„Med“ z černého bezu
Rozpis: 50 květů černého bezu, 1 bio citron, 1 bio pomeranč, 1,5 litru vody a 1 kg třtinového cukru.
Odstraňte z květů větší stonky, květy opláchněte, vložte do hrnce a přidejte na kolečka pokrájené citrusy. Zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte přibližně 15 až 20 minut, poté zakryjte pokličkou a nechte 24 hodin odležet.
Vše sceďte a z citrusů a květů důkladně vymačkejte veškerou tekutinu. Dejte vařit a jakmile tekutina dosáhne bodu varu, přisypte cukr. Vše dobře promíchejte, snižte teplotu a nechte zhruba 2 hodiny probublávat za občasného zamíchání. Asi po 2 hodinách by měla tekutina zhoustnout do konzistence medu, což je správný čas na přelití do sklenic. Po naplnění překlopte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky? |