Náplně do českých buchet
Na pekáč potřebujeme:
Základní recept podle receptury Romana Vaňka:
Budete potřebovat:
500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 2 vejce, špetka soli, 50 g másla, 1/2 kostky droždí, 150 g krupicového cukru, sádlo na potření buchet, 1 lžíce másla, 1 lžíce rumu na potření hotových buchet, moučkový cukr na posypání
Postup:
Do mísy nasypejte hladkou mouku, rozmíchejte do ní špetku soli, přidejte zbytek cukru, rozklepněte vejce a přilijte ohřáté mléko s máslem a kvásek. Vše vypracujte v hladké těsto, poprašte moukou a dejte na teplé místo kynout, dokud těsto neznásobí svůj objem.
Z vykynutého těsta vyválejte na pomoučeném vále asi centimetr silný plát a hrnečkem vykrajujte kolečka, která budete plnit. Doprostřed každého dílu položte asi lžičku náplně, okraje těsta přehněte přes náplň a prsty stistkněte pevně k sobě.
V dlani ještě uválejte do kuličky. Spojem položte buchty dolů.
Pekáč vymažte rozpuštěným sádlem a postupně do něj skládejte buchty jednu vedle druhé, každou vždy důkladně ze všech stran ještě pomažte sádlem. Na závěr potřete zbylým sádlem i vrchní stranu. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 25 minut dozlatova.
V rendlíku rozpusťte máslo s rumem a ještě v pekáčku upečené horké buchty pomažte. Na talíři posypejte moučkovým cukrem.
Postup podle Kitchen & the City
Maková náplň – 3 dl mléka, 60 g cukru, tlučený hřebíček, mletou skořici, 150 g mletého máku, rum.
Tvarohová náplň - 250 g tvarohu, 1 lžíci rozinek, 1 žloutek, vanilkový a krystalový cukr podle chuti, kůru šťávu z citronu, rum.
Zdroj: Kluci v akci