Psí pizza: návod pro majitele pejsků, kteří by pro mazlíka skočili i do ohně

aktualizováno 
Psí pizza nesmí být hlavním pokrmem, ale jednou za čas poslouží jako vítané zpestření psí stravy. A s droždím zacházejte jen opatrně, ve větším množství nadýmá.

Takto závistivě psi koukají, jakoupak to laskominu si jejich páníčkové dopřávají | foto: Profimedia.cz

Zatímco vy si k nedělnímu obědu dopřáváte kachničku a jako moučník zakusujete bublaninu, vaši chlupatí mazlíčkové si pomlaskávají leda tak na obligátních granulích nebo konzervě. Jako pamlsek přežvýkávají neslaný nemastný psí suchar. Chcete jim udělat radost? Zpestřete jim jídelníček a upečte jim také nějaké dobrůtky. Potěší je třeba pizza z celozrnné mouky. Radostí vám oblíznou tvář z obou stran!

Recepty nejsou složité, přesto si na výsledcích pejsci pochutnají. Používejte co nejkvalitnější suroviny, abyste zvířátkům zbytečně nezatížili trávení.

Ani veterinář si nemyslí, že by domácí pizza byla pro zvířata velkým zlem. "Jednou za čas určitě jde udělat výjimku. Mělo by to být opravdu jen jako zpestření, nikoliv jako náhražka potravy," upozorňuje veterinární asistent Lukáš Hergert. "Nejopatrněji se chovejte u zvířete, které je zvyklé pouze na granule a konzervy," dodává.

Budete potřebovat

Základní ingredience na těstoNa těsto:

  • 3 hrnky celozrnné mouky
  • 2 žloutky
  • čtvrt lžičky sušeného droždí
  • půl hrnku vlažného domácího vývaru (kuřecího, hovězího)
  • špetku soli
  • 2 lžíce olivového oleje (malý tip: naši pejskové milují olej z tuňákové konzervy, který voní po rybě, použijte klidně ten)

Na zdobení:

  • rajský protlak
  • zeleninu
  • kuřecí maso, šunku
  • olej na potírání

Do celozrnné mouky přidejte droždí a sůl a promíchejte. S droždím opravdu šetřete, aby z něj pejskové neměli nafouknutý žaludek. Poté přidejte další suroviny.

Základní ingredience na těstoMísto dvou žloutků můžete použít jedno celé vejce

Na pizzu můžete místo dvou žloutků použít jedno celé vejce. Ale díky žloutkům bude pizza krásně nazlátlá. Díky vývaru bude zase vonět po mase, přesto jej lze nahradit vodou.

Ze všech surovin poté vypracujte nelepivé těsto. Příliš husté těsto nařeďte vývarem, do řídkého zase přidejte mouku. Těsto nechte v misce asi 15 minut odpočinout.

Zpracujte těsto

Poté z něj odkrajujte malé kousky, z nichž vytvarujte rukou (případně válečkem) malé placky (o průměru nepřesahujícím asi 10 centimetrů). Vyložte je na plech vystlaný pečicím papírem a jemně je po okrajích potřete olejem.

Vyválejte do malých placiček

Středy namažte rajčatovým protlakem - nepoužívejte kečup, je příliš sladký. Rajský protlak v malém množství psům neublíží. Pak pizzu nazdobte - přihlížejte samozřejmě k oblíbeným chutím svého čtyřnožce.

Základem je kuřecí maso nakrájené na malé kousky, aby se dobře propeklo i uvnitř. Můžete ho nahradit nízkotučnou dušenou šunkou. Nezapomínejte ani na zeleninu, použijte tu, kterou má váš miláček nejraději. Zatímco jeden chlupáč si pochutná na paprice, další by za ni tlapku do ohně nedal. Vhodná je například kukuřice, hrášek, mrkev nebo rajče.

Nazdobené minipizzy

Ačkoliv na "lidskou" pizzu sýr patří, na psí ho raději nepoužívejte. "Psům se táhnoucí se rozteklý sýr špatně žvýká a v žaludku hůře zpracovává," doporučuje veterinární asistent Hergert.

Pokud jste na pizzu použili kuřecí maso, pečte ji prvních 10 minut na 110 stupňů, poté přitopte na 150 a dopečte tak, aby bylo maso propečené i uvnitř. Pokud použijete šunku a více zeleniny, stačí péct asi 10 minut na zhruba 130 stupňů, aby se zelenina příliš nepřipalovala.

První ochutnání

První ochutnání

Pizzy vydrží v lednici bez problémů do druhého dne, přesto mějte stále na paměti, že pro psy rozhodně nejsou hlavní potravou, a proto to s jejich množstvím nepřehánějte.

Autoři:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Kastrace je pojistkou proti množení a utrpení koček, lze ji proplatit

Toto koťátko se našlo odložené u popelnic (spolu se svou matkou s třemi...

Přeplněné kočičí útulky, koťata odhozená do popelnic či do škarpy, zvířata žijící na ulici. Stav, který způsobil...

VIDEOKVÍZ: Poznáte psy a jejich páníčky? Prý se časem začínají podobat

Zkuste ve videokvízu poznat, komu patří pes.

Říká se, že psi a páníčci se navzájem podobají. Reportér iDNES.tv Matěj Smlsal se rozhodl zjistit, zda to platí. Pusťte...

Když i v Praze napadne sníh, mění se zoo v pohádkovou krajinu

Smečka vlků eurasijských

I na metropoli se v posledních dnech sem tam sype sníh a trojská kotlina tak nabízí i hodně nezvyklé pohledy. Copak vlk...

Najdete na iDNES.cz