Streetfood v Českém ráji, to je třeba jehněčí kotletka Na dvou kolech

  • 2
Párek v rohlíku, sekanou v housce, maximálně tak ještě bramborák. To očekáváte někde u stánku na cestách po vlastech českých. Jaké bylo překvapení Jana Punčocháře, když v Českém ráji narazil s rodinou na pojízdné bistro servírující skvělé jehněčí kotletky s čimičuri. Není divu, že na ně vytáhl i kolegy.

Televizní kuchařské road movie Souboj na talíři pokračovalo v úterý večer stále ještě bez Radka Kašpárka, kterého v termínu natáčení zaměstnávalo budování nové restaurace na pražském Staroměstském náměstí. A tak ho opět zastoupil Roman Staša, nositel titulu Masterchef Česko 2020.

V Českém ráji Přemek Forejt i Staša ochutnali zmíněné jehněčí kotletky, typickou místní surovinu, která je neprávem opomíjená a většina z nás si ji dává maximálně na Velikonoce, což je škoda. Není to typický streetfood, nicméně i Punčochářovi kolegové byli nadšeni.

Projekt bistro Na dvou kolech, které provozují Kristýna Fedorová a Tomáš Pitro, přitom paradoxně vznikl za pandemie a díky covidu dokázal i přežít; z okénka trucku totiž jídlo prodávat mohli. Mladý pár si takto po odchodu z pražského Alcronu, kde oba pracovali, plní sen: cestují a vaří z lokálních surovin. Dělají, co je baví, a rozdávají lidem radost.

Pokaždé si u nich totiž můžete dát něco jiného. V sezoně je to třeba celerovo-lanýžový krém, salát z chobotnice, líčka na červeném víně s batátovo-pomerančovým pyré nebo trhanou kachnu v briošce. Jak říká Tomáš: „Párek v rohlíku si u nás nedáte. A pokud ano, tak pořádně vytuněný.“

Když žák porazí svého mentora a učitele

Souboj se bez výzvy neobejde a bylo jasné, že půjde o jehněčí v jakékoli podobě, které Roman Staša moc nemusí. Na což sázel Přemek Forejt, protože pokud pracujete se surovinou, kterou sami nemáte moc rádi, snižuje to šanci na úspěch. Není divu, že si Staša opět povolal na pomoc profíka: tentokrát Davida Viktorína, jenž býval Forejtovým kuchařským mentorem a učitelem a s nímž se znají dlouhé roky. To je opravdu konkurence, i Forejt má z něj respekt, David totiž skvěle vaří v restauraci Chateau Petit v Lednicko-valtickém areálu.

David Viktorín s Romanem Stašou se těšili, že Přemka Forejta překonají jednoduchostí a rafinovaností receptu.

A hrálo se o hodně. Nejen o kuchařskou čest. Aby toho nebylo málo, kuchař, který prohraje, bude muset skočit bungee jumping. A to se nikomu nechce.

David jako šéf rozhodl, že své menu postaví na jednoduchosti – na zadělávaném jehněčím s omáčkou, kterou zjemní creme fresh a žloutek. A Romana u sporáku pěkně proháněl, aby všechno bylo dokonalé. „Tím bychom toho Přemka mohli zlomit, protože si myslím, že to zase překope tak, že tam toho bude moc,“ přiznal taktiku Viktorín, který Forejtovo vaření dobře zná.

Ochutnejte Maroko, tříchodový oběd si připravíte i doma

A ten se opravdu rozhodl své jehněčí kotletky narvat chutěmi na principu marocké kuchyně, takže na grilu používal i nezbytnou keramickou nádobu zvanou tažin. Na zeleninovém základu s bylinkami dusil jehněčí a přidával k němu od nakládaných citronů a oliv po spoustu koření: papriku, římský kmín, zázvor, koriandr, nové koření a kurkumu; a všechno spolu dusil do měkka.

Hosté ochutnávají od obou šéfkuchařů jehněčí, aby mohli rzhodnout, jestli bude...
David Viktorín s Romanem Stašou připravili jehněčí s jemnou omáčkou, liškami,...
David Viktorín s Romanem Stašou připravili jehněčí s jemnou omáčkou, liškami,...
Dezert od Romana Staši příjemně překvapil kombinací chutí i tím, že nebyl...

Jehněčí menu s dezertem podle Davida viktorína a Romana Staši

Hostům, mj. Tomášovi z bistra i dvojici z Beranova pivovaru z Trávníčku, Roman nakonec servíroval jemné jídlo s třešničkou na dortu v podobě luxusního dezertu: jemné jehněčí jako blanket s liškami, kukuřicí, guanciale a perlami z ovčího sýra, které měly příjemně křupat v ústech. Dezert byl z filo těsta hodně promazaného máslem, se sýrem a hodně kyselým sirupem. A hosté i profíci před obojím smekli. Ladilo to krásně dohromady.

KVÍZ: Prosciutto, guanciale a pancetta. Jak se vyznáte v sušeném mase?

Forejt servíroval hodně voňavý tažin, kde nechyběly ani sušené meruňky. K tomu pšeničný bulgur a ještě kotletku s omáčkou čimičuri. Propojení jemně pikantních chutí, citrusů, medu a bylinek, prostě celkové vyladění chutí hosty naprosto nadchlo.

Přemek Forejt servíroval jehněčí tažin.
Přemek Forejt servírval jehněčí tažin plný chutí a vůní. Nechyběly v něm...
K jehněčímu tažinu Forejt servíroval bulgur.
K jehněčímu tažinu Forejt servíroval bulgur a grilované jehněčí kotletky s...

Jehněčí menu podle Přemka Forejta

Takže Roman Staša měl skok z mostu zpečetěn. Sáhl si na dno, ovšem Forejt ho v tom nakonec nenechal. Neodolal a skočil si taky. Jen tak pro radost.