Pondělí 6. prosince 2021, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 6. prosince 2021 Mikuláš

Valašskou kyselicu přetavil Forejt do bůčku ze selete, Punčochář do kuřete

  22:25
Z Ostravy není na Valachy daleko, takže není divu, že šéfkuchař Radek Kašpárek zatáhl své kolegy a kamarády Přemka Forejta a Honzu Punčocháře za „tetou Vandou“ do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. A to na polévku svého dětství: poctivou valašskou kyselicu.

Vanda Vrlová není je tak ledajaká valašská „teta“. Svůj kraj, jeho bylinky a lidová jídla studovala celý život, vždyť čtyřicet let pracovala ve Valašském muzeu. Dokonce vydala „knížečky“, jak jim sama říká, o bylinkách s místními recepty. A pracuje pořád, dokonce má profil na Facebooku.

Pro „kluky“ připravila valašskou kyselicu. Ovšem ne jen tak obyčejnou, ale postní, nýbrž dvojctihodnou, sváteční, s vajíčkem a klobáskou. Název kyselica se podle paní Vandy vžil až tak v šedesátých letech, do té doby se jí prý říkalo zelňačka, zelnice či zelná polévka. „Měli jsme ji rádi a zelé (zelí) bylo dost a bylo pořád. Kolikrát vydrželo od starého do nového, když se dobře opatřovalo. A je zdravé,“ popisuje přednosti polévky paní Vanda.

Podle Pohlreicha je zelňačka dokonce zabijákem špatné zimní nálady.

Není pochyb, že je paní Vanda také dobrá hospodyně. Takže nenechala Přemka Forejta a Honzu Punčocháře jen tak zahálet, sami si museli umlít mouku, utlouct máslo i nabrousit nože u kováře. Prostě bez práce nejsou koláče. Když jezdil jako dítě Radek Kašpárek do Beskyd s rodiči na túry, musel si talíř oblíbené kyselice nejdřív zasloužit.

A co dává podle paní Vandy kyselici tu správnou chuť? Někde ji prý koření majoránkou, někde pepřem. „A když si sama našlapu zelí, vykopu zemáky a ledaco kolem toho, tak ta chuť všeckého je úplně jinčí. K sedlákovi pro mléko, máslo, vajíčka, to je pak úplně jiná,“ ví své teta Vanda a tři šéfkuchaři jí nad talíři s její kyselicou přitakávají, že opravdu voní ledasčím.

Že budou každý sám za sebe vařit, to bylo Přemkovi i Honzovi jasné. A chvíli to vypadalo, že to bude právě kyselica, takže už se jim v hlavách doslova vařily recepty, jak tuto polévku povýší na plnohodnotné jídlo. Jenže Radek Kašpárek nakonec své zadání změnil, takže měli vytvořit hlavní jídlo kyselicou „pouze“ inspirované. Vždyť polévku už Radek měl. 

Forejt strávníky utáhl na pečený selečí bůček.

Forejt strávníky utáhl na pečený selečí bůček.

Zkušení šéfkuchaři nezaváhali a vaření jako za starých časů si opravdu užili. Jak mletí mouky, tak trhání švestek. A co se masa týká, Přemek Forejt si vybral jako základ selečí bůček, Honza Punčochář kuře. A co tedy nakonec porotě složené z místních zkušených kuchařek a hospodyněk servírovali? Podívejte se na úvodní video, stojí to za to.

Honza kuře naplněné zelím, s uzeným vepřovým kolenem, k tomu ještě omáčku s chutí kyselice a kyselé zelí se švestkami, škvarky a ančovičkami. A pagáče, které si Radek Kašpárek ještě dodatečně vyžádal. Respektive pokus o pagáče, jak šéfkuchař zdůraznil.

Kuře inspirované kyselicou podle Jana Punčocháře

Kuře inspirované kyselicou podle Jana Punčocháře

Přemek pak bůček ze selete a vepřovou kotletu, pálené švestky a jako omáčku výpek z bůčku s majoránkou a kysané zelí. Kyselicu naservíroval s konfitovaným zelím, škvarky a drožďovou pomazánkou. A pagáče? Ty neudělal jen tak ledajaké, ale naplnil je škvarky, zelím a brynzou. A aby neponechal nic náhodě, nabídl k nim na namáčení ještě mističku s omáčkou ochucenou česnekem a výpekem z masa. 

A detaily asi rozhodly. Nakonec všem o špetičku víc chutnalo menu od Přemka Forejta. Takže si Honza Punčochář vyzkoušel šlapání zelí na „vlastní nohy“. I když ho bylo „jenom“ třicet kilo.

Autor:
  • Nejčtenější

VIDEO: Pohlreich zakouzlil s vepřovou kotletou. Prozradil praktické triky

Zdeněk Pohlreich v dalším díle Šéfem za pár minut, který můžete sledovat na Primě, ukázal, jak přípravu vepřové kotlety...

Bydlí na vaší půdě, leze do motoru auta, vyžírá vás, ale moc nezmůžete

Motoristé ji nesnášejí, myslivci střílejí, majitelé drůbeže na ni líčí pasti. Není lehké být v dnešní době kunou....

Jak často krmíte? Vědci zjistili, kolik porcí denně psovi prodlouží život

Premium Každý majitel chce pro svého mazlíčka jen to nejlepší. Méně ovšem někdy znamená více. Alespoň to tvrdí vědci z...

Češi letos více kupují krby a krbová kamna, Zvládnou vytopit celý dům

Češi znovu objevují kouzlo krbů a krbových kamen. Mezi hlavní příčiny patří zejména aktuálně výrazně vyšší náklady na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jablka mají méně kalorií než sladké hrušky, ty přesto napomáhají hubnutí

Staré přísloví říká, že nemáme míchat jablka a hrušky dohromady. My je ale přesto porovnáme, abychom zjistili, co v...

Blogera připravil lajdáctvím o nohu, další zranil. Za nehodu dostal podmínku

Premium S podmínkou na pět let odešel od soudu čtyřiačtyřicetiletý Moldavan. V červenci 2019 způsobil na obchvatu Chrudimi...

Přes víkend zemřou všichni z JIP. Sestra vypráví o práci v době covidu

Premium Markéta Svobodová, hlavní sestra z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, stojí spolu s dalšími šesti kolegyněmi z...

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

Premium Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

  • Další z rubriky

Fotí realitu, žádný vyumělkovaný svět. Instagram jako koníček pro učitelku

„Nejsem klasický insta-bloger, můj profil mě neživí, nejsem nucena cokoliv hrotit. Fotím a přispívám, když mám náladu....

Viki Hrazdílková z Masterchefa vyplenila lednici. Ze zbytků udělala špízy

Bývalí účastníci soutěže Masterchef v pořadu Do posledního sousta ukazují recepty, které umožňují využít zdánlivě...

VIDEO: Kuchařskou roadshow zakončilo menu s otráveným jablkem od Forejta

Letošní léto a část podzimu strávili na cestách a současně s vařečkou v ruce. Ochutnávali po celé republice to nejlepší...

VIDEO: Zkuste kuřecí prsa jinak. Pohlreich je zabalil do listového těsta

Kuřecí prsa jsou nejjistější variantou, jak „bezbolestně“ nakrmit rodinu a přitom máte jistotu, že se nebude nikdo nad...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Žena u porodu dítěte kamarádky zjistila, že ho má s jejím manželem

Osmadvacetiletá Hailey Custerová z Arizony zažila nepříjemný šok, když pomáhala přivést na svět dítě nejlepší...

Psychopati za volantem: pozor na dodávky, elektromobily a bouráky dvou značek

Beránci ve škodovkách a predátoři v bavorácích? Výběr auta o vás může prozradit víc, než byste možná chtěli. Ať už se...

Divadlo stahuje představení. Autor trvá na černošském herci, Sokol nestačí

Obsazením černošského herce si nově podmiňuje britský autor Martin McDonagh inscenování své hry Ujetá ruka (Behanding...

Ve StarDance předčasně skončil Mirai Navrátil

Ještě před sobotním večerem StarDance je jasné, že se s taneční soutěží musí rozloučit zpěvák Mirai Navrátil. Vyšel mu...

Jiří Krampol je hospitalizovaný se zápalem plic

Jiří Krampol leží v pražské nemocnici Na Františku. Třiaosmdesátiletý herec je během posledních tří měsíců už potřetí...