Cizrnové vzpomínky na Afriku dostatečně zasytí
Cizrna s harissou - tedy ostrou kořenící směsí původem z Tuniska - je oblíbeným jídlem kytkožroutky, které je nejen pikantní, ale i syté. „Zelené jarní lupení mu dodává lehkost pozdně jarního salátu, cizrna uzemňuje a připomíná odcházející chladné dny, v harisse je příslib středomořského léta,“ říká.
Pro 4 osoby spotřebujete 150 g suché cizrny, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžičku nejlépe tuniské harissy, 3 lžíce olivového oleje, 50 g sušených rajčat nakládaných v oleji a 10 až 15 g bylin. Ideálně pomněnky, kontryhel pastvinný, sedmikrásku obecnou, trhaný květ pampelišky, česnek kýlnatý na ozdobení, a pokud najdete, tak i svízel bílý, toten menší, toten krvavec a silenku nadmutou.
Bylinky s chutí česneku |
Cizrnu namočte do vody na 24 hodin. Potom vodu slijte, cizrnu propláchněte a uvařte v osolené vodě doměkka. Harissu rozmíchejte v olivovém oleji, cizrnu slijte a do ještě horké luštěniny vmíchejte směs harissy s olejem.
Nechte odležet, ideálně do druhého dne, což je mnohem lepší, protože se chutě dokonale propojí. Když spěcháte, nechte alespoň vychladnout. Sušená rajčata pak nakrájejte na proužky, vmíchejte do cizrny a podle chuti osolte. Byliny dobře operte, nakrájejte nadrobno, také přimíchejte do cizrny, ozdobte dalšími jedlými květy a ihned podávejte.