Pondělí 4. července 2022, svátek má Prokop
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 4. července 2022 Prokop

Berberská pizza je marocký poklad. Je oblíbená jako ta italská u nás

Pizza je jedno z nejuniverzálnějších světových jídel. V každém regionu nebo zemi se připravuje trochu jinak, podle surovin, které jsou v místě nejsnáze k dispozici. Proto bude jinak vypadat v Itálii, v Řecku, Francii, Americe nebo dokonce na Sahaře.

Madfouna označovaná také jako berberská pizza je populárním marockým pokrmem. | foto: Profimedia.cz

Nejlépe je to možné doložit například na takzvané berberské pizze, které se také říká madfouna. Ač se jí říká pizza, není typická tím, že by šlo o koláč těsta potřeného náplní a zapečený, ale je to vlastně placka plněná masem, lojem, kořením a bylinkami. Některé recepty jako volitelnou další náplň přidávají vejce a mandle.

Pizza jako fenomén

Prapůvodně se placka pekla v jámě v písku, kde se dno vysypalo kameny, které se v tomto ohništi rozpálily. Syrová placka se přiklopila plechovým krytem a na něj se nasypaly další uhlíky.

V místech, kde se těsto přímo dotýkalo kamenů, byla placka trochu spálená, ale před konzumací se oškrabávala nožíkem. 

Dnes se často připravuje v klasické troubě, ale hodně rodin, které žijí v poušti tradičním způsobem, používá starý způsob přípravy madfouny na ohništi. A navíc napříč celou společností panuje shoda, že pravá madfouna je právě ta upečená klasickým způsobem, kde jí živý oheň dává další chuť kouře a příprava v konvenční troubě ji nikdy nenapodobí.

Tradiční způsob pečení madfouny v jámě vyložené rozpálenými kameny

Přesto se zdá, že se z madfouny v Maroku stává fenomén cílící hlavně na turisty. Začínají vznikat podniky, kde je berberská pizza hlavním pokrmem – podobně jako dnes najdeme pizzerie  prakticky v každém městě. Některé podniky už dokonce zavedly krabice podobné těm na pizzu, protože se zvyšuje množství lidí, kteří si ji chtějí odnést domů.

Chlebová placka se vyrábí vlastně tak, že používá klasické těsto na saharský arabský chléb. Smíchá se mouka, droždí, sůl, olivový olej a voda, těsto se hněte až do elastické konzistence a pak se protáhne do kulatého tvaru. Do středu se přidá náplň a okraje se přehnou tak, aby bylo možné u středu okraje spojit (podobně jako když se tvarují české buchty).

Jako maso se používají hovězí nebo jehněčí filety z nejjakostnějších částí dobytka, ale je možné recept „ošidit“ tím, že se polovina kvalitního masa nahradí mletým.

Každá rodina má vlastní verzi madfouny. Někteří používají více základních ingrediencí, jako jsou vejce, rajčata a slunečnice nebo mák, zatímco ostatní přidávají mandle, kešu, olivy, jehněčí, kuřecí maso, mleté ​​hovězí maso nebo plátky vařeného steaku. Možnosti jsou prakticky nekonečné.

Autor:

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Známe letošního nejošklivějšího psa na světě. Je to Pan Smíšek

V soutěži o titul nejošklivějšího psa na světě si letos vítězství připsal olysalý nalezenec z Arizony, sedmnáctiletý...

Superčerv si rád pochutnává na polystyrenu. Znamená naději pro recyklaci

Vědci zjistili, že určitý druh „superčerva“ může skutečně jíst plast, aniž by mu to uškodilo. To ukazuje cestu k...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pes v práci? Sobecké. Má spát 14 hodin denně, říká veterinářka Frühauf Kolářová

Premium O stále dokonalejším léčení zvířat, ale i sobecké lásce k domácím mazlíčkům vypráví veterinářka a univerzitní pedagožka...

Hledá se nejroztomilejší mazlík. Posílejte fotky, rozhodne férová anketa

Máte doma psa, kočku, papouška, chameleona či jiného zvířecího mazlíka? Říkáte si při každém pohledu na něj, jak je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ztratil jsem nůž, pozdravuj psa. Pohledy z tábora si hrají s emocemi rodičů

Premium I v internetové epoše se posílají pohledy z tábora. Dětská sdělení jsou sice stručnější, než bývala, ale o to...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

  • Další z rubriky

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody. Vyberte si z...

Užijte si včas kyselou zeleninu vhodnou na sladký koláč nebo na čatní

Rebarbora neboli reveň. Netradiční zelenina, která se hodí do slaných i sladkých receptů. Užijte si ji, dokud to jde,...

Slupky z okurek použijte na mravence, bramborové na chipsy, melounové naložte

Oloupat a hodit v lepším případě do kompostu. Ano, to je standard, ale jde to i jinak, lépe. To, co je pro většinu lidí...

Ohořelé dřevo ve zmrzlině a lívance na tálu. To je jiné letní grilování

Seriál Sezona grilování je tady, nad ohněm se dá kromě masa, ryb či zeleniny připravit i sladký dezert. Jak na heboučké...

Ani závěť už není zárukou hladkého dědictví. Nejvyšší soud změnil pravidla

Premium Nedávný rozsudek Nejvyššího soudu změnil zažitá pravidla prokazování platnosti závětí, které nejsou sepsány notářem....

Pavla Tomicová výrazně zhubla a s kolegy oslavila šedesátiny

Pavla Tomicová měla s Dášou Zázvůrkovou v květnu nehodu, když do kolegyniny Vespy před Národním divadlem nabouralo...

Herec a režisér Vojtěch Kotek se oženil. S partnerkou chodili více než rok

Herec Vojtěch Kotek (34) se ve čtvrtek oženil. Podle webu Expres.cz si vzal přítelkyni Radanu, se kterou chodí více než...

Móda z Varů: Luxus i lacinost. Sexy Ramba a Plodková. Třeštíková přestřelila

Na červeném koberci zazářily v den slavnostního zahájení 56. ročníku karlovarského filmového festivalu v luxusních...

Ruská ekonomika se hroutí, už není pochyb, ukazují nová statistická data

Ekonomika v Rusku se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek. Průmyslová výroba se propadla hned v několika...