Pečené drcené brambůrky s dipem z tvarohu a bílého jogurtu
Suroviny: 1 kg malých brambor (například ratte nebo malých nových brambor), 2 stroužky česneku, 2 snítky rozmarýnu, 2 snítky tymiánu, 2 až 4 lžíce olivového oleje, 3 lžíce nadrobno nasekané pažitky, sůl a čerstvě mletý pepř.
Na dip 200 g plnotučného tvarohu, 200 g plnotučného bílého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce nadrobno nasekané pažitky, 1 stroužek česneku podle chuti, šťáva z půlky citronu, sůl, čerstvě mletý pepř a cukr.
„Recept mého mládí. Toto bývala pro mě běžná večeře. Jednoduché pečené brambory na plechu a k tomu omáčka, která dá bramborám svěžest a výživovou hodnotu. Tradiční selské jídlo. Díky tomu, že se brambora před pečením rozmáčkne, tak se s ní lépe pracuje, neutíká po stole, a hlavně se do ní vejde mnohem víc omáčky, a to je super.“ |
Brambory vydrhněte kartáčkem a uvařte ve slupce v mírně osolené vodě doměkka, trvá to asi 15 až18 minut. Uvařené brambory slijte a nechte okapat na papírové utěrce.
Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rozmarýn a tymián nasekejte najemno a smíchejte je v misce s česnekem a olejem, podle chuti osolte a opepřete.
Plech vyložte pečicím papírem a dejte na něj brambory. Každou zmáčkněte naplocho vidličkou tak, aby popraskala. Rozložte je, aby se nepřekrývaly, a potřete bylinkovým olejem. Pečte je v troubě předehřáté na 215 °C asi 15 minut, dokud brambory nezezlátnou a nebudou křupavé. Po vyjmutí z trouby je nechte trochu vychladnout a posypte nasekanou pažitkou.
Na dip promíchejte tvaroh s jogurtem a olejem, podle chuti přidejte oloupaný a prolisovaný česnek a citron. Dochuťte solí, pepřem a cukrem, posypte pažitkou a podávejte k upečeným bramborám.