Kvete bez, dá se sbírat mladé jehličí. Využijte je na výrobu „medů“

  • 1
Doba jarního rozpuku a květu rostlin je velmi kratičká, proto nepromarněte ani minutu a pojďte si vyrobit med třeba z aromatického černého bezu, výhonků jehličnanů či pampelišek. Tedy med to tak úplně nebude, včely nám asi nepomohou. Ovšem i sirup se bude hodit na osvěžující limonádu a v zimě do čaje.
Borovicový med

Borovicový „med“

Rozpis: 500 g mladých výhonků i část jehličí borovice, 1,5 až 2 litry vody, 1 kg třtinového cukru a 1 bio citron.

Výhonky omyjte pod tekoucí vodou, vložte do hrnce a přidejte omytý citron nakrájený na kolečka. Zalijte vodou tak, aby byly výhonky ponořené, přiveďte k varu a vařte přibližně 15 minut. Pak nechte 24 hodin louhovat pod pokličkou.

VIDEO: Smrkové výhonky využijete v kuchyni jako koření i na marmeládu

Výluh sceďte a vymačkejte z výhonků veškerou tekutinu. Poté výluh smíchejte s třtinovým cukrem, přiveďte k varu a postupně svařujte až do požadované konzistence medu. Med po nalití do sklenic ihned uzavřete, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte v temnu a chladu.

16. května 2018

Med z černého bezu

„Med“ z černého bezu

Rozpis: 50 květů černého bezu, 1 bio citron, 1 bio pomeranč, 1,5 litru vody a 1 kg třtinového cukru.

Odstraňte z květů větší stonky, květy opláchněte, vložte do hrnce a přidejte na kolečka pokrájené citrusy. Zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte přibližně 15 až 20 minut, poté zakryjte pokličkou a nechte 24 hodin odležet.

Vše sceďte a z citrusů a květů důkladně vymačkejte veškerou tekutinu. Dejte vařit a jakmile tekutina dosáhne bodu varu, přisypte cukr. Vše dobře promíchejte, snižte teplotu a nechte zhruba 2 hodiny probublávat za občasného zamíchání. Asi po 2 hodinách by měla tekutina zhoustnout do konzistence medu, což je správný čas na přelití do sklenic. Po naplnění překlopte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

pilné jako včelky

Voňavý pampeliškový „med“

Pokud u vás ještě nejsou odkvetlé pampelišky, můžete ještě stihnout i pampeliškový med, receptů koluje celá řada. V zimě se bude hodit.

Rozpis: 400 ks pampeliškových květů ještě seženete, 2 bio citrony, 1 bio pomeranč, 3 mladé kopřivy, hrst smrkových výhonků, 2,5 litru vody, 2,5 kg třtinového cukru a 5 snítek máty.

Pampelišky překvapivě neoplachujte, jinak se připravíte o pyl; případné nečistoty se zachytí během fáze cezení. Citrusy nakrájejte a spolu s květy, kopřivami a smrkovými výhonky je zalijte vodou. Povařte zhruba 15 minut a dalších 24 hodin louhujte.

Pak vše sceďte, přidejte cukr a vařte 80 minut, dokud med nezhoustne. Na posledních 15 minut přidejte mátu – pak ji opět vyjměte. Med nalévejte do horkých, vyvařených sklenic a nechte chladnout víčkem dolů.