Mouka, máslo, cibule, slanina a můžete se šéfem grilovat po francouzsku

  1:16aktualizováno  1:16
Už jste někdy pekli na grilu francouzský koláč neboli quiche? Zkuste si to podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Pokud se vám na gril vejde forma na koláč tak, abyste ji mohli pěkně uzavřít pod poklop a hlídat si pečicí teplotu, a pokud váš gril unese pánev na restování cibule a slaniny, pak si v klidu dopřejte luxus pečení pod širým nebem.

Na ingredience není Pohlreichův recept na lotrinský quiche náročný ani náhodou. Krásně hladké těsto jednoduše připravíte z hladké mouky, másla a špetky soli, přičemž mouka s máslem by měly být smíchány v poměru 2:1. Po upečení je výsledkem těsto, které je křupavé i měkké současně.

Francie na grilu

Korpus se nejprve předpeče prázdný, tzn. vyváleným těstem vyložíte formu, odkrojíte těsto přesahující přes okraje, překryjete pomačkaným pečicím papírem (mačká se proto, aby pěkně změkl a koláči nijak neublížil), který vysypete rýží a korpus strčíte na chvilku předpéct do trouby zhruba na 180 °C.

Náplň si mezitím připravte na pánvi, kde necháte na kousku másla orestovat na nudličky pokrájenou slaninu a cibuli, klidně kombinujte třeba žlutou a červenou. Restujte, aby cibule pěkně změkla, směs dochuťte pepřem, případně solí, pokud do bude potřeba - slanina už bývá dost slaná sama o sobě.

Přidejte i špetičku muškátového oříšku a trochu tymiánu a opět promíchejte, ať se voda z cibule pěkně odpařuje. Pak zalijte skleničkou bílého vína. „Krásně odpaří zkaramelizovanou cibuli a slaninku a získá to bezvadnou chuť,“ radí šéf. Pak si ještě zvlášť v misce smíchejte vaječné žloutky se smetanou (na středně velký quiche stačí žloutky ze tří vajec) a jste připraveni koláč naplnit.

Předpečený korpus naplňte směsí slaniny a cibule.
Směsí žloutků se smetanou zalijte naplněný korpus, ideálně přímo na plechu, kde...
Navrch ještě koláč posypte strouhaným parmazánem.
Pečte 20 minut v grilu vyhřátém na 180 °C.

Korpus koláče sundejte z grilu, naplňte ho směsí cibule a slaniny, vraťte ho na gril a cibulovou směs ještě zalijte rozmíchanými žloutky se smetanou. A můžete quiche vrátit na gril, případně do trouby. Za dvacet minut máte při 180 °C upečený skvostný slaný francouzský koláč.

Quiche lorraine je jedním z francouzských receptů, které Zdeněk Pohlreich připraví v neděli v podvečer v dalším premiérovém dílu svého pořadu Rozpal to šéfe! na Primě. Zrovna pro tenhle koláč je typická kombinace slaniny a cibule, ale s náplní můžete samozřejmě experimentovat.

Autor:

Zkuste lososa trochu jinak. Třeba jako karbanátky nebo s houbami

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

Jen pár minut na grilu stačí, aby lahodné maso lososa zpříjemnilo letní večer. Do jednoduchých a...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

VIDEO Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Kebab, křidýlka i nadívaný pstruh. Rozpalte gril a pozvěte přátele

Kebab se zeleninovým salátem a jogurtovou omáčkou

Letní teploty lákají ven a na zdravém vzduchu také nejlépe chutná. Vyměňte obligátní krkovičku nebo...

Z krůtího stehna vykouzlíte špízy na gril za chvilku. Podle Pohlreicha

Pohlreich radí, jak vykostit krůtí stehno na špízy na gril.

VIDEO Krůtí stehna mají vynikající maso a nejsou drahá, navíc z nich můžete dostat libové kousky na špízy...

  • Nejčtenější

KVÍZ: Poznáte podle kostry, kterému zvířeti patří rentgenový snímek?

Během běžných vyšetření zvířat veterinární lékaři v zoo pořizují řadu rentgenových snímků. Pro ně je to každodenní...

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

Jezevčík je mistrem v balancování, stal se fenoménem internetu

Na hlavě balancuje se vším, co mu tam položíte. Od mrkve přes ruličku toaletního papíru až po hamburger. A jeho...

Extrémní gastro: Chuť kočky, „králíka bez uší“, oslovuje tradiční Švýcary

„Skandál. Proti etice!“ volali rozhořčení Italové, když jejich šéfkuchař prohlásil o kočičím mase: „Je lepší než kuře,...

Premium

Havel byl z jiného těsta, vzpomíná v rozhovoru exprezident Klaus

Jeden z hlavních aktérů polistopadového vývoje Václav Klaus starší hovořil pro LN o nepochopení kuponové privatizace i...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

Prostřete pro svoje oči. Zrak chrání nejen mrkev, ale i meruňky či ořechy

Chroupání mrkve vás sice dioptrií nezbaví, ovšem některé druhy potravin skutečně zraku prospívají. A dokonce snižují...

Jablka zpracujte na křížaly, džem, víno i pečený čaj. Zásoby se hodí

Co s nimi? Urodilo se vám na zahradě tolik jablek, že vám docházejí nápady, jak je zužitkovat, a štrúdl už se u vás...

Barevné krásky fuchsie: jak o ně pečovat a jednoduše si je namnožit

Fuchsie jsou stálicemi našich balkonů a teras, každý rok se objevují nové tvary květů i početné barevné odstíny. Navíc...

Extrémní gastro: Chuť kočky, „králíka bez uší“, oslovuje tradiční Švýcary

„Skandál. Proti etice!“ volali rozhořčení Italové, když jejich šéfkuchař prohlásil o kočičím mase: „Je lepší než kuře,...

Najdete na iDNES.cz