpažením paží-křídel a la Titanic, s chrastícími ořechy a Hitlerovým řevem z rozhlasu coby svědky erotické scény, s „hanbatými“ fotkami, které si panicové lepí do stíhaček žvýkačkou, zkrátka s detaily působivějšími než silácká gesta.

Na trati natáčel Jan Svěrák pro film Tmavomodrý svět útok stíhačů na vlak.
Z filmu Tmavomodrý svět
Z filmu Tmavomodrý svět

Vděčný pár hlavních hrdinů, zralého muže a jemu oddaného mladíčka, jejichž vztah se kvůli ženě zle naruší, doplňují v komunitě české letky v Anglii spíše jen typizované figurky: dobrák, komik, klučina, zbabělec, frajírek.

Ondřej Vetchý (plus jeho pes, neboť ten motiv účinkuje stoprocentně) představuje ryzí samozřejmost, ztělesněný klid, věrnost, důstojnost, odpovědnost. To, v čem selhává, je spíše zahráno než napsáno: díky Vetchému zůstává jeho postava sympatickou, třebaže právě za ni vždy kdosi jiný vykupuje viny, a Sláma s tím vědomím musí žít; sám.

Jeho mladičký protihráč Kryštof Hádek je přesně sladký i rozbolavělý, nicméně největší hereckou satisfakcí se Tmavomodrý svět stal pro Oldřicha Kaisra, představitele zdánlivě podružného důstojníka u klavíru. Je zdrženlivý, vždy jakoby nad věcí, ale právě v něm se nejsilněji otiskuje každá křivda, každá smrt; on je tím, kdo druhé nejlépe chápe a nejvíce za ně trpí, on je nositelem pravé, skryté důstojnosti i melancholicky měkké, teskné modré nálady.

I další herci jdou nad rámec postav: ať mírně sporných (esesácký vězeňský lékař coby vykladač cti) nebo účelových (Táborského šmelinář nasazený na politické spoluvězně).

Výhradně „mezi námi kluky“ se Svěrákovi pohybují hladce, jistotu vychýlí až milostný trojúhelník. Ženské charaktery nebývají doménou Zdeňka Svěráka, takže herečka Tara Fitzgeraldová hledá klíč sama; romance je to navíc dost náhlá a přímá, tváří se ušlechtile, ale nevybuchuje osudovou vášní melodramat a la Anglický pacient. Prostě se hodí: podobně Cameron nemohl potopit Titanic bez tklivé love story.

Tmavomodrý svět přesně završuje cestu Svěrákových od osobní procítěnosti Obecné školy přes naplnění žánru v Koljovi k vysoce profesionálnímu produktu „na téma“. Rozum se mu hluboce uklání, srdce může zůstat chladné. Jak tvrdí Lars von Trier o příliš dokonalých filmech, jediné, co jim chybí, je „přirozená chyba“.

 Tmavomodrý svět - pohlednice 1.   Tmavomodrý svět - pohlednice 2.   Tmavomodrý svět - pohlednice 3.   Ondřej Vetchý se objímá s Lindou Rybovou po předpremiéře filmu Tmavomodrý svět   Ondřej Vetchý na tiskové konferenci   Jan Svěrák, Zdeněk Svěrák a Ondřej Vetchý    Kaiser a Vetchý ve filmu Tmavomodrý svět.   Ondřej Vetchý (vpravo) a Kryštof Hádek na letišti.   Britský Spitfire.   Režisér Jan Svěrák a veteráni Bitvy o Anglii - zleva gen. Alois Šiška, gen. František Fajtl, gen. Stanislav Hlučka, gen. František Peřina a proslulý fotograf Ladislav Sitenský.   Noční nálet na leteckou základnu v Británii.   Jan Svěrák na premiéře svého filmu Tmavomodrý svět.   Václav Havel a Zdeněk Svěrák na premiéře filmu Tmavomodrý svět.   Prezident Václav Havel na premiéře filmu Tmavomodrý svět.   Jan Svěrák na premiéře svého filmu Tmavomodrý svět.    Zdeněk Svěrák na premiéře filmu Tmavomodrý svět.
Autoři: , ,

Bolek Polívka byl můj idol, řekl Rush v Rozstřelu

  • Nejčtenější

Zemřel Bob Newhart, Sheldonův hrdina z Teorie velkého třesku

V 94 letech zemřel americký komediální herec Bob Newhart. Českým divákům byl známý především jako profesor Proton, hrdina Sheldona Coopera ze seriálů Teorie velkého třesku a Malý Sheldon.

19. července 2024  8:51

Zemřel herec, překladatel a publicista Jiří Žák. Bylo mu 77 let

Ve věku 77 let zemřel v neděli 21. července dlouholetý člen hereckého souboru Divadla na Vinohradech v Praze, spisovatel, moderátor a publicista Jiří Žák. Hrál například v filmech Doktor od Jezera...

22. července 2024  15:38

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela zpěvačka Evelyn Thomasová. Její hit bořil diskotéky v Německu

Zemřela americká zpěvačka Evelyn Thomasová, bylo jí 70 let. Na vrcholu slávy byla v 80. letech. Proslavila se skladbou High Energy, která se stala hitem diskoték, v Německu se dostala i na první...

23. července 2024

POZDRAVY Z OSTRAVY: Je tu pan prezident, mohu vidět vaši občanku?

Milí čtenáři, posílám další pozdravy z Ostravy. Festivaly, není tajemstvím, fungují z perspektivy návštěvníků ve vlastním časovém pásmu i realitě. Co je běžně po zbytek roku půlnoc, rovná se zde...

20. července 2024  11:45

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ČSFD lehce zamrzlo v čase, konkurence je zdravá, hlásí šéf Kinoboxu

Premium

Narušit zdejší monopol oblíbené Česko-Slovenské filmové databáze se pokouší projekt Kinobox. Pod známým jménem slavného pořadu vzniká další filmová databáze, kde mohou uživatelé hodnotit filmy a...

19. července 2024

Vysmívaný hošík Ed Sheeran to dotáhl až na královský dvůr a do Středozemě

Premium

Je to až hollywoodsky velkolepý příběh. Na základní škole koktajícího zrzavého chlapečka s brýlemi šikanovali, on pak svými písničkami dobyl svět. Popularita písničkáře Eda Sheerana, jehož dva...

27. července 2024

Ošklivá, jako robot. Muzeum po kritice vymění figurínu Sinéad O’Connorové

Irské muzeum voskových figurín v pátek odstranilo čerstvě vystavenou figurínu zpěvačky Sinéad O’Connorové. Rozhodlo se tak kvůli mohutnému přívalu kritiky. Fanouškům se podle médií dílo zdálo ošklivé...

26. července 2024  19:51

Z výšin až na dno a pomalu zpět. Kariéru Kevina Spaceyho zbortily sexuální aféry

Americký herec, režisér a producent Kevin Spacey, který 26. července slaví 75. narozeniny, si na svůj úspěch počkal. Talent a charisma ho nakonec vynesly mezi hollywoodskou smetánku. Získal dva...

26. července 2024  14:45

Druhá nejvtipnější žena internetu po Aleně Schillerové? Snad mi to zůstane, říká Tali

Rozstřel

Baví lidi na Instagramu, zpívá, veršuje a taky se jako jako scenáristka stará o to, že ve vědomostní soutěži Na lovu nechybí humor. Nelituje někdy trochu, že si vymyslela popisek „druhá nejvtipnější...

26. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....