Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Paměťová stopa dezertu nám často lže, odhaluje cukrářka Mirka van Gils

Rozstřel   11:00
Sladkosti jsou jí osudem od doby, kdy se na konci sedmdesátých let v Československu vyučila cukrářkou. Před revolucí emigrovala do Německa a od té doby je „rozlítaná“ po světě: žila v JAR, v USA, nyní se Mirka van Gils Slavíková ráda vrací domů do Čech z Nizozemska – vydává tu knížky, pořádá kurzy.

Rozstřel se slavnou cukrářkou začal ochutnáváním pralinek. Tedy alespoň ze strany moderátorka Moniky Zavřelové. Prvním bonbonem pro ni byla bílá pralinka, u níž už barva mohla napovědět nezvyklou přísadu – křen. Názorná lekce, jak si lze hrát i se sladkými chutěmi. „Když děláte náplň do pralinek, tak je velmi důležité, abyste si uměla pohrát s jemností těch surovin,“ říká zkušená cukrářka, která vydala další knihu receptů s titulem: „Famózní! Od babičky.“

V ní vysvětluje, že cukrařina pro ni byla od počátku náhradou za umění: „U dortů jsem mohla rozvíjet fantazii a kreativitu. Dorty jsou ozdobou stolu a cukrář je estét. Tak jsem si říkala, že začnu právě tady u tohoto tématu.“

Komu a kdy upekla svůj první třípatrový dort, a jaký byl? Jak si poradila s výzvami v oboru – třeba jak dopadla objednávka nahotinkového dortu pro plastického chirurga, nebo jak zvládla ukočírovat mentalitu domorodých obyvatel v Jihoafrické republice, kde vedla cukrárnu i pekárnu? A kde pro připomínku Vánoc – podobně jako v teplé Kalifornii – chodili do chlazených a vyzdobených obchodních center? To všechno v rozhovoru prozrazuje.

Deset geniálních triků pro dokonalé vánoční pečení od Mirky van Gils Slavíkové

I to, jak je to ve světě, a jak to měla ona sama jako matka tří dětí s dětskými narozeninovými dorty. „U nás je to tak, že kdybych náhodou zapomněla koupit dárek – prostě se nám to vymklo nějak z ruky – tak je to v pořádku. Ale dort nikdy nesměl chybět,“ konstatovala s úsměvem Mirka van Gils.

Že řada zákusků nechutná tak jako dřív, je vlastně výhra

„Hodně z nás opomíjí stravování celkově jako nedílného partnera a součást života. Jak jím, tak se cítím, tak je mi dobře. I psychologie se do těchto řemesel prolíná neuvěřitelně hluboko, protože si nesete paměťovou stopu jídla,“ popisuje cukrářka s tím, že si dokonce jsme schopni vybavit kdy, kde a s kým jsme ten který dezert ochutnali. „A podle toho můžete ovlivnit pozitivní vnímání – a nebo negativní – toho, co konzumujete,“ vysvětluje.

Střecha podle tradiční receptury vyladěné Mirkou van Gils Slavíkovou.

Jako příklad uvádí zákusek zvaný střecha. „Pamatujeme – i já, že tenkrát byla třeba střecha definitivní bomba. No nebyla. Nebyla,“ konstatuje trpce a vysvětluje, že kvalitní suroviny nahrazoval alginát nebo tuková kakaová poleva. Přitom historicky byla česká cukrařina velmi prolnutá s Francií, kde si také Mirka van Gils svoje cukrářské vzdělání doplňovala.

„Hraje v tom velkou roli nostalgie a osobní rodinné vzpomínky – když jsme chodili s rodinou do těch cukráren, tak to přeci muselo být a bylo úplně dokonalé a nejlepší,“ podotýká. Ve skutečnosti musí receptury na tyto tradiční dezerty ve svých knížkách upravovat, aby byly opravdu jedlé a chutné i dnes.

Je pro ni totiž docela zásadní, aby čtenáři předala knihu, která je funkční. Každý recept zkouší třeba pětkrát, aby se na něj dalo dokonale spolehnout. „Znovu napékám ten recept, abych zjistila, jestli je tam všechno v pořádku. Jestli to všichni vy, kteří nejste pekaři a cukráři, jestli to dokážete,“ říká. A dodává, že je pro ni největší odměnou, když se jí někdo pochlubí, co podle jejího receptu vytvořil. „Já jsem na to hrozně pyšná a vždycky říkám: když je můj student lepší než já, tak, tak to je na medaili, protože já jsem zatraceně dobrý učitel,“ uvedla s nadsázkou.

A co blížící se Vánoce? Jaké jsou tipy na předvánoční pečení od profesionální cukrářky, která má jen na Facebooku více než dvě stě tisíc sledujících? „Stačí pár drobných bodů, které když naplníte, tak se to vždycky povede: pracovat s láskou, udělat si čas na pečení, netajtrlíkovat jinde, a pak je to o kvalitě surovin. A jakmile se začnete soustředit se svařáčkem vedle sebe, začne vám to vonět, pustíte si vánoční hudbu,“ vypočítává správné ingredience. A dodává: „To se prostě musí zadařit. To jinak nejde.“

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ostrov nabídl k adopci přemnožené kozy. Zaplavily ho žádosti z celého světa

11. května 2024  8:45

Malý italský ostrov Alicudi se snažil zbavit přemnožených divokých koz, a tak je na začátku dubna...

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

Australský rybář si vytáhl z vody rybu za milion dolarů

14. května 2024

Devatenáctiletý rybář chtěl jen nakrmit svou rodinu. Místo toho se mu povedlo chytit rybu...

Hroši ve Dvoře jsou opět vypuštěni do jezera, užijte si je naživo i online

13. května 2024  10:01

Přímý přenos Skupina pěti dospělých hrochů a jednoho mláděte, samičky narozené letos v lednu, se po zimě opět...

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...