Kuře využijte i na jarní roládu, skvělá bude s medvědím česnekem

  9:03aktualizováno  9:03
Z poměrně fádního kuřecího masa dokáže chuťově výrazná náplň docela jednoduše vykouzlit opravdovou lahůdku. Zkuste roládu se sušenou šunkou, dvěma druhy sýra a sterilovanou kapií. A na Velikonoce se nemusíte bát papriku nahradit čerstvými kopřivami, nebo ještě lépe aromatickými listy medvědího česneku.

Plněné kuřecí roládky můžete naplnit jak podle receptu, tak třeba mladými kopřivami nebo medvědím česnekem. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Pokrájená na plátky láká k ochutnání díky pestré náplni, vzhledem ke kombinaci kuřecích prsou, sušené šunky, sýra a kapie pak chutí nezklame. Přesto je tato roláda jednoduchá, rychlá na přípravu a velice variabilní.

S její chutí si totiž můžete pěkně pohrát, je jen na vás, jak nakombinujete její náplň. Na Velikonoce můžete k sušené šunce přihodit třeba měkký kozí sýr a čerstvé listy chuťově výrazného a aromatického medvědího česneku (o něm čtěte více zde a zde) a máte sváteční lahůdku jedna báseň.

Podívejte se na video, jak poznat jarní bylinky, které nahradí česnek:

Jako příloha se k takové šťavnaté kuřecí roládě se sýrovou omáčkou v podobě výpeku skvěle hodí šťouchané brambory s orestovanou cibulkou a slaninou. Případně zkuste nasucho opečené chlebové toasty.

Jak na roládu z kuřecích prsou, krok za krokem

Ingredience potřebné na kuřecí roládu plněnou šunkou, sýrem a paprikou: 3 až 4 kusy kuřecích prsíček, 6 plátků jakékoliv sušené šunky, 6 plátků tvrdého sýra (může být i eidam), 100 g sýra s modrou plísní (například Niva), sterilovaná kapie, čerstvá zelená paprika, lžíce olivového oleje, půl lžičky soli, olej do zapékací misky.

Fotogalerie

Osušená, ostrým nožem naříznutá kuřecí prsa rozklepejte na větší plátky, ideálně jemně v PE sáčku, aby se příliš nerozbila jejich struktura. Na každý plátek masa rozložte po 2 plátcích sušené šunky a přidejte 2 plátky eidamu.

Na jednu stranu masového plátku naložte do pruhu na kousky nakrájenou Nivu, přidejte na nudličky upravenou sterilovanou kapii a vše obložte dvěma pruhy čerstvé zelené papriky. Od konce s paprikovo-sýrovou náplní plátky pečlivě zarolujte a spoj zajistěte několika párátky včetně obou konců rolády.

Připravené rolky naskládejte jednu vedle druhé do zapékací misky odpovídající velikosti a vytřené olejem. Na dno je ukládejte vždy spíchnutým spojem dolů. Zvlášť si v misce vymíchejte olivový olej se solí a rolády směsí důkladně potřete.

Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, aby se při vysoké teplotě maso pěkně zatáhlo a nepustilo cennou šťávu, pak pečte za občasného polití uvolněným výpekem zhruba 30 minut. Měkké roládky vyndejte opatrně na talíř, nechte je přibližně pět minut zatáhnout a zbavené párátek je ostrým nožem pokrájejte na silnější plátky. Podávejte přelité teplým výpekem, jako příloha jsou skvělé obyčejné šťouchané brambory.

Další inspirativní recepty najdete v časopise Knihovnička Recepty.

Autoři:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

Základem margarínu, náhražky másla pro námořníky, byl původně hovězí lůj

Náhražka másla - margarín se vyrábí už 150 let. Jen receptura se od té doby...

Přesně před 150 lety, 15. července 1869, přihlásil francouzský chemik a lékárník Hippolyte Mege-Mouriés patent na...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Znojemská, divoká svině v seně i jabkance: tak voní české regiony

Znojemská hovězí pečeně

Maso z divočáka pečené s voňavým senem nebo okurková omáčka známá už po staletí. České regiony nabízejí pozoruhodné...

VIDEO: Tři recepty na jednoduché pudinkové dorty
VIDEO: Tři recepty na jednoduché pudinkové dorty

Pudink v hrníčku je klasika, zkuste z něj ale vykouzlit ještě větší dobroty. Co třeba tříbarevnou bábovku, koláčky v zapékací misce anebo dort, kterým okouzlíte na každé dětské oslavě.

Najdete na iDNES.cz