Sekat trávu, nebo nesekat? Sekat s cílem, řekli odborníci v Rozstřelu

  15:00aktualizováno  5. srpna 12:30
V horkém létě s minimálními srážkami není snadné udržet trávník hustý a svěže zelený. Alespoň ne bez závlahy, případně péče zohledňující momentální počasí i stav trávníku. Nesekat vůbec je druhé krajní řešení. Ideální přístup hledají i odborníci.

Delší období veder v kombinaci s minimálními srážkami a suchem v posledních letech přinesly vášnivé diskuze o tom, zda se má při vyšších letních teplotách sekat tráva. V Rozstřelu zasedli ke společné debatě na toto téma zahradník a vysokoškolský pedagog a publicista Ondřej Fous a Jan Šíma z ministerstva životního prostředí. 

Fotogalerie

Odpověď není jednoduchá ani jednoznačná. „Co, kdy a proč sekat záleží na tom, jestli jde o parterový trávník, parkový trávník nebo louku.  Nezavlažovaná společenstva je třeba sekat na jaře, kdy je dostatek srážek. A když je sucho, nechat stébla tzv. spát,“ vysvětluje v debatě Ondřej Fous.

V extrémních případech totiž mění nekompromisní pravidelné sekání trávníky či louky v suchá a vyprahlá místa. Zastavení sečí ve městech zase otevírá bránu teplomilné vegetaci a řada městských koutů se mění v nepěkná zarostlá houští. Navíc se v takových místech daří klíšťatům. Sekat by se tedy mělo s jasným cílem, čeho chci dosáhnout. Obecná rada neexistuje.

Veřejná zeleň, ať už jde o trávníky či louky, potřebuje adekvátní péči. „Louka nevzniká nesekáním. Historicky vznikala sekáním a pastvou, pak je bohatá a druhově pestrá, jinak výhledově končí jako les. Trávníky potřebují zase jinou péči. Když se neseká a nechají se dozrát semena jednoletých ruderálních plevelů – jak se to teď na moha místech děje – zadělává se na problém,“ vysvětluje zahradník.

Vodu v zahradě udrží kompost plný humusu

Paradoxně jsou na tom podle něj v péči o zeleň lépe menší obce a města, které se musí starat o větší plochy (v přepočtu na obyvatele). Často totiž spolupracují s odborníky a nechají si poradit. Zeleň potřebuje individuální a odbornou péči, a to se podle Ondřeje Fouse hodně často neděje.

„U nás chybí podpora občanů, aby se do správy zeleně vrátila odbornost. Veřejnost musí aktivně dát najevo, o jakou zeleň stojí. Nelze se aktivizovat jen v případě kácení vzrostlých stromů,“ konstatuje zahradník, který je mj. spoluautorem řešení nové podoby Čelakovského sadů a okolí Národního muzea v Praze (viz fotogalerie).

Čelakovského sady a okolí Národního muzea - srovnávací fotografie z roku 2018...
Čelakovského sady a okolí Národního muzea - srovnávací fotografie z roku 2018...
Čelakovského sady a okolí Národního muzea - srovnávací fotografie z roku 2018...
Čelakovského sady a okolí Národního muzea - srovnávací fotografie z roku 2018...

Čelakovského sady a okolí Národního muzea - srovnávací fotografie z roku 2018 vs. 2019

Právě odborníci si umějí poradit i s kouty, kde rostou jen kopřivy, lebeda a bodláčí. Nelze to ovšem změnit ze dne na den, navíc není nikdy úplně hotovo. Proto zadávání jednorázových zakázek nemá smysl, zeleň potřebuje pravidelnou odbornou péči. Bez následné péče se žádný trávník ani nová výsadba stromů či keřů neobejde, na tom se oba hosté jednoznačně shodli.

A co mladé usychající stromy v Praze? „Do vybudování podmínek pro život nového stromu je potřeba investovat spoustu prostředků: aby odolával vandalismu, aby měl dostatečný prokořenitelný prostor a šanci vůbec přežít. Nutná je minimální tříletá individuální péče, poté i následná,“ vysvětlil Ondřej Fous a dodal, že výsadbou péče o stromy nikdy skončit nesmí a odbory péče o zeleň by za jejich stav měly nést odpovědnost.   

„Každý park má mít svého zahradníka a četníka. A místní by je měli znát. Dokud tomu tak nebude, nemůže péče o zeleň fungovat,“ je navíc přesvědčen Ondřej Fous, který má v tomto ohledu dobrou zkušenost z pražské Stromovky. Tam se totiž místní o stav své zeleně aktivně zajímají a nejsou k němu lhostejní. 

Autor:

Nejčtenější

Pivo si vaří v paneláku a královsky se baví. Domácích vařičů přibývá

Ochutnávka – asi nejzajímavější fáze domácího vaření.

Staletá tradice českého pivaření má nový fenomén. Stále víc lidí se baví samovýrobou a experimentováním s nekonečným...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Česku hrozí první mrazíky. Připravte se a zachraňte úrodu ze zahrádky

O zeleninu na zahrádce musíte řádně pečovat.

Letos hrozí podle meteorologů přízemní mrazíky poněkud dříve. Některé druhy zeleniny však ještě nestačily pořádně...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Nejlepší bio pochoutka roku je sušené maso. Je od mlsné kozy

Barbora Filípek Spitzová na své farmě

Na zemědělskou tradici svého otce i dědy Barbora Filípek Spitzová navázala teprve před čtyřmi lety, ale už nyní se jí...

Další z rubriky

Čtenáře nejvíc zaujala přírodní zahrada, kterou pomohly navrhnout děti

Vítězné zahrady 2. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Dvoukolovou soutěž Nejkrásnější zahrada jsme vyhlásili na počátku června. Do druhého kola jsme vybrali dvacet dva...

Česku hrozí první mrazíky. Připravte se a zachraňte úrodu ze zahrádky

O zeleninu na zahrádce musíte řádně pečovat.

Letos hrozí podle meteorologů přízemní mrazíky poněkud dříve. Některé druhy zeleniny však ještě nestačily pořádně...

ANKETA: Výběr pěti nejkrásnějších zahrad z druhého kola soutěže

V anketě najdete 22 vybraných soutěžních zahrad. Všechny jsou něčím zajímavé a...

Desítky zahrad, na kterých naši čtenáři odvedli spoustu práce, aby se dobrali svého snu. Mnohdy metodou pokus omyl,...

Tam kde lišky dávají dobrou noc, zahrada přerostla přes plot k silnici

Jezírko dodává zahradě energii vody a jako vodní zdroj přitahuje spoustu...

Místo, které nebylo lehké vytvořit a všechny to stálo opravdu velké úsilí. Pro rodinu paní Renaty jeden z důvodů, proč...

Najdete na iDNES.cz