Čtvrtek 24. června 2021, svátek má Jan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 24. června 2021 Jan

Pohlreich pitval kuře na roládu. Nás tím naučil, jak šetřit domácí rozpočet

Proč kupovat kuřecí prsa za sto padesát, když můžete koupit celé kuře za třetinu a během deseti minut ho zužitkovat celé? Od prsou až po skelet a křídla na polévku. To je praktickým poselstvím zkoušky, kterou pro kuchaře připravil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Na nože!

Kuřecí roláda se špenátem | foto: Julie Kalodová, MF DNES

Zadáním sice bylo do třiceti minut připravit kuřecí roládu, ale pro naši domácí kuchyňskou praxi z toho plyne podstatné poučení: není problém koupit za pár korun celé kuře a během deseti minut si ho vykostit a rozporcovat tak, aby se celé využilo. Získáte tak nejen ona drahá "suchá" prsíčka, ale i stehenní řízky. A ze zbytku si uděláte luxusní kuřecí vývar (viz předchozí článek o tom, jak vyrobit vývar jako od babičky). Nemusíte tak zpracovávat jen celé kuře. Kdo se naučí kteroukoliv část vykostění, připraví si steak i z levných kuřecích stehen, princip je pořád stejný.

Ač se v Pohlreichově pořadu Na nože! soutěžilo o roládu, kuchařská nit optimálního využití surovin v kuchyni se stabilně vine jeho pořady a už v minulé sérii Ano, šéfe! kvůli neschopnosti myslet v kuchyni ekonomicky vyčinil nejednomu kuchaři. Umění vykostit kuře se proto bude hodit každému, komu není líto obětovat několik minut práce v kuchyni a upravit si maso podle svého. Vyzkoušet si pak můžete třeba i "placaté" kuře na grilu podle Itala (viz předchozí článek).

Roláda ve stylu "Trhej Reku"

Postup jsme pro vás vyfotili krok za krokem. Protože je tato "operace" přece jen pro úplné začátečníky trochu náročnější, podívejte se pro jistotu na postup na videu. Kuchař Pepin má svoji vlastní metodu, jak zachovat kuře opticky v celku s tím, že ho zbaví kostí, naplní špenátem, zavine a nakonec upeče. Tento postup se trochu liší od klasického, jaký ukazujeme my, z každého z postupů si ale každý může vzít to své sympatické a pak ho aplikovat do své praxe.

Krok za krokem

My jsme pro vás připravili klasický postup. Je jedno, zda budete vykosťovat celé kuře nebo půlku, výsledkem bude "placka" vypodložená kůží v případě, že budete rolovat, anebo si z vykostěného kuřete připravíte porce podle vlastní potřeby.

Ve zkratce: kuře položte na záda a zbavte ho křídel. Pak ho prořízněte přes prsní kost, vykostěte zbytek křídel, ořízněte žebra skeletu, nakonec vykostěte stehna. Zbude placka kůže s masem, máte hotovo. A teď krok za krokem.

Odřeřte poslední dva články křídel, použijete je do polévkyProřízněte psní kost a podél žeber ořezávejte maso

Položte kuřátko na záda a odřízněte poslední dvě části křídel. Ty se budou hodit na polévku. Pak prořízněte prsní kost a podél skeletu nožem odřezávejte žebra. Klidně si pomozte prsty, rozevírejte maso od kosti.

Až narazíte na křídlo, odřízněte šlacha a kost jednoduše vytáhněteKost vyjměte

Až narazíte na kloub křídla, vylomte ho, odřízněte šlachy, přichyťte si maso a kost vytáhněte. Šlachy opět proříznete.

Podél skeletu pokračujte až ke stehnuVylomte stehenní kost

Nadzvihujte si skelet a odřezávejte maso, dokud nenarazíte na stehenní kloub. Nebojte se, sadisticky ho vylomte, abyste ho odhalili.

Teď se "obyčený" postup liší od návodu kuchaře na videu. Ten po odhalení kloubu kost oškrábal a vyjmul (potřeboval zachovat tvar celého kuřete i stehna), my ale horní stehno prořízneme a kost vyjmeme.

Podobně vylomte i kloub stehna a kost vyjměteA teď se pustíme do spodního stehnaOdřízneme konec i s kůží

A opět lámeme klouby, prořízneme podél kosti i spodní stehno. Nakonec odřízneme zbytek kůže na konci stehýnka.

Prsíčka můžeme i proříznout a rozprostřít na prázdná místa na kůžiPostupným prořezáváním vytvoříme rovnoměrnou vrstvu masa na kůži

V této fázi máme hotovou placku, dole kůži, nahoře maso. Místy je ovšem náš "kobereček" trochu děravý. Místa s prsy jsou ale vyšší než oblasti stehenních řízků. Proto zešikma prsíčka můžeme proříznout a rozvinout do prázdnějších zón. U rolády vůbec nebude vadit, když dokonce kus masa odříznete a "zaplátujete" jím místo, kde je o maso nouze.

A "miminko" je hotové, z půlky kuřete se vytvořila roláda na tři dospělé porceRoládu si každý naplní tím, co má rád, v našem případě to byla míchaná vejce s uzeninou a okurkou

Maso na roládu je tímto hotové, čím si ji naplníte, je už vaše věc. Zdeněk Pohlreich byl sice v pořadu kritický kvůli některým kombinacím použitých surovin, každý z nás ale dává přednost jiným chutím. Někdo placku naplní obyčejnou smaženicí, další zavine sýr, šunku, rajčata a jižní bylinky, chybu neudělá ten, kdo vsadí na špenát.

Pohlreichovi trochu vadilo, že většina soutěžících vsadila na klasickou žemlovou nádivku, jeho starostmi se my doma nemusíme trápit, nesoutěžíme o milion, uvaříme tak, aby byla rodina spokojená. Při vinutí rolády si dávejte pozor, abyste to v dobré víře s nádivkou nepřehnali, aby vám "nevyhřezávala" ven.

Autor:

Sledujte krmítko v americkém Ohiu živě

  • Nejčtenější

Na malinkém pozemku vykouzlili zelený dvorek jako z nouze ctnost

Soutěž Téměř se rozpakuje svému dlouhé roky opečovávanému miniaturnímu pozemku u domu říkat zahrada, spíš je to zelený dvorek....

Zahradu začali budovat na štěrku průmyslového areálu. Proměny nelitují

Soutěž Před osmnácti lety paní Lenka s manželem koupili středně velký areál na periferii Prahy jako prostor vhodný k jejich...

Drobné pomůcky při grilovačce zpříjemní práci. Pak si ji můžete užívat

Léto a s ním spojená sezona grilování je ideálním časem na doplnění grilovacích pomocníků. Dokonalá grilovačka se...

Proč malí psi bývají agresivní vzteklouni

Premium Drsné chování obvykle čekáme spíš od rotvajlera či pitbula než od čivavy, opak ale bývá pravdou. Právě malí psi do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Trhané maso je cestou, jak nakrmit regiment a přitom neutratit

Trhané maso je velkou módou, která k nám přišla z Ameriky. Jeho tajemstvím je to, že se velký kus masa peče dlouho při...

Kdo staví dům, musí si připlatit. Kvůli prudkému nárůstu cen nestačí hypotéky

Premium Martin Hájek buduje v lokalitě Loukovec v Příhrazských skalách v Českém ráji dům, do kterého se nejspíš s rodinou nikdy...

Ralsko 30 let poté. „Český Černobyl“ je skanzenem sovětské okupace

Premium Zem je tu děravá jako ementál, naládovaná střelivem a nasáklá ropnými látkami. Co krok, to azbukou vyrytý nápis. Tu na...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

  • Další z rubriky

Trhané maso je cestou, jak nakrmit regiment a přitom neutratit

Trhané maso je velkou módou, která k nám přišla z Ameriky. Jeho tajemstvím je to, že se velký kus masa peče dlouho při...

Grilovačky jedou naplno. Jaký gril pořídit a jak se o něj starat?

Premium Od opékání špekáčků, oblíbené to zábavy asi 60 procent z nás, vede přímá cesta ke grilování a překonání jeho nástrah....

Klíště si lidé pletou s klošem, miniaturním štírkem i kožními výrůstky

Aktuální teplé vlhké počasí je pro klíšťata ideální. Je s podivem, co jsou lidé schopni za klíště považovat. „Zhruba...

Drobné pomůcky při grilovačce zpříjemní práci. Pak si ji můžete užívat

Léto a s ním spojená sezona grilování je ideálním časem na doplnění grilovacích pomocníků. Dokonalá grilovačka se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nabídka lokálních potravin za hranicemi vyrazí dech, v Česku rozhoduje cena

Je všední letní den v bavorském příhraničí na německé straně Šumavy. Česká rodina si právě nakoupila v supermarketové...

S Ivou Pazderkovou jsme se za naši svatbu styděli, přiznal Pavlásek

Lukáš Pavlásek (42) je sice zasnoubený, ale do svatby se nehrne. Veselku zatím překazila konoravirová opatření. Komik v...

Václav Kopta se pochlubil dcerami. Obě jsou pescetariánky

Václav Kopta se coby pyšný tatínek pochlubil dcerami Františkou a Janou. Společně dorazili do primácké Show Jana...

Kdo vám dovolil fotit? A my, že jsme tady doma. Takhle odcházeli Sověti

Před třiceti lety odešli z bývalé ČSFR poslední sovětští vojáci. Jejich odchod zachytila ale jen hrstka dokumentaristů....

Turistickým atrakcím zvoní umíráček. K radosti místních, ke zlosti majitelů

Některá donedávna uzavřená turistická lákadla, jako například muzea strašidel, sexu, tortury či komunismu, dětské herny...