Středa 25. listopadu 2020, svátek má Kateřina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 25. listopadu 2020 Kateřina

Mouka, máslo, cibule, slanina a můžete se šéfem grilovat po francouzsku

  1:16
Už jste někdy pekli na grilu francouzský koláč neboli quiche? Zkuste si to podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Pokud se vám na gril vejde forma na koláč tak, abyste ji mohli pěkně uzavřít pod poklop a hlídat si pečicí teplotu, a pokud váš gril unese pánev na restování cibule a slaniny, pak si v klidu dopřejte luxus pečení pod širým nebem.

Na ingredience není Pohlreichův recept na lotrinský quiche náročný ani náhodou. Krásně hladké těsto jednoduše připravíte z hladké mouky, másla a špetky soli, přičemž mouka s máslem by měly být smíchány v poměru 2:1. Po upečení je výsledkem těsto, které je křupavé i měkké současně.

Francie na grilu

Korpus se nejprve předpeče prázdný, tzn. vyváleným těstem vyložíte formu, odkrojíte těsto přesahující přes okraje, překryjete pomačkaným pečicím papírem (mačká se proto, aby pěkně změkl a koláči nijak neublížil), který vysypete rýží a korpus strčíte na chvilku předpéct do trouby zhruba na 180 °C.

Náplň si mezitím připravte na pánvi, kde necháte na kousku másla orestovat na nudličky pokrájenou slaninu a cibuli, klidně kombinujte třeba žlutou a červenou. Restujte, aby cibule pěkně změkla, směs dochuťte pepřem, případně solí, pokud do bude potřeba - slanina už bývá dost slaná sama o sobě.

Přidejte i špetičku muškátového oříšku a trochu tymiánu a opět promíchejte, ať se voda z cibule pěkně odpařuje. Pak zalijte skleničkou bílého vína. „Krásně odpaří zkaramelizovanou cibuli a slaninku a získá to bezvadnou chuť,“ radí šéf. Pak si ještě zvlášť v misce smíchejte vaječné žloutky se smetanou (na středně velký quiche stačí žloutky ze tří vajec) a jste připraveni koláč naplnit.

Předpečený korpus naplňte směsí slaniny a cibule.
Směsí žloutků se smetanou zalijte naplněný korpus, ideálně přímo na plechu, kde...
Navrch ještě koláč posypte strouhaným parmazánem.
Pečte 20 minut v grilu vyhřátém na 180 °C.

Korpus koláče sundejte z grilu, naplňte ho směsí cibule a slaniny, vraťte ho na gril a cibulovou směs ještě zalijte rozmíchanými žloutky se smetanou. A můžete quiche vrátit na gril, případně do trouby. Za dvacet minut máte při 180 °C upečený skvostný slaný francouzský koláč.

Quiche lorraine je jedním z francouzských receptů, které Zdeněk Pohlreich připraví v neděli v podvečer v dalším premiérovém dílu svého pořadu Rozpal to šéfe! na Primě. Zrovna pro tenhle koláč je typická kombinace slaniny a cibule, ale s náplní můžete samozřejmě experimentovat.

Autor:

Známe vítěze soutěžního grilu. Nejlepší známku měl recept na pověšené kuře

Kuře „à la Spider-Man“

Soutěž Celé prázdniny jste posílali fotografie a recepty pokrmů z grilu. Nejlepší z nich jsme postupně...

Pstruha zabalte do bahýnka, kuře pověste. Čtenářské nápady z grilu

Pstruh grilovaný na citronech

Soutěž Máme tu poslední sadu čtenářských receptů z letní soutěže o nejlepší inspiraci z grilování. V...

Čtenářské soutěžní recepty z grilu jsou ve finále. Dančí svíčková i špízy

Tady si strávníci mohou vybrat, na co mají chuť.

Soutěž Zbývá jen několik dní, kdy ještě můžete poslat příspěvek do soutěže o nejlepší čtenářský grilovací...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

VIDEO Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za...

Vepřová žebra, jelení kýta a panenka. Příspěvky ze čtenářských grilů

Medová žebírka

Soutěž Hned dvě odlišné marinády na oblíbená vepřová žebra na grilu, které můžete vyzkoušet při svém...

  • Nejčtenější

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Hovězí plec musí být úplně měkká, jinak se nedá jíst, radí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut zaměřil hovězí plec. To je partie výborného prorostlého...

Při zateplení fasády existují finty, které prodlužují její životnost

V dalším díle stavebního seriálu Fachmani, sledujícího rekonstrukci staršího domu krok za krokem, se začalo se...

Rekordman snědl 13 papriček, které by jiného zabily. A měl chuť na další

Osmačtyřicetiletý Radim Řehůřek z Radošova na Vysočině vytvořil v Pelhřimově nový český rekord v pojídání extrémně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maršálek: Praha dopadla, jak si zasloužila. Je krátkozraké spoléhat na turisty

Premium Za uplynulých dvanáct měsíců kromě porotcování v mimořádně úspěšném pořadu České televize Peče celá země stihl vydat...

Proč je Eva Burešová tak hubená? Promluvit ji donutila Prachařová s anorexií

Premium Herečka Eva Burešová (27) se zastala Mariany Prachařové (26), která přiznala anorexii. Hvězda Slunečné je ale sama kost...

Měli lepší stroje Sověti, nebo Američané? O jednom neobyčejném souboji

Premium Když autu dojde palivo těsně před čerpací stanicí, můžete ho k ní dotlačit. Ale co dělat, když se totéž stane letadlu...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Není ořech jako ořech. Ochutnejte všechny a naučte se s nimi v kuchyni

Vlašské, lískové, kešu, makadamové, pekanové, pistácie... Ořechů je celá řada a ve sladké kuchyni mají nezastupitelné...

Namalujte strom a přečtěte si, co jste právě odhalili o své povaze

Na kus papíru načrtněte strom. Ze způsobu, jakým ho namalujete, se dá leccos vyčíst o vaší povaze. Přesvědčte se sami.

Během topné sezony pomůže se suchým vzduchem zvlhčovač, rostliny i větrání

Často vás trápí kašel nebo rýma, pálí vás oči, býváte unavení a snadno chytnete kdejaký bacil? Jedním z důvodů může být...

Kam s krabicemi? Vznikla mapa míst, kam přinést použité obaly a výplně

Přijde vám pár balíčků a najednou se doma nakupí několik krabic, nafukovací sáčky a jiné výplně. Co s nimi, když v...

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Ordinace v růžové zahradě za půl roku skončí, co seriál nahradí?

Po více než patnácti letech od okamžiku, kdy padla první klapka, začal tvůrčí tým seriálu Ordinace v růžové zahradě 2...

Svatební cesta byla fiasko, vztah zachránila Milešovka, tvrdí novomanželé

Poslední dvojicí, kterou dala dohromady věda pomocí testů připravenosti na vztah, atraktivity vzhledové i čichové a...

Vyšel seznam nejpoužívanějších hesel. Pokud tam najdete své, změňte ho

Uživatelé stále používají velmi jednoduchá hesla. Přitom platí, že pokud si ho snadno zapamatujete, je s největší...

Žena nemá ráda oblečení. Nudismus praktikuje všude, kde to je možné

Dvaatřicetiletá Molly Spocková z Los Angeles od mala nesnesla mít cokoli na kůži. V pubertě už začala chodit doma nahá...