Bramborový salát může i pěkně křupat a ani chutí vás nezklame

aktualizováno 
Tak jako Japonci milují cestování, přejímají rádi i jídla jiných, pro ně exotických, kuchyní a přizpůsobují si je obrazu svému. Bramborovému salátu to nijak zvlášť neublížilo, zřejmě toho snese hodně. I japonský název poteto sarada.

Představa bramborového salátu po japonsku vám může připadat šílená, ale výsledek je překvapivý. Šéfkuchaři japonské restaurace Yamato jsme nejprve koukali pod ruce dost nedůvěřivě, zvláště hadovka a zelené jablko působily mezi ostatními ingrediencemi až rozpačitě, ale výsledek vůbec nebyl špatný.

Co je na bramborový salát po japonsku potřeba a jak na to

Na 4 porce si připravte: 500 g salátových brambor, 100 g mrkve, 2 vejce, 150 g okurky hadovky, 200 g sterilované kukuřice, 1 zelené jablko odrůdy Granny Smith (cca 100 g), cca 200 g japonské majonézy (chuťově je jen trochu jiná než ta naše, japonci do ní přidávají například rýžový ocet), na dochucení sůl a pepř. 

Brambory omyjte, uvařte ve slupce do měkka, nechte vychladnout, oloupejte a v misce je dřevěnou vařečkou rozmačkejte na kousky.

Postup krok za krokem

Okurku podélně rozkrojte, vykrojte měkkou část se semínky a pokrájejte (nebo nastrouhejte) ji na tenká půlkolečka. Pak je nasolte a nechte je pár minut až hodinu odležet, aby pustily šťávu. Poté z nich veškerou vodu důkladně vymačkejte a teprve pak je přidejte k bramborám.

Ze sterilované kukuřice slijte a nechte okapat veškerou tekutinu. Mrkev oloupejte, uvařte a nakrájejte na kostičky. Vejce uvařte natvrdo, také pokrájejte na kousky. Jablko omyjte, oloupejte, zbavte jadřinců a také jej nakrájejte na menší kostičky.

Všechny připravené ingredience přihoďte do misky k rozmačkaným bramborám, přidejte majonézu, vše důkladně promíchejte a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Saláte nechte v lednici odpočinout, nejlépe přes noc. Krásně se rozleží.

Japonské vánoční menu je exotika. Jako Vánoce pro Japonce

Už při přípravě rybí polévky ze sušeného tuňáka jsme vysvětlovali, že křesťanské Vánoce se v Japonsku celkem pochopitelně neslaví (více zde). Dnes už si ale i v japonské restauraci můžete dát menu, ve kterém nebude kromě rýže chybět ani bramborový salát, ani smažená ryba či řízek (na ten najdete recept zde).  

Oproti našemu tradičnímu bramborovému salátu chybí v japonské verzi bílá kořenová zelenina a cibule, takže je chuťově trochu jemnější. Zase ho ale zajímavě doplňují křupavé kousky čerstvé okurky a chuť zeleného jablka.

Srovnejte si ho s bramborovým salátem, jak ho připravuje Zdeněk Pohlreich (recept a video zde), koneckonců spolumajitel japonské restaurace Yamato.

Další varianty

Recepty na bramborový salát najdete na Labuznik.cz

„Důležité je právě použití odrůdy Granny Smith, protože má hodně specifickou chuť a dodá salátu svěžest,“ vysvětluje Marek Hora, který se tento salát naučil připravovat přímo v Japonsku. Jí se samozřejmě hůlkami.

Pokud si budete chtít tento japonský salát vyzkoušet jako součást celého - klidně i vánočního - menu, ve kterém nesmí chybět ani miska kvalitní vařené rýže, není problém. Recepty u nás najdete (na rybí polévku zde, pečenou rybu zde, další odkazy pod článkem), jen si musíte nakoupit potřebné japonské ingredience.

Autor:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

Zatočte se škůdci na zahradě. Poradíme, jak se zbavit mšic či padlí

S mšicemi si nejlíp poradí slunéčko sedmitečné.

Vrcholící léto je pro nejrůznější zahradní škůdce ráj. Na zahradě vám může řádit třeba krtek, ve skleníku molice či...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit.

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Další z rubriky

Jídlo prolomí ledy. Gordon Ramsay vařil s Berbery a sjížděl řeku Mekong

V marockých horách odhaloval Ramsay tajemství berberské kuchyně.

Vařil v klášteře laoským mnichům, slaňoval hory, sjížděl divoké řeky. Světový kuchař Gordon Ramsay se při natáčení...

Svratecký guláš, líčka a hodolanská omáčka. Ochutnejte regionální speciality

Rybí polévka s opečenou houskou

Maso je základem většiny oblíbených regionálních pochoutek. Třeba na Vysočině milují svratecký guláš, na Liberecku zase...

Urodily se cukety? Připravte si pyré do zásoby nebo se pstruhem

Pyré z cukety si dokonce můžete zmrazit, v mrazáku vydrží celou zimu. A třeba...

Zelenina, na první pohled vzdáleně podobná okurce, avšak odlišné chuti, má nízkou kalorickou hodnotu a je vhodná při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz