Soutěžnímu grilování kralovalo hovězí, výběr doplnila famózní žabí stehýnka

  • 3
Je tu druhé kolo receptů pro grilování. Příspěvky, které dorazily během uplynulého týdne, výrazně dávaly přednost úpravě hovězího masa. Výjimkou, která nás mile překvapila, byl experimentátor s žabími stehýnky. Ač je to u nás dosud pokrm exotický, autor si ho velmi chválí a možná vás tak inspiruje k vyzkoušení.

Zúčastněte se naší soutěže a vyhrajte jednu z grilovacích pečetí, jejíž pomocí můžete do grilovaného pokrmu obtisknout vzkaz pro každého strávníka, vtip nebo třeba jeho iniciály. Mimo pěti hlavních čtenářských cen jsme pro tři nejlepší recepty přichystali ještě redakční cenu, a to soupravu zástěry a grilovací rukavice.

Zde můžete posílat své příspěvky

Podrobné informace o celé soutěži najdete zde.

Komerční sdělení
Výhra v soutěži: grilovací pečeť

Neocenitelná pomůcka pro opravdové fanoušky grilování. Označte na grilu porce, které jsou pálivé. Označte steaky podle druhu masa nebo stupně propečení. Bavte se s přáteli! Ocejchujte steaky iniciály vašich přátel nebo jejich jmény. Předejte jim třeba krátký vzkaz vypálený na kusu dobře připraveného masa.

Grilovací pečeť

Délka pečeti 44 centimetrů, kvalitní ocelová lišta zakončená dřevěným madlem s poutkem na zavěšení. Celkem obsahuje 55 písmen s výškou 10 milimetrů. Více informací najdete na www.ignazrosler.cz.

Pečlivě si pročtěte pokyny, abyste zvýšili šance, že váš příspěvek bude zveřejněný, a tím se dostali i do ankety, ve které budou nakonec čtenáři vybírat nejlepší příspěvky z grilovačky.

Z prvních zkušeností ze zaslaných příspěvků: nešetřete písmenky, když budete posílat recept. Jasně napište, jaké suroviny jste použili, a srozumitelně popište postup při grilování.

Hovězí steak s bylinkovým máslem

Hovězí steak s bylinkovým máslem

Recept poslala Jana Masáčková. Nenapsala sice přesně, jaký kus hovězího nejraději používá, ale vhodných partií je hodně, podstatné je však vždy, aby bylo maso vyzrálé. A pak je jedno, zda to bude svíčková, vysoký nebo nízký roštěnec, pupek, ořech či šál. Určitě si pochutnáte.

Suroviny:

  • 1 kg zadního hovězího (4 steaky)
  • Na bylinkové máslo: 200 g másla, pažitka, 3 stroužky česneku, špetka soli, bazalka, tymián. 

Postup:

Steaky mírně rozklepeme (pouze rukou), posolíme, popepříme a potřeme olivovým olejem smíchaným s trochou koňaku, nebo třtinového rumu.

Zde se podívejte na minulé recepty

Grilujeme z každé strany 3–7 minut podle toho, jak kdo má rád propečené (u nás se osvědčilo 5 minut, aby byly steaky medium). 

Bylinkové máslo: rozměklé máslo smícháme s česnekem, solí a bylinkami. Utvoříme váleček a v mikrotenovém sáčku dáme na půl hodiny do mrazáku. Bylinkové máslo pokládáme na horký steak. 

Jako přílohu máme nejraději zeleninový salát.

Žabí stehýnka v těstíčku

Grilovaná žabí stehýnka

Recept poslal Patrik Przybyla.

Z rozkvedlaného vajíčka s česnekem, pepřem, solí a bylinkami vytvořte těstíčko, do kterého ponořte vietnamská žabí stehýnka a na 180 °C grilujte. 

Stehýnka ponořte do těstíčka ze směsi rozkvedlaného vajíčka s česnekem, pepřem, solí a bylinkami .

Podávejte s opečeným chlebem.

Autor receptu používá stále populárnější gril typu kamado.

Grilované žabí stehýnka podáváme s toastovým chlebem, salátem a namáčíme v zakysané smetaně. Skvělé pivo nesmí chybět. 

Chuť žabích stehýnek lze srovnat s kuřecím masem s nádechem lehkého rybího masa. „Všem doporučuji tuto delikatesu, protože lepší jídlo jsem negriloval. Prostě dokonalé,“ pochvaluje si čtenář.

Je vidět, že žabí stehýnka nemusí být jen výsadou specializovaných francouzských nebo asijských restaurací. Dnes je koupíte běžně, samozřejmě nejsnadněji ti, kteří mají v okolí některou z poboček velkoobchodu Makro. 

Ale dnes je v podstatě všechno možné objednat na internetu. Cena příliš nepřevyšuje běžné druhy mas, většinou se pohybuje mezi 300 až 400 korunami za kilogram. To rozhodně stojí za vyzkoušení.

Špízy z hovězí svíčkové

Jako příloha se hodí opečené bramborové dukáty a dip.

Recept poslal Milan Švehelka.

Svíčkovou nakrájím na kostky, osolím maldonskou solí a opepřím kampotským červeným pepřem. Napíchám na špíz a prokládám domácí slaninou a červenou jarní cibulkou. 

Špíz ze svíčkové

Jako přílohu podávám opečené bramborové dukáty a dip z domácí tatarské omáčky a omáčky Sriracha Mayo. 

Sriracha Mayo kombinuje pálivou omáčku Srirachu s rostlinnou majonézou, díky které je omáčka o něco méně pálivější a jemnější než klasická sriracha. Omáčka je pojmenovaná podle thajského městečka Sri Racha, kde se podávala k mořským plodům. V poslední době se těší velké oblibě třeba i v hamburgerech.


Letní grilování - Maso