Soutěžní grilování: Vepřové špízy, grilované nektarinky i nestárnoucí losos

  • 0
Od 7. července jste začali posílat soutěžní recepty a fotografie z domácího grilování. Dnes přinášíme první výběr toho nejzajímavějšího, co přistálo v redakční schránce. Příspěvky můžete posílat až do 7. srpna.

Zúčastněte se naší soutěže a vyhrajte jednu z grilovacích pečetí, jejíž pomocí můžete do grilovaného pokrmu obtisknout vzkaz pro každého strávníka, vtip nebo třeba jeho iniciály. Mimo pěti hlavních čtenářských cen jsme pro tři nejlepší recepty přichystali ještě redakční cenu, a to soupravu zástěry a grilovací rukavice.

Zde můžete posílat své příspěvky

Podrobné informace o celé soutěži najdete zde.

Komerční sdělení
Výhra v soutěži: grilovací pečeť

Neocenitelná pomůcka pro opravdové fanoušky grilování. Označte na grilu porce, které jsou pálivé. Označte steaky podle druhu masa nebo stupně propečení. Bavte se s přáteli! Ocejchujte steaky iniciály vašich přátel nebo jejich jmény. Předejte jim třeba krátký vzkaz vypálený na kusu dobře připraveného masa.

Grilovací pečeť

Délka pečeti 44 centimetrů, kvalitní ocelová lišta zakončená dřevěným madlem s poutkem na zavěšení. Celkem obsahuje 55 písmen s výškou 10 milimetrů. Více informací najdete na www.ignazrosler.cz.

Pečlivě si pročtěte pokyny, abyste zvýšili šance, že váš příspěvek bude zveřejněný, a tím se dostali i do ankety, ve které budou nakonec čtenáři vybírat nejlepší příspěvky z grilovačky.

Z prvních zkušeností ze zaslaných příspěvků: nešetřete písmenky, když budete posílat recept. Jasně napište, jaké suroviny jste použili, a srozumitelně popište postup při grilování. 

Je sice pěkné, když k obrázku napíšete „Vše s láskou“, ale ostatním tím při grilování moc nepomůžete. Fanoušci grilování potřebují vědět, co předem nakoupit a jak potom postupovat.

Grilované nektarinky se zakysanou smetanou a ořechy

Grilované nektarinky

Recept poslal Martin Beránek.

„Tímto jednoduchým receptem rozhodně sklidíte „ovoce“ u vašich přátel, neboť dezert prostě k jídlu patří a je jedno, jestli jste v kuchyni, nebo u ohně v lese,“ doporučuje autor.

„Hezky měkkou nektarinku říznu na půl, zlehka ji osolím a opepřím a na vnitřní stranu posadím malý kousek másla. Takto připravené nektarinky griluju do fáze, kdy se začínají lehce přichytávat,“ popsal. 

Nakonec ozdobí lžičkou zakysané smetany a upraženou směsí ořechů. Použít lze kešu, mandle, ale třeba i piniové ořechy. 

Vepřové špízy s játry a klobáskou

Vepřové špízy s játry a klobáskou

Recept poslala Eva Furišová.

Večer před přípravou špízu nakrájím na podobně velké kousky: vepřovou pečeni, kuřecí játra, klobásku – ideálně domácí, cuketu, žlutou papriku, cibuli. 

Mně se osvědčilo přísady smíchat s kořením adžika a olivovým olejem, druhý den napíchat na špejle a dát na gril (možno i do trouby). 

Výsledek je opravdu výborný, jako příloha se hodí všechno. Doporučuji čerstvý chleba nebo salát z pekingského zelí a balkánského sýra.

Grilovaný losos

Grilovaný losos

Martina Mazalková byla velmi stručná, proto se spokojme jen s fotografií a velmi krátkým popisem. „Losos plus grilovaná zelenina, smetanový dip s pažitkou a milovaný mok k tomu,“ napsala.

Na druhou stranu: na grilování lososa opravdu není nic tak obtížného, aby bylo třeba psát sáhodlouhé návody.

Hamburger s vejcem

Hamburger s vejcem

Petr Janeček poslal klasický hambuger, který nikdy nezklame.

Vezměte mleté hovězí, jen opepřete, osolte a udělejte placičky a dejte na gril. Rozkrojte housky, dejte na horní patro grilu, připravte si zeleninu, usmažte vajíčka, slaninu a připravte nějaký dip. Třeba z majolky, citronu, soli, pepře, medu a dijonské hořčice.

Co se nevešlo

Na poslední stránku dáváme fotografie, které se nám sice líbily, ale autoři neposlali odpovídající popis. Pokud se chcete dostat na přednější místo, neváhejte a pošlete skutečný recept.

Kuře pečené společně s přílohou

Grilované maso se zeleninou

Nestárnoucí klasika: norimberské klobásky, špekáčky a cibule


Letní grilování - Maso