VIDEO: Zkuste na grilu jehněčí kýtu, přinese vám úplně jiné chutě

  • 1
Kdo je už přejedený obligátních krkovic, kuřecích prsíček nebo buřtů z grilu, mohl by vyzkoušet upéct vcelku jehněčí kýtu. Dostane tak maso úplně jiné chuti, takové zpestření jídelníčku se určitě vyplatí.

Proč právě jehněčí? Je velmi zdravé, téměř bez tuku, voní a má vysoký obsah bílkovin, vápníku, železa, vitamínu B2 a dalších látek. Je vhodné zejména pro zdravou nízkotučnou stravu, jako kvalitní zdroj bílkovin pro sportovce a také jako výživa dětí.

Tolik nutriční vlastnosti, ale grilovací nadšence v první řadě zajímá chuť. A jehněčí obecně patří v našem jídelníčku mezi exotiku, jen málokdy ho najdete v běžném sortimentu řeznictví.  V internetovém věku ho však lehce seženete, a to nemusíte být ani podnikatel v gastronomii a objednávat ho ve velkoobchodu do své restaurace.

Postup krok za krokem

Jehněčí kýta se cenově pohybuje v relacích nad tři sta korun za kilogram, což je o něco víc než za běžné hovězí. Na druhou stranu podstatně méně, než zaplatíte za stařený hovězí steak. Takže jednou za čas stojí za to vyměnit chutě a dopřát si něco jiného.

Na videu uvidíte krok za krokem, jak si kuchař Martin Kortus poradil s kýtou, a to od fáze očištění kusu masa po namarinování a upečení na grilu. 

Jaké je hlavní poselství jeho videa? Určitě si nachystejte ostrý nůž pro úspěšné a snadné odblanění masa a mějte po ruce gril, ve kterém můžete použít nepřímé grilování – bude to trvat asi tři hodinky.

Grilovaná jehněčí kýta na česneku a rozmarýnu se zeleninou

Suroviny:

  • 1 menší jehněčí kýta
  • panenský olivový olej

Marináda:

  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 4 větší stroužky česneku
  • 3 větvičky rozmarýnu
  • 6 větviček čerstvého tymiánu
  • sůl

Směs koření

  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kajenského pepře
  • ½ lžíce mořské soli
  • ½ lžíce černého pepře
  • ½ lžíce mletého kmínu
  • ½ lžíce sušeného česneku
  • ½ lžíce sušeného tymiánu
  • 5 lžic červené sladké papriky
  • 1 lžíce mletého koriandru

Zelenina:

  • 3 ks pastináku
  • 4 ks menších brambor
  • 3 ks mrkve
  • 3 ks menší červené řepy (popř. žluté)
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

Z kýty odstraníme kůži a tuk. Tymián s rozmarýnem, bez větviček, posekáme najemno a smícháme s posekaným česnekem, zapracujeme do směsi koření a dle chuti dosolíme. 

Kýtu nejdříve potřeme olivovým olejem a následně do ní pečlivě vmasírujeme připravenou marinádu. Takto připravené maso vložíme nejméně na 2,5 hodiny (nejlépe přes noc) do lednice a necháme marinovat. 

Kýtu z lednice vyndáme dvě hodiny před samotným grilováním, aby dosáhla pokojové teploty. Keramický gril nejlépe typu kamado, jemuž se říká také vejce, vyhřejeme na 150 °C včetně konvektoru (tlumiče tepla) pro nepřímé grilování. Maso do něho vložíme a při zavřeném vajíčku grilujeme dvě hodiny. 

Po dvou hodinách přidáme do grilu omytou, ale neoloupanou zeleninu, kterou potřeme olivovým olejem a lehce posolíme. Vše společně grilujeme další hodinu. 

Z grilu pak vše vyndáme, zeleninu nakrájíme na plátky a servírujeme společně s dokonale ochuceným a šťavnatým masem.


Letní grilování - Maso