Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vývar ze sušeného tuňáka není nijak složitý. Sestavte si vánoční menu

  0:14
Samotná polévka by vás samozřejmě nevytrhla, berte ji jako prvního chod celého japonského menu, které se do Vánoc můžete naučit připravovat podle našich návodných videí. A hlavně podle receptů zřejmě nejlepšího českého mistra sushi a japonské kuchyně vůbec: Marka Hory z pražské restaurace Yamato.

Marek Hora (více o tomto šéfkuchaři v článku zde) sestavil celé menu, které můžete na Vánoce servírovat, pokud byste letos chtěli zkusit něco nového. Do noty by mohl kápnout i zatvrzelým milovníkům klasiky, protože v něm nechybí ani smažená ryba či dokonce bramborový salát. Začneme ale polévkou osuimono, což je v podstatě vývar z řasy a sušeného tuňáka, s mrkví a krevetami.

Tradiční japonská polévka osuimono krok za krokem

Na 4 porce budete potřebovat: 1 litr vody, 5 g mořské řasy kombu, 10 g sušeného tuňáka neboli katsuobushi (nabízejí obchody s japonskými surovinami, 20g balení přijde například v e-shopu na 70 Kč), 4 tygří krevety (obchody s čerstvými rybami a sea food, případně lze koupit předvařené či mražené), cca 100 g mrkve, lžičku cukru, sůl a sójovou omáčku na ochucení vývaru a citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu.

Recept na polévku osuimono

Do vody vložte mořskou řasu kombu a vodu pomalu přiveďte k varu. Poté vařič vypněte, vyndejte řasu z vývaru a odložte ji stranou; a naopak do něj nasypte kousky sušeného tuňáka. Nechte ho ve stále ještě téměř vroucí vodě zhruba 10 minut stát, poté zceďte a pak už jen vývar s citem ochuťte solí, případně sójovou omáčkou.

V žádném případě ale použité kousky tuňáka nevyhazujte, byla by to škoda, nechte je na cedníku usušit. Usušené - stejně jako na stranu odložená řasa - se dají znovu použít. „Jednou vyvařený tuňák už ale nemá takovou sílu, tak je potřeba ho doplnit dávnou nového tuňáka, nebo ho lze využít třeba jako základ pro další omáčky či pokrmy,“ vysvětluje Hora. Usušené a a rozdrolené kousky tuňáka je také možné použít na posyp vařené rýže. 

Slaví vůbec Japonci Vánoce?

„V Japonsku byste našli jen asi 5 % křesťanů, největší náboženskou skupinou jsou šintoisté a buddhisté, takže naše křesťanské vánoční svátky tam neslaví. Konec prosince je pro Japonce více méně obdobím nákupů. Jejich tradiční svátek - Oshogatsu, tedy v podstatě oslava nového roku - totiž začíná 31. prosince a končí 4. ledna,“ vysvětluje šéfkuchař pražské japonské restaurace Yamato, který v Japonsku nějaký čas žil, pracoval a učil se.

Na přelomu roku se tedy v restauracích v Japonsku téměř nevaří, protože rodiny v tomto období tráví doma pospolu mnohem více času než obvykle. „Místo vaření připravují menu zvané Osechi-ryori, zkráceně Osechi, které se konzumuje v pokojové teplotě. Obsahuje vařené mořské řasy, sladké brambory s kaštany, černé sójové boby, lotosový salát, plátky syrových ryb (sashimi), vařené maso, tradiční novoroční polévku ozoni s pečeným kouskem rýže (pečená rýže neboli omochi je speciální druh rýže, která se po uvaření utluče v dřevěné nádobě a poté se upeče buď na uhlí nebo na grilu) a mnoho dalšího. Vše úhledně naskládají do krabiček a zabalí,“ popisuje japonský svátek Hora.

Pokud máte čerstvé tygří krevety (poznáte je podle černé kresby a samozřejmě nesmějí nijak zapáchat), vyloupejte je ze schránky, podélně je rozřízněte a zbavte střívek (názorně to Marek Hora ukazuje ve videu). Uvařte je v osolené vodě, stačí jim zhruba 2 minuty. „Jakmile čerstvé krevety vložíte do vroucí vody, okamžitě krásně zrůžoví,“ vysvětluje šéfkuchař, že růžové krevety - i ty mražené - už bývají předvařené. Čerstvé jsou čerstvé, což na pultu v obchodě jednoduše poznáte podle vůně. Jakmile vám nebude libá, nekupujte je (praktické rady, jak poznat čerstvé ryby, najdete zde).   

Očištěnou mrkev pokrájejte zešikma na silnější pohledná kolečka a uvařte je do poloměkka ve vodě oslazené lžičkou cukru (Marek Hora je sice ve videu vaří společně s krevetami, ale lepší je vařit je zvlášť).

A můžete servírovat: do kalíšku vložte a úhledně poskládejte krevetu, dvě tři kolečka mrkve a zalijte ochuceným vývarem. Pro vůni vložte navrch kousek citronové kůry a na stole naaranžujte tak, aby strávník krásně viděl právě na krevetu, tedy na nejcennější ingredienci celého jídla. Pokud k polévce osuimono nabídnete i mističku vařené rýže, nic tím nezkazíte.

Autor:
  • Nejčtenější

Vágner má nový český rekord, na Vranově chytil sumce dlouhého 264 centimetrů

Podruhé během několika měsíců se může známý rybář Jakub Vágner pochlubit úlovkem, který v českých vodách nemá obdoby. V pondělí na Vranovské přehradě na Znojemsku po půlhodinovém souboji vytáhl z...

9. října 2024  16:11

Máte zateplenou fasádu? Pak se bojte ptáků a pražského pavouka

Fasáda hraje v celkovém vzhledu každého domu důležitou roli. Kromě působení přírodních vlivů se však také často stává terčem ptáků nebo hmyzu. Mezi nejčastější útočníky na zateplené fasády patří...

12. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mazlíček králů a milovníků luxusu. Khao manee je jednou z nejdražších koček

Premium

V Thajsku, odkud pochází, se jí říká bílý drahokam. Její místo bylo v královské rodině a jako dar ji dostávali pouze důležití státníci, proto je dalším jejím přívlastkem „kočka králů“. Dnes už je...

11. října 2024

Dejte si trénink na hospodský kvíz. Je to výzva i příjemný strávený čas

Se zkracujícími se dny ubývá času stráveného venku, přesouváme se spíš dovnitř a setkání s přáteli už také moc nesměrujeme do parku nebo na louku. Tak proč si s nimi nedat třeba hospodský kvíz –...

3. října 2024,  aktualizováno  11.10 10:27

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Soutěžící Hell’s Kitchen Česko ubývají, ale jednoho pruďas Kašpárek vrátil

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  9.10 21:54

KVÍZ: Jak se vyznáte v zazimování trávníku?

Trávník je chloubou každého zahrádkáře. Jenže víte, jak se o něj starat teď na podzim a připravat ho na zimní spánek? Vyzkoušejte si náš kvíz.

vydáno 15. října 2024

Užijte si podzimní houbovou sezonu. Aktuální prognóza vypadá příznivě

S přicházejícím podzimem nastaly houbové žně. Kdo jde dnes do lesa, neměl by si zapomenout přibrat alespoň jeden košík. Protože o houby zakopne, ať chce nebo nechce.

28. září 2024,  aktualizováno  14.10 17:13

Ahoj, mé zelené krásky! Na své zelené mazlíčky mluvte, dělá jim to dobře

Vnímáte pokojové rostliny jen jako tichý doplněk domácnosti? Nenechte se mýlit, skrývají totiž fascinující schopnosti a talenty. Jestli je chcete odhalit, stačí si jen položit ty správné otázky.

14. října 2024

Rybář se pomazlil se žralokem. Jako bych políbil auto, popsal životní zážitek

Rybář Jonathan Paczkowski u pobřeží britského Devonu ulovil mládě žraloka vážícího přibližně 113 kg. Pak ho s radostí políbil a poté zpět bezpečně vypustil do moře.

14. října 2024

Pronájem bytu Bílina 2+1 48,6m2, 10.NP
Pronájem bytu Bílina 2+1 48,6m2, 10.NP

Aléská, Bílina - Pražské Předměstí, okres Teplice
12 000 Kč/měsíc

Porno a Česko. Jsme téměř unijním extrémem, ukázala data

Je to vlastně vedlejší, nezamýšlený produkt evropské legislativy. Její nařízení o digitálních službách necílilo na...

Zemřel český raper Pavel Protiva. Bylo mu sedmadvacet let

V sedmadvaceti letech zemřel raper Pavel Protiva, informovalo hudební vydavatelství Blakkwood, pro které umělec tvořil....

Mlčení o mzdách padne. Lidé budou mít právo ptát se, kolik berou kolegové

Premium Zaměstnavatelé budou muset uchazečům o práci prozrazovat, jaký minimální rozpočet na danou pozici mají k dispozici....

Karel Janeček žaluje exmanželku o bitcoiny. Chce je zpět, jde o víc než miliardu

Miliardář Karel Janeček se soudí s exmanželkou Mariem Mhadhbi o kryptoměny, které jí před lety daroval při rozvodovém...

Výrobce luxusní minerálky má problém. Jeden z jeho vrtů je kontaminovaný

Značka luxusní minerální vody Perrier je symbolem privilegované „francouzskosti“. Má miliardový obrat a její zelené...