Úterý 10. prosince 2019, svátek má Julie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 10. prosince 2019 Julie

Deset geniálních triků pro dokonalé vánoční pečení

aktualizováno 
Cukroví při troše snahy zvládne upéct každý. Jak to ale udělat, aby se o ně hosté prali? Pro rady a zajímavé recepty jsme zašli do kulinářského ateliéru Appetito, kde nám svoje fígle prozradila "profesorka" umělecké cukrařiny Mirka van Gils Slavíková.

Brusinková lahůdka, recept najdete v boxu | foto: Jana Černá

Kurz pečeni má velkou výhodu pro každého, kdo neměl možnost okopírovat všechny fígle maminky a babiček. Dozví se tam finty, které v běžných kuchařkách nenajde. Právě tyto vychytávky ale odlišují průměrný výsledek od mistrovského.

Mirka van Gils Slavíková

My jsme začali klasikou, která nechybí na téměř žádném svátečním stole, tedy vánočkou.

True

Umělecká cukrářka vánočku nepřipravuje z kvásku, ale ze sušeného droždí. "Má jednu velkou výhodu: máte ho vždycky doma a nezkazí se jako čerstvé," směje se Slavíková.

Chce to ale hodně zahřát máslo a mléko. "Ohřívám je společně až na 70 stupňů, těsto je potom krásně teplé a hezky kyne."

True

Do vánočky přidává kromě klasických hrozinek a mandlí i kandované ovoce (nezapomeňte je proprat a poté případně namočit do likéru) a brusinky. Vysvětluje to tím, že spoustě mlsounů vadí hrozinky, ale brusinky už ne. Proto peče i několik vánoček čistě jen z těchto sušených plodů.

Do vánočky kromě klasických hrozinek a mandlí můžete přidat i kandované ovoce

True

Připomíná, že v těstě nesmí chybět sůl. Mouku doporučuje prosít přes síto a tím provzdušnit. "Pokud ale máte robot, není to nutné, protože tuto práci vykoná hnětením za vás," prozrazuje. Do těsta přidává jen žloutky, protože bílek vysouší těsto.

True

Jednotlivá patra spletená z copů doporučuje cukrářka zafixovat špejlemi. Vždycky píchá dvě k sobě křížem. Vánočku Slavíková potírá až těsně před tím, než ji dává do trouby. "Jinak by vejce uschlo a vánočka by pak nebyla krásně lesklá," prozrazuje. Když po upečení štědrovnice, jak se dříve říkávalo vánočce, zchladne, zabaluje ji do alobalu a poté dává ještě do igelitového sáčku.

Vánočka zafixovaná špejlemi

Recept na vánočku

  • 150 gramů másla
  • 80 gramů cukru krystal
  • 4 žloutky
  • špetka soli
  • vanilka
  • balíček sušeného droždí
  • čtvrt litru mléka
  • 500 gramů hladké mouky
  • 100 gramů hrozinek (brusinek)
  • kandované ovoce
  • 50 gramů citronády
  • kůra z jednoho citronu
  • 100 gramů oloupaných, opražených mandlí, nahrubo nasekaných
  • trocha strouhaného muškátového oříšku
  • 1 vejce na potření
  • oloupané celé mandle na ozdobu

Ohřejte společně máslo a mléko. Prosijte mouku, přidejte do ní droždí a ostatní suroviny a pak i ohřáté máslo s mlékem. Těsto by i po vypracování mělo zůstat teplé, zakryjte ho proto v míse utěrkou. Vánočku nechce kynout. Můžete ji také večer zadělat - pak ale neohřívejte mléko a máslo - a nechat přes noc kynout a ráno ji upéct. Copy zafixujte špejlemi a nechte ještě krátce kynout. Pak potřete vyšlehaným vejcem, na každou část copu položte mandli, nechejte trochu oschnout a ještě jednou potřete vejcem. Pečte při 180 stupních asi hodinu.

True

Cukrářka Slavíková nám poradila i triky pro nepečené cukroví. Doporučuje vybírat vždycky jen ty nejkvalitnější suroviny. "Musíte dávat pozor, aby byly čerstvé. Zpracovávejte je v pokojové teplotě, zabráníte tak sražení," radí.

Sama ráda pracuje při tvarování nepečeného cukroví s čokoládou. "Je tím nejlepším pojidlem," líčí na základě svých zkušeností. Používá ji také na polévání a nejen hořkou, ale i bílou nebo mléčnou.

True

Pokud děláte cukroví s ořechy, je vždycky lepší je předem opražit. Snažte se také využívat vlašské ořechy z předcházejícího podzimu. Dejte ale pozor, aby nebyly žluklé.

True

Slavíková doporučuje připravovat karamel na másle a s medem. Na základě svých zkušeností ví, že se tím zamezí hrudkovatění.

True

Všechny suroviny si připravte na stůl s dostatečným předstihem, aby měly pokojovou teplotu. "Základem je provzdušnění, proto doporučuji všechny sypké suroviny prosít," radí Mirka van Gils Slavíková.

Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny

Dále radí utřít při přípravě pevných těst máslo, cukr a žloutky do pěny. Sama nám ukázala, jak musí pěna vypadat: je světlá, vzdušná, hned byste olízali metličky.

"Příprava těst musí být krátká, ale důkladná," vysvětluje, "abychom těsto nespařili, pak je jako gumové."

True

"Mám pro vás ještě jeden krásný tip. Do kakaových těst přidávejte pomerančovou či mandarinkovou kůru a do bílých těst zase citronovou či limetkovou. Těsto provoníte a dodáte mu zajímavou chuť," prozrazuje svůj další trik, který vám pomůže upéct to nejlepší cukroví.

Strouhání citronové kůry

A jak si poradit s kůrou z citrusů? Slavíková ukazuje skvělý trik. Položte přes ostrou část struhadla kousek pečicího papíru a dobře omytý plod strouhejte přes něj. Poté stačí z papíru nožem ostrouhanou kůru stáhnout.

True

Na pečení cukrářka nepoužívá vanilkový cukr, ale pravou vanilku. "Lusk rozřízněte a tupou stranou nože stáhněte semínka do těsta." Lusk ale nevyhazujte, přidejte ho do lahve s rumem. Tím získáte výrobek dva v jednom - rum s vanilkou. Do pečení se skvěle hodí.

True

Na kurzu pečení vánočního jsme se Slavíkovou připravili i netradiční citronové sušenky a brusinkové bochánky.

"Tyto sušenky se zrodily pro milovníky citronové chuti, možná lépe řečeno citrusové chuti. Místo citronů můžete použít i pomeranč," říká Slavíková. Brusinková lahůdka zase patří k jejím oblíbeným receptům. "Vždycky si říkám, že letos už je péct nebudu a zkusím něco jiného, nakonec ale stejně neodolám a peču je v několikanásobné dávce," uculuje se. Na kurzu jsme jedli brusinkové lahůdky ještě horké, tak byly neodolatelné.

Autoři:
  • Nejčtenější

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Hořký čaj? Nesmysl! Pediatr v knize vyvrací mýty o domácím léčení dětí

Hradecký dětský lékař Ladislav Hanousek vydal knihu Maminko, není mi dobře, která má rodičům pomoci s léčbou i výchovou...

  • Další z rubriky

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Ochotní sousedé i úklid cenností. Sedm rad, jak zabezpečit chalupu na zimu

Jen za první polovinu letošního roku napáchali zloději v rekreačních objektech škody za více než osmnáct milionů korun....

OVĚŘENO: 5 tajemství Miss, jak si udržet krásnou pleť
OVĚŘENO: 5 tajemství Miss, jak si udržet krásnou pleť

Zimní počasí naši pleť neúměrně zatěžuje. Chlad a vítr ji poškozují a vysušují. Ztrácí tak důležité živiny, které je třeba doplňovat. Jak udržet pokožku zdravou a krásnou i v tomto nevlídném počasí? Své tipy prozradila Miss Face Czech Republic Nikola Uhlířová.

Najdete na iDNES.cz