Berberská pizza je marocký poklad. Je oblíbená jako ta italská u nás

aktualizováno 
Pizza je jedno z nejuniverzálnějších světových jídel. V každém regionu nebo zemi se připravuje trochu jinak, podle surovin, které jsou v místě nejsnáze k dispozici. Proto bude jinak vypadat v Itálii, v Řecku, Francii, Americe nebo dokonce na Sahaře.

Madfouna označovaná také jako berberská pizza je populárním marockým pokrmem. | foto: Profimedia.cz

Nejlépe je to možné doložit například na takzvané berberské pizze, které se také říká madfouna. Ač se jí říká pizza, není typická tím, že by šlo o koláč těsta potřeného náplní a zapečený, ale je to vlastně placka plněná masem, lojem, kořením a bylinkami. Některé recepty jako volitelnou další náplň přidávají vejce a mandle.

Pizza jako fenomén

Prapůvodně se placka pekla v jámě v písku, kde se dno vysypalo kameny, které se v tomto ohništi rozpálily. Syrová placka se přiklopila plechovým krytem a na něj se nasypaly další uhlíky.

V místech, kde se těsto přímo dotýkalo kamenů, byla placka trochu spálená, ale před konzumací se oškrabávala nožíkem. 

Dnes se často připravuje v klasické troubě, ale hodně rodin, které žijí v poušti tradičním způsobem, používá starý způsob přípravy madfouny na ohništi. A navíc napříč celou společností panuje shoda, že pravá madfouna je právě ta upečená klasickým způsobem, kde jí živý oheň dává další chuť kouře a příprava v konvenční troubě ji nikdy nenapodobí.

Tradiční způsob pečení madfouny v jámě vyložené rozpálenými kameny

Tradiční způsob pečení madfouny v jámě vyložené rozpálenými kameny

Přesto se zdá, že se z madfouny v Maroku stává fenomén cílící hlavně na turisty. Začínají vznikat podniky, kde je berberská pizza hlavním pokrmem – podobně jako dnes najdeme pizzerie  prakticky v každém městě. Některé podniky už dokonce zavedly krabice podobné těm na pizzu, protože se zvyšuje množství lidí, kteří si ji chtějí odnést domů.

Chlebová placka se vyrábí vlastně tak, že používá klasické těsto na saharský arabský chléb. Smíchá se mouka, droždí, sůl, olivový olej a voda, těsto se hněte až do elastické konzistence a pak se protáhne do kulatého tvaru. Do středu se přidá náplň a okraje se přehnou tak, aby bylo možné u středu okraje spojit (podobně jako když se tvarují české buchty).

Jako maso se používají hovězí nebo jehněčí filety z nejjakostnějších částí dobytka, ale je možné recept „ošidit“ tím, že se polovina kvalitního masa nahradí mletým.

Každá rodina má vlastní verzi madfouny. Někteří používají více základních ingrediencí, jako jsou vejce, rajčata a slunečnice nebo mák, zatímco ostatní přidávají mandle, kešu, olivy, jehněčí, kuřecí maso, mleté ​​hovězí maso nebo plátky vařeného steaku. Možnosti jsou prakticky nekonečné.

Autor:

Nejčtenější

Snažte se dostat vodu do zahrady, radí zahradní architekt Ferdinand Leffler

Pozor na náročnost. Voda v přírodním jezeru je živá a poskytuje domov řadě...

Voda v zahradě je nesmírně přitažlivá a současně citlivá na péči. Dodává ovšem místu nenahraditelnou atmosféru a tlumí...

Dešťová voda je pro zahradu spása, v suchu se nebudete bát o budoucí úrodu

Takto to vypadá v praxi, když vám na zahradě instalují akumulační nádrž.

Vodu z deště zachycují lidé do sudů snad od nepaměti. Pro záhony je prospěšnější než ta z kohoutku. Vybudovat můžete i...

Extrémně svažitý pozemek manželé podpírají kamennými zídkami i pražci

Zahrada v malé obci na Brněnsku je vybudována na svažitém, hodně kamenitém...

Když si pan Martin z jižní Moravy pořídil spolu s manželkou svažitý pozemek orientovaný na jih, ještě netušil, co ho...

Rozkvetlá zahrada v centru Hodonína, kde se relaxuje i sbírá úroda

Zahrada u starého domu koresponduje s atmosférou místa. Asi byste netipovali,...

„Chceme dům se zahradou a ne se psím výběhem, řekli jsme si při hledání vysněného bydlení. A povedlo se. V roce 2013...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u flank steaku alias...

Další z rubriky

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u flank steaku alias...

Sýr a ratatouille. Odlehčené grilování do horkých dní podle Pohlreicha

Grilovaný kyperský sýr halloumi s ratatouille

Zdeněk Pohlreich rád ukazuje ve svém pořadu Rozpal to, šéfe! způsoby, jak se při grilováním necpat jen masem a...

ZE ŽIVOTA: Jak to vypadá, když hlídá táta
ZE ŽIVOTA: Jak to vypadá, když hlídá táta

Jak to u vás vypadá, když dáte dětičky na hlídání tátovi?

Najdete na iDNES.cz