Neděle 9. května 2021, svátek má Ctibor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 9. května 2021 Ctibor

Pohlreich pitval kuře na roládu. Nás tím naučil, jak šetřit domácí rozpočet

Proč kupovat kuřecí prsa za sto padesát, když můžete koupit celé kuře za třetinu a během deseti minut ho zužitkovat celé? Od prsou až po skelet a křídla na polévku. To je praktickým poselstvím zkoušky, kterou pro kuchaře připravil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Na nože!

Kuřecí roláda se špenátem | foto: Julie Kalodová, MF DNES

Zadáním sice bylo do třiceti minut připravit kuřecí roládu, ale pro naši domácí kuchyňskou praxi z toho plyne podstatné poučení: není problém koupit za pár korun celé kuře a během deseti minut si ho vykostit a rozporcovat tak, aby se celé využilo. Získáte tak nejen ona drahá "suchá" prsíčka, ale i stehenní řízky. A ze zbytku si uděláte luxusní kuřecí vývar (viz předchozí článek o tom, jak vyrobit vývar jako od babičky). Nemusíte tak zpracovávat jen celé kuře. Kdo se naučí kteroukoliv část vykostění, připraví si steak i z levných kuřecích stehen, princip je pořád stejný.

Ač se v Pohlreichově pořadu Na nože! soutěžilo o roládu, kuchařská nit optimálního využití surovin v kuchyni se stabilně vine jeho pořady a už v minulé sérii Ano, šéfe! kvůli neschopnosti myslet v kuchyni ekonomicky vyčinil nejednomu kuchaři. Umění vykostit kuře se proto bude hodit každému, komu není líto obětovat několik minut práce v kuchyni a upravit si maso podle svého. Vyzkoušet si pak můžete třeba i "placaté" kuře na grilu podle Itala (viz předchozí článek).

Roláda ve stylu "Trhej Reku"

Postup jsme pro vás vyfotili krok za krokem. Protože je tato "operace" přece jen pro úplné začátečníky trochu náročnější, podívejte se pro jistotu na postup na videu. Kuchař Pepin má svoji vlastní metodu, jak zachovat kuře opticky v celku s tím, že ho zbaví kostí, naplní špenátem, zavine a nakonec upeče. Tento postup se trochu liší od klasického, jaký ukazujeme my, z každého z postupů si ale každý může vzít to své sympatické a pak ho aplikovat do své praxe.

Krok za krokem

My jsme pro vás připravili klasický postup. Je jedno, zda budete vykosťovat celé kuře nebo půlku, výsledkem bude "placka" vypodložená kůží v případě, že budete rolovat, anebo si z vykostěného kuřete připravíte porce podle vlastní potřeby.

Ve zkratce: kuře položte na záda a zbavte ho křídel. Pak ho prořízněte přes prsní kost, vykostěte zbytek křídel, ořízněte žebra skeletu, nakonec vykostěte stehna. Zbude placka kůže s masem, máte hotovo. A teď krok za krokem.

Odřeřte poslední dva články křídel, použijete je do polévkyProřízněte psní kost a podél žeber ořezávejte maso

Položte kuřátko na záda a odřízněte poslední dvě části křídel. Ty se budou hodit na polévku. Pak prořízněte prsní kost a podél skeletu nožem odřezávejte žebra. Klidně si pomozte prsty, rozevírejte maso od kosti.

Až narazíte na křídlo, odřízněte šlacha a kost jednoduše vytáhněteKost vyjměte

Až narazíte na kloub křídla, vylomte ho, odřízněte šlachy, přichyťte si maso a kost vytáhněte. Šlachy opět proříznete.

Podél skeletu pokračujte až ke stehnuVylomte stehenní kost

Nadzvihujte si skelet a odřezávejte maso, dokud nenarazíte na stehenní kloub. Nebojte se, sadisticky ho vylomte, abyste ho odhalili.

Teď se "obyčený" postup liší od návodu kuchaře na videu. Ten po odhalení kloubu kost oškrábal a vyjmul (potřeboval zachovat tvar celého kuřete i stehna), my ale horní stehno prořízneme a kost vyjmeme.

Podobně vylomte i kloub stehna a kost vyjměteA teď se pustíme do spodního stehnaOdřízneme konec i s kůží

A opět lámeme klouby, prořízneme podél kosti i spodní stehno. Nakonec odřízneme zbytek kůže na konci stehýnka.

Prsíčka můžeme i proříznout a rozprostřít na prázdná místa na kůžiPostupným prořezáváním vytvoříme rovnoměrnou vrstvu masa na kůži

V této fázi máme hotovou placku, dole kůži, nahoře maso. Místy je ovšem náš "kobereček" trochu děravý. Místa s prsy jsou ale vyšší než oblasti stehenních řízků. Proto zešikma prsíčka můžeme proříznout a rozvinout do prázdnějších zón. U rolády vůbec nebude vadit, když dokonce kus masa odříznete a "zaplátujete" jím místo, kde je o maso nouze.

A "miminko" je hotové, z půlky kuřete se vytvořila roláda na tři dospělé porceRoládu si každý naplní tím, co má rád, v našem případě to byla míchaná vejce s uzeninou a okurkou

Maso na roládu je tímto hotové, čím si ji naplníte, je už vaše věc. Zdeněk Pohlreich byl sice v pořadu kritický kvůli některým kombinacím použitých surovin, každý z nás ale dává přednost jiným chutím. Někdo placku naplní obyčejnou smaženicí, další zavine sýr, šunku, rajčata a jižní bylinky, chybu neudělá ten, kdo vsadí na špenát.

Pohlreichovi trochu vadilo, že většina soutěžících vsadila na klasickou žemlovou nádivku, jeho starostmi se my doma nemusíme trápit, nesoutěžíme o milion, uvaříme tak, aby byla rodina spokojená. Při vinutí rolády si dávejte pozor, abyste to v dobré víře s nádivkou nepřehnali, aby vám "nevyhřezávala" ven.

Autor:
  • Nejčtenější

VIDEO: S tupými zahradnickými nůžkami se nadřete. Nabrousíte je za okamžik

Není nic horšího, než pracovat s tupými nástroji. To se týká i zahradnických nůžek, které po zimě vytáhnete z kůlny a...

Existuje pět typů majitelů koček, tvrdí vědci. Ke kterému patříte vy?

Premium Pokud máte doma kočku, určitě se poznáte v jednom z pěti typů chovatelů, které popsali vědci z univerzity v anglickém...

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pochlubte se svou zahradou, prozraďte její příběh a vyhrajte pomocníky

Po dlouhé zimě si teď o to víc užíváme na svých zahradách každou chvíli, kdy je venku pěkně. Ať už tu svou budujete...

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...

  • Další z rubriky

Při koupi vchodových dveří hleďte na ideální kombinaci dveří, zárubní i zámku

Pokud vyměňujete staré vchodové dveře za nové, buďte při jejich výběru obezřetní. Zvažte nejen jejich cenu, velikost,...

Český kmín patří mezi nejlepší na světě, shodují se experti na koření

Premium V jejich pražském krámku s kořením Království chuti si člověk připadá jako v muzeu hýřícím barvami a vůněmi. „Když...

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Výchova šokem: policie vytáhla čumila z auta, aby si prohlédl mrtvolu

Na německé dálnici A3 v Hesensku v neděli zahynuli při dopravní nehodě dva mladí lidé, muž ve věku 35 let na místě,...

Máte jeden z těchto mobilů? Brzy si s ním na mobilním internetu neškrtnete

Letošek je v Česku ve znamení vypínání sítí postavených na zastaralé 3G technologii. Jako poslední ji koncem listopadu...

Kristelová žaluje Novotného. Za zničenou kariéru chce půl milionu

Soud začal projednávat žalobu Kateřiny Kristelové na Pavla Novotného. Moderátorka tvrdí, že jí někdejší bulvární...

Nová Škoda Fabia odhalena, ceny startují na 330 tisících

Škoda odhalila v online světové premiéře čtvrtou generaci modelu Fabia. Automobilka také zveřejnila základní cenu...

KOMENTÁŘ: Konec legrace, teď začne pořádné zdražování

Postupné zpomalování růstu cen, které v Česku probíhalo od loňského července, je u konce. V březnu byla inflace na...