Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Punčochář skvěle spároval langoše s holubem, Kašpárek se syrečky

  22:25
Vidět na vlastní oči Radka Kašpárka s Honzou Punčochářem, jak se cpou v pískovně Náklo u Olomouce langoši, až polykají sliny a mají boule za ušima, to musel být zážitek. Což Přemek Forejt dobře tušil, už když je tam zval. „Taková čuňárna a jak je to dobrý, že?“ neodpustil si.

Kuchaři Jiří Horák a Tomáš Valkovič spolu donedávna pět let vařili v karlínské Esce v Praze, aktuálně působí na pozici kreativních šéfkuchařů Ambiente. A pro zpestření si vymysleli a čas od času zorganizují originální jednodenní pop-upy jako Langōš fry day nebo mexické Ricas.

Mají už skvěle vyzkoušené, že to je jídlo, které když je poctivě připravené z poctivých surovin, tak skvěle zafunguje a je schopné rozjet nejednu úžasnou jízdu s přáteli. Proto si Přemek Forejt pozval jak Jirku s Tomášem a langoši, tak Honzu s Radkem do pískovny nedaleko Olomouce. Na kouzelné místo, kam se sám v létě rád zajede po přípravách v kuchyni odpoledne vykoupat a vyčistit si hlavu, a pak se vrací do Entrée.

Radka s Honzou by evidentně ani ve snu nenapadlo, že je pozve na langoše. Nicméně nadýchané těsto i ochucení přísadami, které si Tomáš s Jirkou připravují sami, je nadchlo. Prostě stará dobrá poctivá čuňárna.

A nebyl by to souboj, kdyby šéfkuchaři a majitelé pražských podniků, jako je michelinem oceněný Field a restaurace U Matěje, nemuseli tradiční langoše připravit také, a přitom je povýšit na ještě větší lahůdku.

Honzovi Punčochářovi langoše od Jirky s Tomášem na první dobrou připomínaly nadýchané vdolky naslano, nicméně raději si našel na internetu „zaručeně pravý recept na originální maďarské langoše“. Nikdy předtím je totiž nedělal. Originální byl ten recept každopádně, protože lepivé bramborové těsto dávalo tušit, že to nebude správná cesta.

„Když se něco nevede, tak se to za stálého míchání vylévá do záchodu,“ konstatoval suše Honza Punčochář a na další těsto už raději zadělal podle své vlastní hlavy, jak mu napovídala zkušenost. Prostě mléko, droždí, sůl, mouky už jen podle citu, a hlaďoučké těsto se najednou krásně rýsovalo.

Navíc měl u toho Honza čas promýšlet, jak právě ten svůj langoš vyšperkuje. Rozjel se, takže se rozhodl povznést jeho chuť tak, že by se ho nestyděl podávat u sebe v restauraci U Matěje. Chtělo to jen ještě nějaké červené maso. Kachnu nesehnal, ale nakonec se mu poštěstilo a sehnal své oblíbené holuby, s křehkým masem a výraznou chutí. Takže bylo jasné, že tady nebude langoš hlavní komponent. A všichni na to byli zvědaví, protože Honza se svou nechutí k langošům vůbec netajil.

To Radek Kašpárek měl s těstem na langoše jasno hned a těsto si na ně zadělal nejdřív ze všeho. Nic složitého: hladkou mouku ochutil solí a cukrem, promíchal, přidal 30 g čerstvého droždí, 300 g mléka a 100 g zakysané smetany, která langoš udělá vláčnější i chutnější. Viz video.

Tvarovat langoše oba naučil Tomáš. Stačí kuličku těsta rozmáčknout pěstí a vytvarovat do kruhu tak, aby zůstaly vyvýšené okraje. Přitom je dobré namáčet si ruce do rozpuštěného sádla, aby se těsto nelepilo, a placky pak péct z jedné i z druhé strany v oleji rozpáleném cca na 160 °C.

Langoš s trahným telecím a ochucenou zakysanou smetanou (Radek Kašpárek)

Rybí langoš s omáčkou čimičuri (Radek Kašpárek)

Tzv. obyčejný místní langoš s tvarůžky, špekem a slaninou (Radek Kašpárek)

Co se ochucení langoše týká, Radek si nakonec vymyslel tři varianty, z toho jednu místní, uctívající tradiční olomoucké tvarůžky. A těšil se, jak bude chutnat kombinace s dušeným telecím lýtkem konfitovaným v kachním sádle spolu se zeleninou.

Hrálo se o hodně: kdo prohraje, bude umývat veškeré nádobí v kuchyni, tedy to od vaření, i to po hostech. A tak Honza Punčochář spolu s nadýchaným langošem se stehýnky z holuba, ančovičkami a marinovanou řepou a křenem servíroval i holubí prsíčko připravené na grilu a salát z pečených řep s omáčkou z nakládaných okurek, tzv. cornishonů. A všechny tou kombinací chutí naprosto nadchl. Koneckonců i servisem.

Jan Punčochář svým menu úplně rozbil pojetí langošů a kuchařský souboj s Radkem...
K langošům Jan Punčochář podával mj. holubí prsíčka na grilu.
Punčochářův nadýchaný langoš s holubími stehýnky

Jan Punčochář svým menu úplně rozbil pojetí langošů a kuchařský souboj s Radkem Kašárkem vyhrál.

Radek předvedl již zmíněné tři druhy langošů. Jeden s trhaným telecím lýtkem a cornishony, zakysanou smetanou a libečkem. Druhý rybí s omáčkou čimičuri, spoustou bylinek, vinným octem, olivovým olejem i kečupem, aby dodržel zadání. A třetí představil jako obyčejný místní; se zelím, olomouckým tvarůžkem, špekem, škvarky a jarní cibulkou. Každý byl jiný, nadchly všechny. Honzův holub však svou chutí a originální kombinací s langošem nakonec přece jen ostatní přebil.

Autor:
  • Nejčtenější

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Milovníci asijské kultury si zahradu vyladili čistě podle svých představ

29. května 2024

Soutěž Když manželé z malebné obce od Příbrami dokončili před 28 lety výstavbu svého rodinného domu,...

Pršelo, což je pro houby ráj. Pochlubte se úlovky z lesa

31. května 2024

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí. A...

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

Vyrostlo vám dítě z dětské postýlky? Vyrobte z ní vysoký truhlík na balkon

30. května 2024

Máte rádi záplavy květin na oknech i na balkoně, ale nevíte, jak je uspořádat? Nebo nemáte záhonky...

Nejroztomilejší mláďata Zoo Praha budete chtít vidět na vlastní oči

30. května 2024

K dnešnímu dni se letos v pražské zoo narodilo nebo vylíhlo téměř tři sta mláďat savců, ptáků a...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...