Planeta se otepluje, ale je to industrializací? Ptá se vědec z Bernu

aktualizováno 
Podle výzkumů, které vedl Stefan Brönnimann, je velmi těžké porovnávat současné změny klimatu s dobou před začátkem industrializace. V době před začátkem průmyslové revoluce totiž došlo k velkému množství sopečných erupcí, které planetu ochladily, takže příliš nejde tento bod používat jako počátek měření.

Výbuchy sopek na začátku 19. století byly příčinou malé doby ledové v Evropě. | foto: Profimedia.cz

Podle jeho práce, kterou si můžete přečíst například v ScienceDaily, se totiž současní výzkumníci velmi rádi odvolávají na předindustriální dobu, aby dokázali změnu počasí a tím ukázali vliv člověka na změnu počasí. Rád by svou prací přinesl trochu rovnováhy na vnímání tohoto jevu a ukázal, že problematika je trochu složitější a nelze ji vidět černobíle.

Oteplování planety

„Sopky v tropech se v letech 1808 až 1835 zbláznily. Během této krátké doby nejen vybuchla sopka Tambora v Indonésii, ale byly tam i další čtyři velké erupce. Tato neobvyklá řada sopečných erupcí způsobila v Africe dlouhotrvající sucha a přispěla k poslednímu zesílení ledových příkrovů ledu alpských ledovců během malé doby ledové,“ tvrdí Brönnimann.

Podle výzkumů sopečné erupce ovlivnily počasí na dobu několik desetiletí. V polovině 19. století se výrazněji ochladilo a od té doby se vnímá jako malá doba ledová. 

V tom důsledku přetrvávalo oslabování afrických a indických monzunových systémů a posun atmosférického oběhu nad atlantickým a evropským prostorem. To vedlo k nárůstu nízkotlakých systémů procházejících střední Evropou, což se odrazilo i na počasí.

Poslední postup ledovců v Alpách od 20. do 50. let 20. století, zobrazený na obrazech a dokonce i na starých fotografiích, je důsledkem zvýšeného srážení způsobeného změnou cirkulace v kombinaci s nízkými teplotami. Odrazilo se to i na růstu ledovců.

Nová studie nejen vysvětluje globální klima na počátku 19. století, ale je také relevantní pro současnost. „Vzhledem k velkým klimatickým změnám na počátku 19. století je obtížné definovat předindustriální klima,“ vysvětluje vedoucí autor Stefan Brönnimann

Tedy vlastně bod, od kterého bychom se měli „odpíchnout“. „Když zavedeme počáteční bod do přelomu 19. a 20. století, můžeme konstatovat, že je planeta teplejší o stupeň, když do první poloviny 19. století, bude to o 1,2 °C,“ vypočítává  Brönnimann.

A to souvisí i s politikou, která by měla stanovit cíle omezení zvýšení průměrné teploty planety na maximálně 1,5 až 2 °C. Podle klimatologa se od referenčního období ze začátku 19. století teploty zvedly daleko více, ale problém klimatologů anebo spíš politiků spočívá v tom, od jakého bodu se vlastně začne počítat.

Autor:

Nejčtenější

Šlechtění psů se zvrtlo. Módní plemena jsou oblíbená kvůli deformitám

Roztomilý Coton de Tulear

Touha měnit podoby psů se zvrhla. Tvoříme psy co nejmenší, v neobvyklých barvách, s roztomilými výrazy. Proto nemůžou...

Bambus vám vyroste rychle. Jen dejte pozor, aby se nevymkl z rukou

Bambus patří do každé zahrady s japonskými prvky.

Tato elegantní okrasná tráva je jako stvořená pro netrpělivé zahradníky. Bambus během několika let dokáže prostoupit...

Místo přítelkyně mazlíček. Svobodní britští muži se zamilovali do koček

Stále většímu množství mladých mužů v Anglii vyhovuje soužití s kočkou....

V Anglii vzniká nový fenomén. Svobodní muži si zamilovali kočky. Díky nim se totiž necítí osaměle a nejsou tak nuceni...

Jsou soběstační v ovoci a zelenině a kvetoucí zahrada jim dělá radost

Opečovávaná okrasná část zahrady na podzim, plná barev.

Cesta z města. Alespoň na důchod. To je příběh zahrádky paní Věry, která se v důchodovém věku přesunula spolu s...

Zahrada ve městě jako dokonalý zelený obývák. Čistě pro relax a bylinky

Vyvýšenou část pozemku manželé od zatravněné části zahrady oddělili gabiony a...

S pokorou nazývají svůj zelený dvorek u rodinného domu jen odpočinkovou zónou. Z respektu k těm, co na svých zahradách...

Další z rubriky

Wagyu, japonský poklad chovají i v Česku. Ale nesmí se jmenovat Kobe

Wagyu z farmy Krontorádových

Opravdoví znalci říkají, že kus wagyu steaku v puse vás zaplaví štěstím. Z řeznického pultu na vás doslova svítí jeho...

Zkuste lososa trochu jinak. Třeba jako karbanátky nebo s houbami

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

Jen pár minut na grilu stačí, aby lahodné maso lososa zpříjemnilo letní večer. Do jednoduchých a rychlých receptů...

Bublanina. Čerstvá bomba přímo ze zahrádky, která je hotová v mžiku

Upečenou bublaninu posypejte práškovým cukrem.

Co s letním ovocem ze zahrady? Upečte si bleskově rychlou a snadnou bublaninu. Díky zakysané smetaně se nevysuší a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz