Kombinace drůbežího masa se sušenou šunkou a ovčím sýrem je dokonalá

aktualizováno 
Připravte k obědu jednoduchou a rychlou roládu z vykostěné perličky nebo rovnou z kuřete podle starého toskánského receptu. "Kuře pro větší rodinu, perlička pro malou," radí italský šéfkuchař Emanuel Ridi. Je tedy jasné, že perličku nemusíte shánět za každou cenu. Stačí kuře, šunka, sýr a bylinky.

Tradiční toskánský recept Ridiho naučil jeho kamarád, majitel malebného zámečku Ama, hoteliér, restauratér a kuchař v jedné osobě. 

Všechny použité ingredience by u nás měly být dostupné, horší to může být se sušenými květy divokého fenyklu. Ale kdo opravdu chce, ten si je sežene.

Perlička (či kuře...) di Ama krok za krokem

Potřebovat budete vykostěnou perličku, sušenou šunku (ideálně pancetta nebo prosciutto), ovčí sýr pecorino, kousek pórku, sklenku mléka, čerstvý rozmarýn, čerstvou šalvěj, sušené květy divokého fenyklu, panenský olivový olej, mořskou sůl a černý pepř.

Perličku vykostěte a maso si rozložte jako plát.
Z obou stran maso osolte a opepřete.
Do masa vetřete posekané snítky čerstvých bylinek a sušený fenyklový květ.

Vykostěný plát masa z perličky osolte a opepřete z obou stran, pak ho ještě potřete nasekanými bylinkami a sušeným fenyklem.

Pak na maso rozložte jeden vedle druhého plátky sušené šunky.
Maso zabalte do ruličky, roládu přitom pevně stahujte, aby se nerozpadala.
Zatočenou roládu obvažte provázkem, aby pěkně držela pohromadě.

Na rozložené maso poskládejte jeden vedle druhého plátky sušené šunky, plát i se šunkou pevně zarolujte a omotejte provázkem.

Provázek zajistěte uzlíkem.
Roládu ještě pokapejte olivovým olejem a je připravená k pečení.
Roládu pečte ve vyhřáté troubě při 190 stupních C zhruba 35 minut, záleží na...

Připravenou roládu pokapte olivovým olejem a dejte péct do předehřáté trouby na 190 °C po dobu zhruba 35 minut (musíte si hlídat, případně roládu zhruba po 20 minutách otočit, viz video).

Přidejte zhruba deci mléka.
nechte lehce zredukovat a přidejte strouhaný ovčí sýr.
Sýr by se měl jen rozpustit, posléze omáčku hned stáhněte z ohně.

Na olivovém oleji si mezitím na omáčku osmahněte trošku nasekaného pórku, zalijte ho zhruba decilitrem mléka a ochuťte solí, pepřem a sušeným fenyklem. Omáčku nechte jen mírně zredukovat a nechte v ní rozpustit nastrouhaný ovčí sýr. Nehledejte v tom vědu. "V podstatě jen rozpustíte sýr s mlékem," říká Manu.

Zhruba po dvaceti minutách perličku v troubě otočte.
Roláda z vykostěné perličky, plněná sušenou šunkou, je pečená zhruba za 35...
Perlička di Amo, tedy roláda z vykostěné perličky, plněná sušenou šunkou, po...

Roládu si pohlídejte, aby se upekla pěkně dozlatova, po vytažení z trouby ji rozkrojte a pokrájejte na plátky.

Perlička di Amo, tedy roláda z vykostěné perličky, plněná sušenou šunkou, s...
Podle chuti porci opepřete čerstvě mletým pepřem.

Podávejte s připravenou omáčkou tak, že plátky rolády usadíte "do připravené postýlky" ze sýrové omáčky. Stačí jí nalít doprostřed čistého talíře jednu dvě naběračky. Podle chuti maso na talíři ještě opepřete čerstvě mletým pepřem.

Tento a další recepty podle nefalšovaných Italů se můžete naučit v úterý večer na televizi Prima Family, při sledování pátého dílu Itala na cestách.

Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

Hrablo, lopata, fréza, háky na střechu. Boj se sněhovou nadílkou

Lopata na sníh: základní příslušenství, které u domu nesmí chybět.

Po delší době v Česku pořádně nasněžilo. Jak se s ním co nejsnadněji popasovat? Týká se to všech, kteří sníh potřebují...

S propan-butanovou lahví manipulujte bezpečně, ať je z ní dobrý sluha

Jen ventil zapečetěný fólií nebo plombou zaručuje, že lahev řádně naplnil...

Díky nezávislosti na rozvodných sítích jsou propan-butanové lahve oblíbené především na chatách či chalupách, při...

Najdete na iDNES.cz