S palačinkovým dortem se všichni soutěžící nějak popasovali: palačinky přece jen doma peče asi každý, i když zdaleka ne všichni dostanou k patnáctinám palačinkovač jako Jana. Není divu, že je to i při svém mládí tak šikovná a zkušená pekařka. I její palačinkový dort byl naprosto precizní, zdobený tón v tónu, porotu a pravděpodobně i diváky České televize nadchnul i originálním zdobením karamelem.
To technická výzva od porotkyně, blogerky a lektorky cukrářských kurzů Míši Landové, to už byl větší oříšek, přestože mají soutěžící v tomto případě k ruce jak podrobný recept a pracovní postup, tak i potřebné ingredience. Nicméně boj to byl skoro pro všechny, v podstatě jen Jana, Zdeněk a Markéta si mohli oddychnout, jak se jim střecha povedla.
Vlevo palačinkové dorty od Václava a Dominiky, vpravo střecha, technická výzva 3. kola.
Tento tradiční český zákusek chce prostě své a je poměrně pracný i na sestavení, a tak není divu, že k srdci zřejmě nepřirostl ani těm soutěžícím, kterým se povedl. V některých případech ovšem výtvory zákusek moc nepřipomínaly, takže už se pomalu začínalo rýsovat, kdo by asi tak mohl ve třetím soutěžním kole vypadnout.
Ne každá stavba z perníku vydrží...
Střechu či střechy všichni soutěžící řešili nakonec i ve své kreativní výzvě, protože za úkol, který už si promysleli doma, měli stavbu z perníku, která měla být vysoká alespoň 25 centimetrů. Také měla pěkně držet pohromadě, být nazdobená a perník vonět a chutnat opravdu medově.
Peče celá zeměII. řadu soutěže můžete sledovat každou sobotu po dvacáté hodině, v repríze ve středu po obědě nebo v iVysílání České televize. |
Upéct opravdu dobrý perník je totiž umění, to se ví nejen v Pardubicích. „Perníkářství je předchůdce cukrařiny,“ vysvětlil pro diváky pořadu pardubický perníkář Pavel Janoš s tím, že vyhlášení perníkáři vždycky byli i v Praze. Vždyť právě po nich, tedy po caletnících, jak se jim říkalo, je pojmenována Celetná ulice u Staroměstského náměstí v Praze.
A také dodal, že výsledek je vždycky tak trochu překvapení. Což by určitě podepsali i všichni soutěžící, protože ne všem se s perníkem dařilo, jak si představovali. Ano, všichni měli úžasné plány a většina je také dotáhla do zrádného konce. Nicméně ne všechny stavby se podařilo zkolaudovat.
Smůlu měla Dominika, které se nepovedla už technická výzva. A její perníkový kostelík měl sice vitrážová okna a pěkné zdobení, ale celý se zhroutil dřív, než ho stačila odnést k hodnocení. Což ve finále rozhodlo a musela soutěž opustit. Útěchou jí bylo, že porotcům chutnal její perník.
Václavovi nakonec jeho rozhledna z Petřína pohromadě držela, ale tu skutečnou nepřipomínala ani náhodou. To Veronice se její odvážná perníková stavba skleníku s obřími okny prosklenými želatinovými plátky opravdu povedla, byl to skvělý nápad.
Vlevo 3D šmoulí vesnička, vpravo skleník jako živý.
A naprosto pak porotu nadchla Markétina 3D šmoulí vesnička, což ji vyneslo tento týden na pomyslní pekařský vrchol a odnesla si titul pekařka týdne. Jak peče Markéta doma, to můžete vyzkoušet na jejím oblíbeném rodinném receptu.
Ořechové indiánky od Markéty TomáškovéStarý rodinný recept babičky Dobromily Ingredience na korpus: 130 g másla, 200 g cukru krupice, 5 polévkových lžic holandského kakaa, 3 vejce, 250 ml mléka, 1 kávová lžička jedlé sody, 250 g polohrubé mouky a 100 g mletých vlašských ořechů. Na krém 150 g másla a 50 g Nutelly, a na dokončení 200 g tmavé čokolády a 1 kávová lžička olivového oleje. Máslo, cukr, kakao a žloutky utřeme do pěny. Přilijeme mléko a rozmícháme. Mouku a sodu prosejeme a přidáme k ní ořechy. Tuto sypkou směs zašleháme do základu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do těsta. Hotové těsto rozdělíme do formiček ve tvaru polokoule, které jsme předtím vymazali sádlem a vysypali jemnou strouhankou. Nemáme-li formičky, použijeme košíčky na muffiny. Pečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Na krém vyšleháme povolené máslo do pěny a přidáme Nutellu. (Případně lze použít jakýkoliv jiný oblíbený krém.) Došleháme a naplníme cukrářský sáček s hladkou špičkou. Vychlazené korpusy ze spodní strany ostrým nožem nařízneme do tvaru kuželu. Do polokoule stříkneme trochu krému a zaklopíme vyříznutou částí. Necháme ztuhnout. Poté namáčíme v čokoládě a nahoře zdobíme čtvrtkou vlašského oříšku. |