Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreich pitval kuře na roládu. Nás tím naučil, jak šetřit domácí rozpočet

Proč kupovat kuřecí prsa za sto padesát, když můžete koupit celé kuře za třetinu a během deseti minut ho zužitkovat celé? Od prsou až po skelet a křídla na polévku. To je praktickým poselstvím zkoušky, kterou pro kuchaře připravil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Na nože!

Kuřecí roláda se špenátem | foto: Julie Kalodová, MF DNES

Zadáním sice bylo do třiceti minut připravit kuřecí roládu, ale pro naši domácí kuchyňskou praxi z toho plyne podstatné poučení: není problém koupit za pár korun celé kuře a během deseti minut si ho vykostit a rozporcovat tak, aby se celé využilo. Získáte tak nejen ona drahá "suchá" prsíčka, ale i stehenní řízky. A ze zbytku si uděláte luxusní kuřecí vývar (viz předchozí článek o tom, jak vyrobit vývar jako od babičky). Nemusíte tak zpracovávat jen celé kuře. Kdo se naučí kteroukoliv část vykostění, připraví si steak i z levných kuřecích stehen, princip je pořád stejný.

Ač se v Pohlreichově pořadu Na nože! soutěžilo o roládu, kuchařská nit optimálního využití surovin v kuchyni se stabilně vine jeho pořady a už v minulé sérii Ano, šéfe! kvůli neschopnosti myslet v kuchyni ekonomicky vyčinil nejednomu kuchaři. Umění vykostit kuře se proto bude hodit každému, komu není líto obětovat několik minut práce v kuchyni a upravit si maso podle svého. Vyzkoušet si pak můžete třeba i "placaté" kuře na grilu podle Itala (viz předchozí článek).

Roláda ve stylu "Trhej Reku"

Postup jsme pro vás vyfotili krok za krokem. Protože je tato "operace" přece jen pro úplné začátečníky trochu náročnější, podívejte se pro jistotu na postup na videu. Kuchař Pepin má svoji vlastní metodu, jak zachovat kuře opticky v celku s tím, že ho zbaví kostí, naplní špenátem, zavine a nakonec upeče. Tento postup se trochu liší od klasického, jaký ukazujeme my, z každého z postupů si ale každý může vzít to své sympatické a pak ho aplikovat do své praxe.

Krok za krokem

My jsme pro vás připravili klasický postup. Je jedno, zda budete vykosťovat celé kuře nebo půlku, výsledkem bude "placka" vypodložená kůží v případě, že budete rolovat, anebo si z vykostěného kuřete připravíte porce podle vlastní potřeby.

Ve zkratce: kuře položte na záda a zbavte ho křídel. Pak ho prořízněte přes prsní kost, vykostěte zbytek křídel, ořízněte žebra skeletu, nakonec vykostěte stehna. Zbude placka kůže s masem, máte hotovo. A teď krok za krokem.

Odřeřte poslední dva články křídel, použijete je do polévkyProřízněte psní kost a podél žeber ořezávejte maso

Položte kuřátko na záda a odřízněte poslední dvě části křídel. Ty se budou hodit na polévku. Pak prořízněte prsní kost a podél skeletu nožem odřezávejte žebra. Klidně si pomozte prsty, rozevírejte maso od kosti.

Až narazíte na křídlo, odřízněte šlacha a kost jednoduše vytáhněteKost vyjměte

Až narazíte na kloub křídla, vylomte ho, odřízněte šlachy, přichyťte si maso a kost vytáhněte. Šlachy opět proříznete.

Podél skeletu pokračujte až ke stehnuVylomte stehenní kost

Nadzvihujte si skelet a odřezávejte maso, dokud nenarazíte na stehenní kloub. Nebojte se, sadisticky ho vylomte, abyste ho odhalili.

Teď se "obyčený" postup liší od návodu kuchaře na videu. Ten po odhalení kloubu kost oškrábal a vyjmul (potřeboval zachovat tvar celého kuřete i stehna), my ale horní stehno prořízneme a kost vyjmeme.

Podobně vylomte i kloub stehna a kost vyjměteA teď se pustíme do spodního stehnaOdřízneme konec i s kůží

A opět lámeme klouby, prořízneme podél kosti i spodní stehno. Nakonec odřízneme zbytek kůže na konci stehýnka.

Prsíčka můžeme i proříznout a rozprostřít na prázdná místa na kůžiPostupným prořezáváním vytvoříme rovnoměrnou vrstvu masa na kůži

V této fázi máme hotovou placku, dole kůži, nahoře maso. Místy je ovšem náš "kobereček" trochu děravý. Místa s prsy jsou ale vyšší než oblasti stehenních řízků. Proto zešikma prsíčka můžeme proříznout a rozvinout do prázdnějších zón. U rolády vůbec nebude vadit, když dokonce kus masa odříznete a "zaplátujete" jím místo, kde je o maso nouze.

A "miminko" je hotové, z půlky kuřete se vytvořila roláda na tři dospělé porceRoládu si každý naplní tím, co má rád, v našem případě to byla míchaná vejce s uzeninou a okurkou

Maso na roládu je tímto hotové, čím si ji naplníte, je už vaše věc. Zdeněk Pohlreich byl sice v pořadu kritický kvůli některým kombinacím použitých surovin, každý z nás ale dává přednost jiným chutím. Někdo placku naplní obyčejnou smaženicí, další zavine sýr, šunku, rajčata a jižní bylinky, chybu neudělá ten, kdo vsadí na špenát.

Pohlreichovi trochu vadilo, že většina soutěžících vsadila na klasickou žemlovou nádivku, jeho starostmi se my doma nemusíme trápit, nesoutěžíme o milion, uvaříme tak, aby byla rodina spokojená. Při vinutí rolády si dávejte pozor, abyste to v dobré víře s nádivkou nepřehnali, aby vám "nevyhřezávala" ven.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Poprvé v historii spatřili „černého démona“. Běžně žije v temných hlubinách

Tvor s velkým, černým tělem a tlamou plnou tesáků, známý jako „černý démon“, byl poprvé v historii spatřen za denního světla. Vědci byli překvapeni, když tohoto tvora objevili u pobřeží Tenerife.

Řezník přivezl zelené maso a hádal se. V nemocnici jim to procházelo, líčí šéfkuchař

Premium

Recepty na exoticky znějící speciality vám prozradí Nikolas Kratěna. Jako kuchař prošel řadou luxusních restaurací, ale poslední čtyři roky vařil pro pacienty v nymburské nemocnici. „Musel jsem řešit...

Tyto potraviny jsou pro psy nebezpečné. Co dělat, když je snědí?

Spousta majitelů psů si myslí, že jejich mazlíčci mohou jíst to samé, co lidé. Ale opak je pravdou. Některé potraviny, které jsou pro nás běžné, mohou být pro psy velmi nebezpečné. A nejen to,...

Zlato na talíři. Je to větší luxus než máslo? Je, ale jen o trošku

Premium

Plátek jedlého 24karátového zlata o velikosti osm na osm centimetrů vás vyjde pod stovku. Jeho cena kolísá v závislosti na aktuální ceně zlata. Cena másla také kolísá, ale pokud nemáte štěstí na...

Rostlinné náhražky masa jsou pro mě nesmyslné, říká Slanina z Kluků v akci

Premium

Už dvacet let se v pořadu Kluci v akci snaží na obrazovkách ukázat, jak vařit jednoduše a s humorem. „S nadsázkou říkám, že Kluci v akci jsou Top Gearem české gastronomie,“ líčí Ondřej Slanina. Jaký...

Pečujte o svůj žlučník, na přelomu zimy a jara trpí nejvíc

Koho někdy pořádně pozlobil žlučník, rozhodně by to nechtěl zažít znovu. Tento orgán prochází nyní obdobím zvýšené zátěže, měli bychom mu proto alespoň částečně ulevit. Smysl má zařadit do jídelníčku...

18. února 2025

Poprvé v historii spatřili „černého démona“. Běžně žije v temných hlubinách

Tvor s velkým, černým tělem a tlamou plnou tesáků, známý jako „černý démon“, byl poprvé v historii spatřen za denního světla. Vědci byli překvapeni, když tohoto tvora objevili u pobřeží Tenerife.

18. února 2025

Řezník přivezl zelené maso a hádal se. V nemocnici jim to procházelo, líčí šéfkuchař

Premium

Recepty na exoticky znějící speciality vám prozradí Nikolas Kratěna. Jako kuchař prošel řadou luxusních restaurací, ale poslední čtyři roky vařil pro pacienty v nymburské nemocnici. „Musel jsem řešit...

17. února 2025

Vyberte nejroztomilejší mazlíčky, hrají o krmivo pro kočky, vy o knížky

Únorové hlasování o nejroztomilejší mazlíčky odstartovalo. V tomto měsíci čtenářské hlasy rozhodnou o výhercích kvalitního kočičího krmiva a praktické deky značky PRO PLAN. Vylosovaní hlasující se...

3. února 2025,  aktualizováno  17.2 9:35

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

To nechci, proč mi to Google nainstaloval do mobilu? Uživatelé se bouří

V posledních týdnech začal Google instalovat do telefonů s Androidem novou systémovou aplikaci, která má uživatele...

Shodila jsem 23 kilo. Táta říkal, že se na to nedá koukat, přiznala Cibulková

Bývalá slovenská profesionální tenistka Dominika Cibulková (35) po narození dětí výrazně přibrala. V rozhovoru pro...

Kanye West a Bianca Censori se rozešli, raper zveřejnil podivný vzkaz

Raper Kanye West (47) a jeho žena Bianca Censori (30) se podle zdrojů blízkých páru rozešli a směřují k rozvodu....

Muže děsí můj svalnatý zadek, popisuje žena problémy při hledání partnera

Třiadvacetiletá influencerka Kerolay Chavesová z Brazílie, kterou na Instagramu sledují miliony lidí, shání životního...

Mimozemšťani, bába pod kořenem. Skryté vtipy v Kingdom Come 2 jsou geniální

Česká středověká hra Kingdom Come: Deliverance 2 je venku už víc než týden a hráči postupně objevují více či méně...