Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ocílku mějte vždy při ruce. Prodloužíte si tím interval ostření nože

Ocílka je pro každého kuchaře pomocníkem pro denní provoz, kdy je potřeba jen lehce oživit ostří, aby se mu dobře pracovalo. Proto ji používá mnohokrát denně. Naopak při broušení se z gruntu rekonstruuje fazeta nože a ubírá se tak materiál čepele. Podle frekvence používání si kuchaři nechávají brousit nože klidně i dvakrát za rok.

„Na trhu najdete velké množství ocílek, od obyčejných kovových po diamantové a safírové, kulaté nebo ploché,“ vypočítává brusič Marek Neuman. Podle kvality a věhlasnosti značky se odvíjí i cena, která se pohybuje od několika stokorun až po jednotky tisíc.

Neumann vřele doporučuje při koupi zaměřit pozornost na keramické ocílky, které mají tvrdost až 90 HRC. „Mají jedinou podstatnou nevýhodu – jsou velmi křehké. Takže když ocílku upustíte na tvrdou podlahu, máte z ní dvě,“ upozorňuje. Nestojí přitom mnoho, solidní keramickou ocílku koupíte za pár stokorun.

Křehkost je obecná vlastnost keramických materiálů, už před lety jsme si vyzkoušeli v době boomu keramických nožů, jak citlivé jsou na pád z kuchyňské linky na tvrdou podlahu

Brusíř ještě zmiňuje drobný kaz na kráse. Keramická ocílka je většinou bílá, a jak na ní ulpívají drobné částice kovu, má tendenci tmavnout. Je to ovšem jen kosmetická vada, se kterou je třeba dopředu počítat. Kdo je obzvláště útlocitný, může si tmavé stopy vymazat obyčejnou gumou.

Podstatné je ovšem to, jak s ocílkou pracovat, aby se stala užitečným pomocníkem. Jde o to, aby se při oživení fazeta srovnala pod správným úhlem.

V televizi vidíte, jak kuchař vždy před tím, než ho použije, rutinně přejede nůž ocílkou a až pak se pustí do práce. To je klíčový moment. Nelze čekat, že bude mít domácí kuchař praxi letitého profesionála, a při oživení bude mít takzvaně v ruce dodržení správného úhlu mezi nožem a ocílkou.

Marek Neuman (46)

Původní profesí kuchař měl vždy blízko k nožům. Postupem času je začal i sbírat a zajímat se o výrobu a broušení nejlepších kousků z Japonska. Jeho koníček se později přeměnil v řemeslo a před dvěma lety vyústil v založení projektu Nože zVostra, specializovaného obchodu na broušení a údržbu nožů. 

Ruční broušení nožů si svoji popularitu a uznání našlo především mezi stovkami kuchařů. Brusičské řemeslo o rok později spojil Marek Neuman s předním výrobcem damaškových nožů Dellinger.

Proto Neuman doporučuje snadnou fintu, jak si s ocílkou poradit. Zapřete ji kolmo o podložku a přiložte nůž tak, že o jeho horní část opřete palec v polovině jeho plochy. 

Pod tímto vymezeným úhlem přejeďte nožem po ocílce dvakrát až třikrát z každé strany od patky až ke špičce. Zřetelně to vidíte na videu.

Můžete si udělat zkoušku. Nabarvěte fazetu nože obyčejným černým fixem a použijte ocílku. Pokud to bude pod příliš tupým úhlem, smaže se jenom část stopy na fazetě. Pokud dodržíte „palcový úhel“, smaže se téměř celá stopa.

Princip je podobný, jako se určoval úhel broušení v jednom předchozím článku, kde se řešilo, jak ostřit nůž na brusném kamenii A přesně tento úhel by se měl dodržet i při oživení a vytáhnutí ostří pomocí ocílky.

Ocílka tak vlastně nenápadně supluje jemné dobroušení a prodlužuje dobu, kdy je nůž schopný dobře řezat. Tím vlastně prodlužuje interval mezi jednotlivými broušeními a vám šetří peníze za odborný zásah.

Autor:
  • Nejčtenější

Nadřeli se, ale konečně na své zahradě žijí. Na terase, u ohně i u bazénu

13. června 2024

Soutěž Když se Lucie s manželem rozhodli postavit si dům v kopcovitém terénu na okraji Brd, od začátku...

KVÍZ: Poznáte naše ryby podle fotografie?

10. června 2024

Co Čech, to rybář, houbař nebo kutil, říká se. Jak jste na tom s rybařením právě vy? Poznáte, co...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

11. června 2024

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně...

Na zahradě po babi a dědovi si postavila dům a s rodinou buduje novou zahradu

11. června 2024

Soutěž Miluje zahradničení a má to štěstí, že u domu mají i poměrně velkou zahradu. „Nikdy bych nevěřila,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Posekám, ostříhám „bobany“ a kochám se, říká zahradní experimentátorka

10. června 2024

Soutěž Příběh této pečlivě zastřihované zahrady na Českolipsku začal před čtrnácti lety. Tehdy čtenářka...

Sám si navrhl i zrealizoval zahradu, kde vládne kámen. Jako ze žurnálu

17. června 2024

Soutěž S realizací proměny své zahrady na Uhersko-Hradišťsku začal čtenář Marian krok za krokem na podzim...

Ráj s altánkem a jezírkem pro tátu na vozíku pomohli vybudovat kamarádi

16. června 2024

Soutěž Dvougenerační soužití v rodinném domě je poměrně běžné, obzvlášť v menších obcích. Aby se impulsem...

Celé kuře na grilu za dvacet minut? Mistři vědí, jak na to

15. června 2024

Dnes Jan Horký s Davidem Valíčkem připraví celé kuře v oblíbeném cajun rubu za neuvěřitelných 20...

Mládě pražských vombatů už vykukuje mámě z vaku, v sobotu jej čekají křtiny

14. června 2024

Je to tvor tak zvláštní, že přitahuje pozornost, ač vypadá jako velká tlustá šedivá myš. Ovšem...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...