Voňavý pampeliškový „med“
Pokud u vás ještě nejsou odkvetlé pampelišky, můžete ještě stihnout i pampeliškový med, receptů koluje celá řada. V zimě se bude hodit.
Rozpis: 400 ks pampeliškových květů ještě seženete, 2 bio citrony, 1 bio pomeranč, 3 mladé kopřivy, hrst smrkových výhonků, 2,5 litru vody, 2,5 kg třtinového cukru a 5 snítek máty.
Pampelišky překvapivě neoplachujte, jinak se připravíte o pyl; případné nečistoty se zachytí během fáze cezení. Citrusy nakrájejte a spolu s květy, kopřivami a smrkovými výhonky je zalijte vodou. Povařte zhruba 15 minut a dalších 24 hodin louhujte.
Pak vše sceďte, přidejte cukr a vařte 80 minut, dokud med nezhoustne. Na posledních 15 minut přidejte mátu – pak ji opět vyjměte. Med nalévejte do horkých, vyvařených sklenic a nechte chladnout víčkem dolů.