Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hovězí plec musí být úplně měkká, jinak se nedá jíst, radí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut zaměřil hovězí plec. To je partie výborného prorostlého masa, které mnoho strávníků nesnáší kvůli kolagenové šlaše uprostřed. Na vině je zkušenost ze špatné přípravy, kdy jí kuchař nedal dost času k úplnému změknutí.

Výsledkem může být poněkud tužší maso uprostřed protkané „flaksou“, kterou každý na talíři raději odřeže. Jenže je to jako s gulášovou kližkou. Když se dušením dostatečně upraví, kolagen se úplně rozpustí a zbude jen šťavnaté měkké maso.

Stejně to platí i pro hovězí plec, také se jí říká loupaná. Najdete ji v jídelních lístcích s omáčkou, na houbách nebo třeba na víně. Pohlreich se rozhodne upéct ji na zelenině.

„Když máte za úkol uvařit pro čtyřčlennou rodinu, je výhodnější strategií upéct velký kus masa než nakoupit steaky a pak se s nimi trápit,“ říká. Příprava je snadná. „Tohle je jídlo, které dá víc práce na začátku, ale pak už se to připravuje samo bez práce,“ snaží se rozptýlit obavy těch, kteří se přípravy velkých kusů masa trošku obávají.

Rozhodně se nezbavujte tukového krytí, protože, jak nezapomene Pohlreich připomenout, „tuk je chuť“. Jen ho špičkou nože překrojte na šachovnici, jako když pečete třeba vepřový bůček.

„Bylo by jednoduché v této fázi plecko dát do pekáče a do trouby, jenže to by byla chyba. Musíte ho pořádně ze všech stran opéct na pánvi, aby dostalo barvu. Kde je barva, tam je chuť a těch pět minut času navíc za to stojí,“ připomíná.

Až když je maso opečené, přendá ho do misky, přelije výpekem a nechá péct v troubě rozpálené na 180 °C. Místo klasické přílohy upeče zeleninu. Pánev, ve které se opékalo maso, postupně plní nahrubo nakrájenou cibulí, celými stroužky česneku, přidá dýni, brokolici, mrkev a pórek. A aby chutí nebylo málo, do směsi přidá tři bobkové listy. 

Vše osolí a opepří a jemně prosype hnědým cukrem. Během pečení začne cukr tmavnout a karamelizovat. A aby to nebylo moc sladké, směs prolije pivem. 

Když má zeleninu připravenou, vyndá „rozpečené“ maso z pekáčku a vsype zeleninovou směs, maso posadí nahoru jako do hnízda a znovu vloží do trouby.

Teď už nezbývá čekat alespoň hodinu a půl, dokud nebude maso dokonale měkké. Na talíř vše servírujete tak, aby tam byl kousek z každého druhu hrubě krájené zeleniny a nahoru posadíte plátky masa a přelijete šťávou. „Tohle jestli není dobrý oběd, tak ať visím,“ pochválil se Pohlreich.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

OBRAZEM: Vyrobte si hmyzí hotel. Můžete ho mít i na balkoně nebo terase

29. dubna 2024

Na loukách i polích vídáme spoustu užitečného hmyzu. Aby brouci měli kde najít úkryt a bydlení,...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Hrajte o luxusní knihu Zelenina z ekozahrady

29. dubna 2024

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...