Úterý 3. října 2023, svátek má Bohumil
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 3. října 2023 Bohumil

Mouka, máslo, cibule, slanina a můžete se šéfem grilovat po francouzsku

  1:16
Už jste někdy pekli na grilu francouzský koláč neboli quiche? Zkuste si to podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Pokud se vám na gril vejde forma na koláč tak, abyste ji mohli pěkně uzavřít pod poklop a hlídat si pečicí teplotu, a pokud váš gril unese pánev na restování cibule a slaniny, pak si v klidu dopřejte luxus pečení pod širým nebem.

Na ingredience není Pohlreichův recept na lotrinský quiche náročný ani náhodou. Krásně hladké těsto jednoduše připravíte z hladké mouky, másla a špetky soli, přičemž mouka s máslem by měly být smíchány v poměru 2:1. Po upečení je výsledkem těsto, které je křupavé i měkké současně.

Francie na grilu

Korpus se nejprve předpeče prázdný, tzn. vyváleným těstem vyložíte formu, odkrojíte těsto přesahující přes okraje, překryjete pomačkaným pečicím papírem (mačká se proto, aby pěkně změkl a koláči nijak neublížil), který vysypete rýží a korpus strčíte na chvilku předpéct do trouby zhruba na 180 °C.

Náplň si mezitím připravte na pánvi, kde necháte na kousku másla orestovat na nudličky pokrájenou slaninu a cibuli, klidně kombinujte třeba žlutou a červenou. Restujte, aby cibule pěkně změkla, směs dochuťte pepřem, případně solí, pokud do bude potřeba - slanina už bývá dost slaná sama o sobě.

Přidejte i špetičku muškátového oříšku a trochu tymiánu a opět promíchejte, ať se voda z cibule pěkně odpařuje. Pak zalijte skleničkou bílého vína. „Krásně odpaří zkaramelizovanou cibuli a slaninku a získá to bezvadnou chuť,“ radí šéf. Pak si ještě zvlášť v misce smíchejte vaječné žloutky se smetanou (na středně velký quiche stačí žloutky ze tří vajec) a jste připraveni koláč naplnit.

Předpečený korpus naplňte směsí slaniny a cibule.
Směsí žloutků se smetanou zalijte naplněný korpus, ideálně přímo na plechu, kde...
Navrch ještě koláč posypte strouhaným parmazánem.
Pečte 20 minut v grilu vyhřátém na 180 °C.

Korpus koláče sundejte z grilu, naplňte ho směsí cibule a slaniny, vraťte ho na gril a cibulovou směs ještě zalijte rozmíchanými žloutky se smetanou. A můžete quiche vrátit na gril, případně do trouby. Za dvacet minut máte při 180 °C upečený skvostný slaný francouzský koláč.

Quiche lorraine je jedním z francouzských receptů, které Zdeněk Pohlreich připraví v neděli v podvečer v dalším premiérovém dílu svého pořadu Rozpal to šéfe! na Primě. Zrovna pro tenhle koláč je typická kombinace slaniny a cibule, ale s náplní můžete samozřejmě experimentovat.

Autor:

Kuřecí křídla na grilu jsou jedničkou. Vyzkoušejte je v asijském stylu

Lákavá porce křidélek, vychutnáte si ji s výběrovým bílým vínem.

VIDEO Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidélka dostanou z roštu pořádnou porci...

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

Hovězí steak je na grilu králem. Zkusili jsme ho s chimichurri i lingotto

Hovězí steak s chimichurri

VIDEO Daniele Govoni se účastní soutěží v grilování po celém světě a v Praze předvádí své umění v...

Barbecue bůček je vrchol blaha, tvrdí mistr grilu. Podívejte se jak na to

BBQ bůček s bramborovým salátem a salátem coleslaw

VIDEO Jak na pořádný barbecue bůček? Jaké suroviny zvolit k přípravě příloh? Proč je důležité si jídlo...

Mistři grilu ukážou, jak na ikonický burger Juicy Lucy se sýrem

Ikonický burger Juicy Lusy

VIDEO Tvrdí se o něm, že je nejlepším burgerem v Americe, protože v sobě spojuje ideální poměr masa a...

  • Nejčtenější

Kocour vycítil, že je se mnou zle. Díky němu se rakovina odhalila včas

Že mají zvířata zvláštní schopnosti a odhalí i to, co je mimo lidské chápání, se dávno ví. A o kočkách toto tvrzení...

Jakého psa pořídit, aby vás později účty u veterináře nepřivedly na buben

Každé štěňátko je roztomilé. Je však pravdou, že někteří psi bývají v pozdějším věku nemocnější než jiní. I když to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vymyslela zvláštní způsob recyklace plastu. Dělá z něj vanilku do zmrzliny

Designérka Eleonora Ortolani vytvořila to, co považuje za první jídlo vyrobené z plastového odpadu. V rámci svého...

Zbláznila se do babičkovských květin a pěstuje je na permakulturní farmě

„Káže vodu, pije rosu,“ dalo by se říct o permakulturní designerce Denise Tomáškové. Jenže ona si to zaslouží. Pečuje o...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pepa Libický se vrátil ke stavbě tiny housu. Konečně se dostal ke koupelně

Už to vypadalo, že Libickému na Primě před prázdninami došly síly a skončil napínáním stropu. Jenže uvnitř zbývá ještě...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Při výchově sourozenců nejde být úplně spravedlivý, vysvětluje psycholožka

Premium Do pracovny za ní chodí rodiče, kteří tápají ve výchově ratolestí, řeší komplikované vztahy sourozenců či výchovu...

Jsme firma na zážitky. Ředitel Sparty Křivda o Priskem i novém stadionu

Premium Dodnes ho zabolí nohy, když si vzpomene, jak hrála Sparta naposledy v Edenu. V loňském derby dostala takovou...

Vášeň na talíři: konzumovala se sušená koňská varlata, dnes vedou ústřice

Největšími vášněmi člověka jsou od nepaměti jídlo a sex. Když obě neřesti spojíme dohromady, vznikne dokonalá esence...

Z máty je skvělý sirup i čaj, hodí se do pomazánek, mletého i na obklady

Všude kvete a krásně voní. Máta patří mezi sezonní bylinky, které vás v létě osvěží a ve studených nápojích i ochladí....

Co má s kávou společného osel a proč se prodávala v lékárnách? Expert vypráví

Premium Kde si na Pražském hradě kupovala domácí šlechta první zrnka kávy? Kdo učiteli národů J. A. Komenskému doporučil čaj...

Slupky nevyhazujte. Ochudili byste se o slušnou dávku vitaminů

Ve slupkách banánů, jablek, okurek a dalších plodů se skrývá spousta účinných látek, které byste neměli nechat...

Lahodné příkrmy Gerber: Vyzkoušejte je s námi zdarma!
Lahodné příkrmy Gerber: Vyzkoušejte je s námi zdarma!

Zapojte se s námi do soutěže o 10 velkých balíčků plných produktů pro malé gurmány od značky GERBER.

Kazma ukázal, jak snadno se dal zjistit kód vedoucí k výhře 22 milionů korun

Kazma (38) ukázal, jak relativně lehce se dal zjistit kód vedoucí k výhře jednoho milionu dolarů, v přepočtu 22 milionů...

V 25 letech zemřela pěvkyně Patricia Burda Janečková, podlehla zákeřné nemoci

Ve věku pětadvacet let zemřela v neděli operní a koncertní pěvkyně, muzikálová zpěvačka a herečka Patricia Burda...

To mi máma nikdy neřekla! Archiv StB Janu Kratochvílovou překvapil

Podraz režimu a nucená emigrace. Tak popisuje Jana Uriel Kratochvílová (70) čtyřicet let staré události, které...

Sophii Lorenovou si manžel vyhlédl v šestnácti. Herečka dodnes lituje jediné věci

Historie vztahu herečky Sophie Lorenové (89) a italského filmového producenta Carla Pontiho (†94) byla dramatická....

Smartwings přestanou létat z malých letišť. Zařízly plány cestovek

Premium Posílit význam tuzemských regionálních letišť a umožnit řadě lidí cestovat na dovolenou bez cesty na pražské letiště. S...